Bucatariile lumii

Cum asociezi vinul cu preparatele culinare?

Regulile sunt facute sa fie incalcate, mai cu seama in gastronomie, arta culinara fiind intr-o continua transformare, in functie de ingeniozitatea celui care poarta sortul de bucatarie, iar tipurile de vin asociate preparatelor nu fac exceptie. Cu toate acestea, pentru a ne bucura ca la carte de deliciile culinare, mai cu seama in zi de Sarbatoare cand fiecare roman are masa incarcata, ar trebui sa tinem cont de sfaturile specialistilor in arta vinului.

„Preparatele din carne de miel merg foarte bine asociate cu vinuri roşii catifelate, cu arome de fructe si aciditate ridicată). Pe de alta parte, la masa pe care predomină carnea de porc, trebuie sa asezam un vin roşu. Preparatele din carne de vită merg foarte bine asociate tot cu vinuri roşii corpolente, tari. In schimb, recomand ca preparatele din carne de pasăre sa fie asociate cu vinuri albe seci. La desert merge de minune vinul spumant sau vinurile cu arome de fructe, cu aciditate medie”, declara Livia Gîrboiu, managerul Cramei Gîrboiu.

În România se consumă din ce în ce mai mult vin rose, datorită versatilității sale. ”Ne axăm pe vinurile de foarte bună calitate, mai ales pe soiurile românești. Noi suntem cunoscuți atât în România cât și în afară pentru șarbă și plăvaie. Acestea sunt produse doar la noi în zonă. Avem și celelalte soiuri convenționale, fetească, merlot etc. Am pus accentul în ultimii ani pe vinul roșu. Și la export, pe partea asiatică e la mare căutare vinul roșu. Mai nou e un trend cu vinul rose. Dacă vrei să împaci pe toată lumea la masă, rose-ul e alegerea potrivită”, completeaza managerul Cramei Gîrboiu.

Reguli importante pentru o asociere corecta a vinului cu preparatele culinare:

  • la peşte și fructe de mare – vinuri albe seci, spumoase uşoare, şampanie brută – TECTONIC muscat otonel este un vin puternic aromat cu tonuri de piersica coaptă. In gură dezvoltă arome de fructe confiate și fagure de miere. Este un vin alb sec cu un final proaspăt.
  • la antreuri şi aperitive – vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri rose – LIVIA roze cabernet sauvignon se remarcă în primul rând prin culoarea sa superbă. La degustare îmbie arome intense și proaspete de măceșe și citrice cu note de fructe roșii, căpșune, zmeură și coacăze.
  • la carne albă (viţel, miel, porc) şi la carne de pasăre – vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii – TECTONIC fetească neagră surprinde prin arome de prune uscate și nuanțe de vanilie. Datorită maturării în baricuri, taninii se armonizează perfect cu structura bogata a vinului.
  • la carne roşie (ovină, bovină) – vinuri de marcă roşii, pline, generoase şi puternice – BACANTA fetească neagră are arome puternice de prune si condimente (scortisoara, anason, cuisoare) completate cu note de piele. Este echilibrat cu tanini pronuntati si o aciditate bine integrata in corpul vinului.
  • la sfârşitul mesei – vin roşu sau vin alb licoros – TECTONIC sauvignon blanc are arome pătrunzătoare de lime, măr verde, fructul pasiunii și piersică cu ușoare note vegetale de ardei gras și agrișe, toate completate de o aciditate crocantă și alcool modic.
  • la salate, mâncăruri ușoare pe bază de legume și carne friptă, sosuri slabe, dar și mâncare asiatică se recomanda vinurile roze, demidulci, aromate – VARANCHA roze este un vin demidulce care încântă prin explozia aromelor intense de zmeură, căpșuni și fragi. Echilibrat, cu o corpolență amplă, cremos dar revigorant, acest vin suprinde printr-o aciditate crocantă și un post gust lung, intens.
  • la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci natural – Spumantul Cuartz alb, mai finuț și preferatul doamnelor, merge asociat cu antreuri și deserturi usoare
  • la fructe: vinuri albe dulci, spumante, demidulci – Noctia Roze se remarca prin culoarea sa superba; la degustare imbina arome intense si proaspete de capsune, zmeura si citrice.
  • la cafea: vinars (distilate, învechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marcă;

IMPORTANT: dacă la pregătirea unui fel de mâncare s-a folosit vin, se recomandă servirea aceluiaşi vin la masă.

CONCURS: Trebuie doar să ne spui într-un comentariu la acest material care este vinul tău preferat de la Crama Gîrboiu, iar noi vom trage la sorți, pe 06.04.2018, prin random.org, pe cei 5 câștigători ai câte unei sticle de vin! 

PREMIILE vor fi expediate prin curier către adresele cțtigătorilor și constau în 5 sticle de vin din Gama LIVIA a Cramei Gîrboiu!

Livia Merlot este un vin sec ce surprinde prin aromele de vanilie, prune, fragi si de fructe de padure bine coapte si şi pune în valoare calităţile alături de carne de vită sau porc, miel sau brânzeturi. Temperatura de servire este de 16-18°C.

Livia Rose este un vin demidulce care se pretează a fi consumat la o temperatură de 8-12°C, împreună cu mâncăruri uşoare, puţin condimentate, deserturi şi salate.

Livia Sarba demisec are un parfum intens de flori de cireş şi de piersică coaptă, este uşor şi semiaromat. Se potriveşte cu un meniu bazat pe preparate de pasăre şi legume însă această Șarbă este un vin suficient de viguros să susţină şi o friptură de porc. Temperatura potrivită pentru consum este la 10-11°C.

Gustul vinului Livia Cabernet Sauvignon este unul viguros şi corpolent, cu extractivitate şi un buchet bine dezvoltat. Incântă şi impresionează prin calitatea lui impunătoare. Se potriveşte cu un meniu din preparate din carne roşie, vită sau porc, la o temperatură de consum de 16-18°C. Minunat acest Cabernet Sauvignon demisec din Gama Livia.

Un vin deosebit din gama Livia a Cramei Gîrboiu este Feteasca Regală, un vin sec de o culoare alb-verzuie şi o aromă bine evidenţiată. Cucereşte consumatorul prin vioiciunea sa şi prin ţinuta tinerească. Are un gust plin, bine balansat, corpolent şi o aromă florală specifică. Se pretează a fi consumat alături de peşte, pui, paste sau brânzeturi.

În paharul cu Livia Reisling se detectează uşor arome pline de tei şi miere şi se remarcă note minerale şi tonuri de citrice, fapt ce confirmă că este un vin tânăr. Pentru că este un vin complex şi echilibrat se poate asocia culinar cu carne albă, pasăre, peşte sau preparate din legume.

Sauvignonul Blanc demisec din gama Livia are o culoare galben-aurie intensă cu reflexe verzui, cu miros plăcut de grapefruit şi fructe exotice, un gust uşor mineral, suplu şi elegant. Se recomandă a fi servit ca aperitiv sau alături de carne uşoară, fructe de mare, brânzeturi şi legume.

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button