Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin s-a intalnit la Mizil cu membrii ACEBOP (Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania), pentru o discutie privind principalele probleme cu care se confrunta fermierii din Romania. Asociatia reprezinta marii fermieri din Romania ai carei membri au exportat, in anul 2012, aproximativ 60.000 de bovine si au avut un rulaj cumulat de peste 250 de milioane de euro.
Omul de afaceri Iustin Paraschiv, presedintele ACEBOP, a prezentat in numele asociatiei, o serie de probleme identificate la nivelul cresterii si exportului de bovine, ovine si porcine in Romania si a propus, in sprijinul Ministerului Agriculturii si al fermierilor romani, solutii legislative pragmatice pentru solutionarea problemelor in conditiile unor politici agricole slab dezvoltate.
Activitatea agrozootehnica este calificata de catre organele fiscale in categoria activitatilor cu ”risc fiscal ridicat”, aceasta conducand de multe ori la desfasurarea cu dificultate a activitatii operationale, atat din punct de vedere al impozitarii si solutionarii cererilor de rambursare de TVA cat si aparitiei celor mai frecvente cazuri de evaziune fiscal”
Iustin Paraschiv, presedintele ACEBOP si proprietar Carmistin Group
Principalul obiectiv al asociatiei, pe langa plata la termen a subventiilor si marirea acestora, este combaterea evaziunii fiscale din domeniul agroalimentar, care ar permite accesarea mai multor fonduri in proiecte cu finantare din fonduri europene. Probleme intampinate si solutiile propuse vizeaza combaterea evaziunii fiscale in domeniul agroalimentar si masuri fiscale pentru incurajarea fermierilor romani.
Problema: Cota ridicata a TVA-ului incurajeaza evaziunea fiscala prin faptul ca fermierii isi asuma riscul de a declara cantitati mai mici de productie pentru plata unui TVA redus.
In plus, apar situatii in care importatorii declara preturi mai mici de import, platesc deci taxe reduse corespunzatoare unor preturi de baza subevaluate, si introduc sute sau chiar mii de tone de produse agroalimentare in perioade scurte de timp, fapt ce conduce la dezechilibrul pietei in ceea ce priveste pretul de desfacere si mai departe falimentul producatorilor interni.
Solutie propusa: Principala propunere realizata ACEBOP in scopul combaterii evaziunii in domeniul agroalimentar este micsorarea TVA-ului la comercializarea animalelor si produselor de provenienta animala. Institurea unui sistem suplimentar de supraveghere si urmarire speciala a achizitiilor intracomunitare de produse agroalimentare ar putea preveni traseele speculative.
Pentru a preintampina aparitia situatiilor in care pretul de baza al produsului devine foarte mic, afectand producatorii interni, ACEBOP propune infiintarea unor programe si parteneriate ale asociatiilor de profil care sa nu aiba doar rol de constatare, ci sa cuantifice rezultatele care se obtin in urma aplicarii acestor programe.
Asociatia ACEBOP propune ca lunar “sa se comunice Ministerelor Agriculturii si Finantelor, preturile de achizitie ale animalelor si produselor agroalimentare de la nivelul burselor europene. Aceste preturi de referinta vor veni in sprijinul ministerelor in constituirea unor limite minime pentru preturilor declarate de catre companiile care efectueaza schimburi intracomunitare” –Iustin Paraschiv, Presedinte ACEBOP.
Astfel, pot fi evitate situatiile cunoscute si la nivelul Ministerului de Finante, cand aceste societati care introduc cantitati foarte mari de produse agroalimentare platesc taxele aferente produselor importate la un pret de baza subevaluat.
Din ACEBOP fac parte firmele: Brita Impex (Cluj), Landbruk si CCBovine (Baia Mare), Bovilan (Alba), Pajo Holding si Daci. Asociatia numara 120 de membri.