Săptămâna modei Haute Couture de la Paris a debutat ieri cu o colecţie oarecum neobişnuită, ce îmbină designul de modă cu cele mai recente inovaţii din domeniul tehnologiei.
Designerul olandez Iris van Herpen a lansat o nouă creație vestimentară la Săptămâna Modei Haute Couture de la Paris, care a fost realizată prin tehnologia de imprimare 3D dezvoltată de compania belgiană Materialise. Creația vestimentară a fost realizată cu ajutorul aplicației de ultimă generație a tehnologiei și revoluționează, astfel, industria modei și a designului, așa cum a revoluționat și medicina. Materialise este un pionier în dezvoltarea softului și soluțiilor pentru prelucrare aditivă (additive manufacturing), tehnică ce este cunoscută sub numele de imprimare 3D. Compania s-a dezvoltat de la un proiect universitar la o companie multinațională, cu sprijinul fondurilor pentru cercetare și inovare din partea Uniunii Europene.
„Este prima noastră colaborare cu Iris van Herpen pentru producerea unei creații hibride, cu structuri unice si transparente, prin tehnica Mammoth Stereolithography (stereolitografie la dimensiuni foarte mari). Datorită tehnologiei de imprimare 3D, rochiile sunt fără cusături și au croiala personalizată. A fost extraordinar să lucrăm cu Iris van Herpen și să realizăm modelele sale geometrice complexe; imprimarea 3D realizează ceea ce niciun manufacturier din domeniul vestimentar nu poate face când este vorba de forme complexe ce trebuie create rapid, dintr-o bucată”, a declarat Sven Hermans, responsabil pentru relația cu clienții în cadrul Materialise.
Cum funcționează
Creația a fost realizată mai întâi pe un calculator, în colaborare cu Isaie Bloch, architect și artist in grafică computerizată, înainte de a fi optimizată pentru imprimarea 3D prin softul Materialise. În această etapă, au fost identificate și revizuite eventualele defecte sau nereguli, înainte de a continua cu imprimarea creației. După aceea, produsul „a prins viață” prin Mammoth Stereolithography, o tehnologie a prelucrării aditive, utilizată pentru a crea produsul finit din mai multe straturi. Laserele UV scanează produsul într-o rășină lichidă care se solidifică la fiecare contact cu laserul, și astfel, obiectul 3D prinde, treptat, viață.
Materialise a fost susținută de UE
Materialise a fost lansat ca un proiect universitar cu scopul de a dezvolta aplicații de realizare rapidă a prototipurilor. Pe măsură ce compania s-a dezvoltat, a început să furnizeze chirurgilor modele precise ale anatomiei pacienților, după efectuarea unor tomografii sau analize de rezonanță magnetică (RMN), prin transformarea informațiilor din analize în modele imprimabile. Acestea au îmbunătățit considerabil, atât diagnosticarea, cât și planul de tratament chirurgical. Modelele au fost folosite, de asemenea, pentru realizarea implanturilor și a protezelor chirurgicale. Prin cercetare continuă și concentrare pe proiectele de inovație susținute de Uniunea Europeană, aplicațiile tehnologiei continuă să fie dezvoltate și din ce în ce mai diversificate, ajungând astăzi să fie utilizate de industriile medicale, auto, design și pe piețele de consum. Compania a devenit astfel lider al tehnologiei de imprimare 3D, contribuind la dezvoltarea industriei europene și la crearea de noi locuri de muncă. În prezent, Materialise are aproximativ 900 de angajați.
Tehnologia de imprimare 3D a devenit foarte importantă în crearea prototipurilor, realizând modele unice, ce oferă informații eficiente, în stadiul de proiect, inginerilor de dezvoltare și designerilor. Tehnologia a fost utilizată recent de către teatrul La Fenice din Veneția, pentru spectacolul Madame Butterfly, pus în scenă de artistul japonez contemporan Mariko Mori. Joris Debo, director de creație la Materialise, a lucrat cu studioul Mariko Mori pentru realizarea aripilor personajului principal prin tehnologia de imprimare 3D.
„Materialise este un exemplu remarcabil al inovației în Uniunea Europeană. A reușit să aplice o tehnologie care ajută chirurgii să reconstruiască părți ale corpului uman unui alt sector de activitate, industria modei. Industriile culturale și de creație ce vor beneficia de acum de această tehnologie reprezintă în prezent 3,3% din economia europeană și au 6,7 milioane de angajați. Așadar, vorbim despre un proiect din industria de prelucrare de succes din Europa, ce susține una dintre principalele noastre industrii de export”, a comentat Michael Jennings, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, responsabil pentru cercetare, știință și inovare.
Viitorul tehnologiei de imprimare 3D în proiectare și în industria de prelucrare
Tehnologia de imprimare 3D s-a dezvoltat și este din ce în ce mai des recunoscută ca o tehnologie completă din industria de prelucrare. Potențialul și avantajele acestei tehnologii sunt numeroase: nu sunt necesare stocurile, deoarece se imprimă doar numărul necesar de bucăți, perioada până la lansarea pe piață este foarte scurtă (odată ce sunt efectuate modificările de design la un fișier 3D se poate continua producția), tehnologia permite personalizarea și crearea a numeroase produse unicat. Pot fi de asemenea create forme foarte complexe, imposibil de realizat prin tehnicile convenționale.
Despre finanțarea proiectelor de cercetare și inovare din fonduri europene
În anul 2014, Uniunea Europeană va lansa un nou program de finanțare dedicat proiectelor de cercetare și inovare, denumit Horizon 2020, cu o durată de șapte ani. Din anul 2007, Uniunea Europeană a investit aproape 50 de miliarde de euro în proiecte de cercetare și inovare pentru a susține competitivitatea economică a Europei și pentru a extinde granițele cunoașterii. Bugetul Uniunii Europene pentru proiecte de cercetare reprezintă aproximativ 12% din totalul cheltuielilor publice pentru cercetare al celor 27 de state membre UE și are în vedere în special domenii precum sănătatea, mediul înconjurător, transporturile, industria alimentară și energia. De asemenea, au fost derulate parteneriate în domeniul cercetării cu firme din industria farmaceutică, aerospațială, auto și electronică, pentru a încuraja investițiile și dezvoltarea sectorului privat și crearea de noi locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare. Horizon 2020 se va concentra mai departe pe transformarea ideilor extraordinare în produse, procese și servicii comercializate pe piață.
Cu sediul central în Leuven, Belgia, și filiale în întreaga lume, Materialise deține cea mai mare capacitate de echipamente AM din Europa, Materialise are și reputația unui furnizor important de soluții inovatoare de software. Experții Materialise și-au folosit experiența și expertiza pentru a aduce beneficii societății, prin implicarea în prelucrarea aditivă pentru aplicații industriale și medicale și prin furnizarea de soluții clinice și bio-medicale, cum sunt prelucrarea imaginilor și simulările chirurgicale. Printre clienţii companiei belgiene se numără companii din industriile auto, electronice și bunuri de larg consum, spitale, institute și clinici de cercetare.