Parenting

Eşti programator? Lucrează Agile

ProgrammingEndava, una dintre principalele companii de servicii IT din regiune, livrează prin practici Agile programe de mari dimensiuni, pentru care lucrează până la 200 de oameni, din toate centrele dezvoltare ale companiei, din România şi Republica Moldova.

Acest model de lucru le permite angajaţilor companiei să fie implicaţi în peste 10 proiecte simultan.

În prezent, Agile este metodologia de dezvoltare software cu cea mai rapidă extindere la nivel global, influențând modul în care se creează programe software, de la practicile de inginerie până la modul de comunicare în cadrul echipei de dezvoltare. Practicile Aglie constau în divizarea sarcinilor principale în sub-sarcini și planificarea lor pe durate scurte, cu scopul ca, la finalul fiecărui ciclu de dezvoltare, să existe o versiune funcțională a software-ului dezvoltat.

Astfel, prin intermediul metodologiei Agile, Endava reuşeşte să livreze cu succes programe de mari dimensiuni, care implică până la 200 de oameni, grupați în echipe care au până la 7-8 membri fiecare și sunt distribuiți în diferite locații ale companiei.

„De exemplu, pentru unul dintre clienții noștri din domeniul plăților electronice, lucrăm în paralel pe 15 proiecte, cu echipe care numără în total peste 200 de oameni: 90 la București, 70 la Cluj-Napoca, 30 la Chișinău și 10 în Iași”, a declarat Radu Grosu, Delivery Director în sediul Endava din București.

În acelaşi timp, metodologia Agile pune accent pe valoarea de business creată, reducerea riscurilor prin monitorizarea permanentă și măsurarea corectă a unor indicatori, astfel încât stadiul proiectului să fie în permanență transparent pentru client, iar rezultatul să fie maximizarea valorii investiției în IT.

„De asemenea, la nivel de management al echipelor și leadership, Agile favorizează colaborarea și împărțirea sarcinilor între toți membrii echipei, pe măsura competențelor lor și a nevoilor proiectului, astfel încât echipa este responsabillă, în mod colectiv, pentru rezultatul proiectului”, a explicat Radu Grosu.

Endava desfășoară, la nivel de grup, o inițiativă pentru dezvoltarea competenţelor Agile, prin care specialiștii din toate centrele de dezvoltare ale Endava discută despre cum pot fi îmbunătățite procesele de lucru. De asemenea, angajaţii Endava beneficiază de traininguri, sunt încurajaţi către studiu individual și au suportul necesar din partea companiei pentru obţinerea certificărilor SCRUM, care atestă cele mai bune competenţe în dezvoltarea software Agile.

Deși practicile Agile dau rezultate pentru foarte multe companii, în special în ceea ce privește un timp de livrare mai scurt, o comunicare mai bună și costuri mai mici, există și unele riscuri, ce pot fi însă depășite în timp. În primul rând, introducerea metodologiei Agile poate fi mai dificilă în organizațiile care sunt obișnuite cu alte metode de lucru, întrucât procesele Agile trebuie foarte bine explicate și introduse treptat. Apoi, schimbarea frecventă a cerințelor beneficiarilor de la un ciclu de dezvoltare la altul poate introduce dificultăți în munca echipelor.

Mai mult, în practicile Agile, ciclurile de dezvoltare sunt foarte rapide, de aceea echipelor de testare le este destul de dificil să țină pasul cu erorile din cod pe măsură ce proiectul avansează, astfel încât se impune introducerea testării automate, iar de cele mai multe ori utilizatorul final nu are o imagine clară asupra soluției de care are nevoie, așadar pentru echipa de dezvoltare este esențială experiența în domeniul de business respectiv.

“De multe ori se adoptă rapid practicile și procesele Agile, fără a fi absorbită întâi motivația metodologiei și fără a trece prin transformarea culturală necesară. Deseori e perceput ca fiind mai ușor de a adopta anumite proceduri în locul schimbării de mentalitate la nivel organizațional, însă de cele mai multe ori genul acesta de schimbări produc rezultate doar pe termen scurt în detrimentul realizării cu adevărat a potențialului oferit de această metodologie”, a explicat Marius Leațu,  Development Discipline Lead în cadrul sediului Endava din Iași.

Endava a susţinut cea de-a 3-a ediție a conferinței anuale Agile Lean Europe Unconference – ALE 2013 – care s-a desfăşurat în perioada 28–30 august în București şi a reunit o serie de profesioniști IT, acesta fiind unul dintre cele mai importante evenimente pentru comunitatea Agile din Europa.

În programul ALE 2013, Endava a fost prezentă prin două echipe de speakeri din sediile din România ale companiei: Andrei Postolache, Delivery Unit Manager, și Marius Leațu, Development Discipline Lead, din Iași, care au discutat despre epidemiologia motivației, respectiv George Anghelache, Delivery Manager, și Cristian Cazan, Delivery Manager, din sediul din Cluj, care au abordat o temă legată de aplicabilitatea Agile în livrarea de programe IT de mari dimensiuni.

Endava este o companie privată de servicii IT înfiinţată în anul 2000. Endava are 8 sedii în Marea Britanie, Statele Unite, România şi Republica Moldova şi o cifră anuală de afaceri de peste peste 40 de milioane de lire sterline/50 de milioane de euro.

Compania livrează soluţii de business şi servicii informatice în special pentru organizaţii mari din domenii cum ar fi bănci, asigurări, plăți electronice, retail, telecomunicații, media și publishing.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button