Companii

Cursuri gratuite de programare în școli? Află unde și cum!

Atos, unul dintre principalii furnizori internaționali de servicii IT, lansează în România, în parteneriat cu Asociația Edusfera, programul Junior IT Club – Powered by Atos, prin care vor fi oferite, începând cu 1 martie 2016, cursuri gratuite de programare în școli, la clasele V-VIII. Prima etapă a proiectului vizează școli din București și Timișoara.

Programul Junior IT Club – Powered by Atos are ca scop organizarea în școli a unor cluburi IT prin care elevii înscriși în ciclul gimnazial își pot dezvolta competențe de programare. Prima etapă a proiectului va include un număr de 20 de școli din Timişoara și București și aproximativ 600 de elevi aflați în ciclul gimnazial. Cursurile vor fi susținute de 20 de traineri, sub îndrumarea Atos.

În viitor, programul Junior IT Club – Powered by Atos își propune să ofere cursuri specializate şi în școlile aflate în alte oraşe din România. Pe întreaga perioadă a proiectului se va desfășura și o campanie de promovare a cursurilor de programare în școli, pentru conștientizarea necesității de a dobândi aceste abilități de la vârste timpurii.

„Proiectul este fundamentat pe o nevoie reală, identificată în sistemul educațional românesc: programarea este învățată doar în câteva școli la nivel național (curs opțional) și în liceele de profil (mate-info). Ne dorim ca prin această inițiativă să oferim cât mai multor copii posibilitatea să învețe noțiuni de programare adaptate vârstei lor. În timp ce peste 25% dintre tinerii absolvenţi nu îşi găsesc un loc de muncă, totuşi firmele care activează în domeniul IT au dificultăţi în a găsi candidaţi potriviţi, cererea de forţă de muncă în domeniul IT fiind de trei ori mai mare decât oferta”, a declarat Cătălina Dodu, Country Manager Atos România. Programming

Înscrierea şcolilor în proiect şi selecţia elevilor au loc în perioada 10-22 februarie. Pentru a se putea înscrie în program, completând formularul online, școlile gimnaziale sau școlile generale trebuie să aibă cel puțin 100 de elevi la nivel gimnazial și laboratoare IT dotate cu cel puțin 15 computere funcționale.

Conform statisticilor, 42% dintre români n-au folosit Internetul niciodată, dublu faţă de media Uniunii Europene, iar peste 80% din angajaţii români nu au competențe digitale suficiente, dublu faţă de media UE. În aceste condiții, proiectul programul Junior IT Club – Powered by Atos este mai mult decât binevenit”, a subliniat Tincuța Apăteanu, Președinte Asociația Edusfera.

Cursurile care vor fi predate în cadrul cluburilor IT din şcoli vin un curriculum adaptat, astfel încât elevii să poată trece printr-o introducere în programare cu ajutorul limbajului vizual Scratch, adaptat copiilor cu vârste mai mari de 6 ani.

Elevii vor învăţa elemente de bază în programare (condiţii, bucle, vectori, matrice, şiruri, funcţii) cu ajutorul Scratch, dar şi al platformei Khan Academy, iar apoi vor ajunge să creeze pagini web prin HTML/CSS, pe care le vor dezvolta cu ajutorul limbajului de programare JavaScript. Totodată, vor folosi limbajele Java şi Python pentru programare de bază, iar pentru dezvoltarea de aplicații mobile vor utiliza platforma PhoneGap. 

16 lucruri pe care trebuie să le știi despre CasaExperimentelor. GALERIE FOTO

Atos este lider în domeniul serviciilor digitale, cu venituri anuale de circa 12 miliarde de euro și aproximativ 100.000 de angajați în 72 de țări. Având clienți în toată lumea, grupul oferă servicii de consultanță și integrare a sistemelor, servicii de administrare și BPO, operațiuni cloud, soluții Big Data și de securitate cibernetică, dar și servicii de tranzacționare prin Worldline.

Asociatia Edusfera este o organizație neguvernamentală ce are ca misiune susținerea accesului la o educație de calitate al copiilor și tinerilor români prin dezvoltarea de programe în domeniul educației.

Edusfera promovează importanța educației în domeniul științelor și tehnologiei. Printre proiectele derulate se numără Digital Kids – cursuri de programare pentru copii și adolescenți, cu peste 300 de beneficiari în București și Cluj. Ca urmare a participării la cursurile de programare, copiii învață noțiuni de matematică, logică și geometrie utilizate în programare, folosesc aplicații precumScratch, folosesc platforma Khan Academy, studiază HTML, CSS și JavaScript.

De la Cotroceni, în școlile din România: Peste 1.000 de Ore de Programare vor fi parcurse în cadrul Hour of Code 2015

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button