BusinessStartup

Români cu care ne mândrim: Gameleon obține 10.000 de dolari la Intel Global Challenge în Silicon Valley

Vlad Alexandru Radu si Victor Popescu la Intel Global ChallengeDupă ce liceanul Ionuț Budișteanu a câștigat anul acesta marele premiu la Intel ISEF, cea mai importantă competiție de știință și inginerie din lume pentru liceeni, echipa românească Gameleon, formată din Victor Popescu și Vlad Alexandru Radu, a câștigat premiul întâi în cadrul Intel Global Challenge, de la University of California, în Berkeley.  

Cei doi studenți români au obținut 10.000 de dolari din partea Intel Foundation pentru aplicația de cloud computing Gameleon, platformă care permite oricărui utilizator să își creeze propriul joc online de tip multiplayer, cu un singur browser. Interfețele puse la dispoziție sunt foarte ușor de folosit, utilizatorii neavând nevoie de cunoștințe de programare. Gameleon publică jocul utilizatorului și îl găzduiește. Platforma are la bază HTML5, rulând pe orice dispozitiv și browser compatibile cu această tehnologie.

Proiectul studenților români a fost inițial selectat la competiția europeană Intel Business Challenge Europe, care a avut loc Dublin în luna iunie.

Intel Global Challenge este cea mai amplă competiție de planuri de afaceri din lume dedicată studenților cu idei inovatoare de antreprenoriat, care se pot realiza cu ajutorul tehnologiei. Competiția a avut loc în Silicon Valley, la University of California, în Berkeley, la care au participat 28 de echipe din peste 20 de țări și regiuni. Finaliștii au fost aleși din peste 18.000 de aplicații din peste 60 de țări și regiuni. Înființată în 2005, Intel Global Challenge este un proiect comun al Intel și UC Berkeley Lester Center for Entrepreneurship. Competiția este creată pentru a-i motiva pe tinerii antreprenori să dezvolte proiecte inovatoare cu ajutorul tehnologiei, care să ajute la rezolvarea principalelor probleme ale lumii și să creeze modele viabile de business.

“În cadrul Intel știm că inovația este foarte importantă pentru indivizi, companii și economii”, a declarat Staci Palmer, Director pentru Global Strategic Initiatives and Marketing în cadrul Corporate Affairs Group, Intel. “La Intel Global Challenge de la University of California, Berkeley, studenții din întreaga lume au câștigat abilități importante de antreprenoriat, care pot fi folosite în domenii variate, de la sănătate la transport”, a adăugat ea.

Marele premiu al competiției de 50.000 de dolari a fost câștigat de echipa Mobile Monitoring Station din Chile. Mobile Monitoring Station a creat un set de senzori care colectează în timp real date biomedicale ale muncitorilor industriali, precum ritmul de bătaie al inimii.

Intel Foundation a oferit în cadrul competiției premii în valoare de 100.000 de dolari, inclusiv 50.000 de dolari pentru marele premiu și trei premii a câte 10.000 de dolari pentru primele locuri la categoriile Internet, computing software și dispozitive mobile; computing pentru inovare socială; computing și hardware. Pe lângă acestea au fost acordate patru premii speciale a câte 5.000 de dolari.

În ultimii zece ani, Intel a investit peste 1 miliard de dolari, iar angajații companiei au donat peste 3 milioane de ore de muncă pentru îmbunătățirea educației din peste 60 de țări.  

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button