Going OutLife&Style

Elevii români printre câștigătorii celor mai bune proiecte școlare transfrontaliere ale anului

european_union_member_countriesPremiul cel mare al programului eTwinning din 2013 a revenit proiectului „Rainbow village”, care a reunit elevi cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani din Franța, Grecia, România, Regatul Unit, Turcia, Italia, Slovacia și Polonia. Ei au creat o lume virtuală post-apocalipsă, explorând teme precum supraviețuirea, protecția naturii și cetățenia. Rețeaua eTwinning este o sală de clasă virtuală în care elevi și profesori de la 100 000 de școli din 33 de țări europene participă la proiecte interactive prin intermediul internetului.

de Marian Crăciun

Proiectele câștigătoare, alese dintre 300 de propuneri, au fost împărțite în trei grupe de vârstă (4–11 ani, 12–15 ani și 16–19 ani). S-au acordat, de asemenea, șase premii pentru categorii speciale: premiile pentru limbile spaniolă, franceză, germană și engleză, Premiul Marie Skłodowska Curie pentru matematică și științe și Premiul Mevlana pentru înțelegere interculturală.

Proiectul câștigător la categoria de vârstă 4–11 ani a fost „Friends Fur-ever”, un proiect la care au colaborat școli din România, Polonia și Portugalia și a cărui temă centrală a fost câinele ca fiind prietenul cel mai bun al omului. Câștigătorii de la categoria de vârstă 16‑19 ani și-au construit proiectul în jurul aventurilor unui purice călător, elevii având ocazia să fie scenariști, desenatori și traducători. În acest proiect au fost implicate școli din Franța, Spania, Italia, Turcia, Bulgaria, Portugalia și Republica Cehă.

Premiul pentru limba spaniolă s-a împărțit între școli din Italia, Spania, Portugalia și Danemarca, iar premiul pentru limba franceză între școli din Italia și Polonia. Școli din Franța, Polonia și Grecia au împărțit premiul pentru limba germană, iar premiul pentru limba engleză s-a acordat unor elevi din Grecia, Letonia, Franța, Austria și Portugalia.

Premiul Marie Skłodowska Curie a revenit proiectului „Fly Me to The Moon”, care a îmbinat observații sau măsurători științifice cu activități de cercetare a tradițiilor și credințelor locale. Școlile câștigătoare sunt din Slovenia, Franța, Grecia, Spania, Polonia și Turcia.

Câștigătorii Premiului Mevlana au lucrat la un proiect intitulat „Intercultural dialogue through fairy tales, drama and art”. Acesta a reunit studenți și profesori din 29 de țări, care au colaborat pentru a cunoaște diferitele culturi ale țărilor din care provin școlile partenere.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button