BusinessStartup

Cluj IT Cluster promovează cariera în domeniul IT: parteneriat cu Liceul de Informatică din Cluj

ITeam_net_2Cluj IT Cluster, cel mai important cluster în domeniul IT la nivel naţional, a încheiat un parteneriat cu Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca, care vizează atragerea elevilor către o carieră în domeniul software şi familiarizarea acestora cu procesele, tehnologia şi cultura din companiile IT clujene.

Parteneriatul a fost anuntat public în data de 27 aprilie 2013, cu ocazia desfăşurării proiectului ITeam_net, proiect sprijinit de către Cluj IT Cluster.

Parteneriatul urmăreşte realizarea pe termen mediu a două obiective importante pentru noi, şi anume încurajarea elevilor de la profilul de informatică să urmeze o facultate de specialitate şi facilitarea înţelegerii de către aceştia a mediului de lucru dintr-o firmă de IT, a metodologiilor şi tehnologiilor folosite şi a oportunităţilor pe care le oferă o carieră în domeniul IT, în cadrul companiilor clujene”

Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster.

Proiectul ITeam_net este inclus de Ministerul Educaţiei Naţionale în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene şi este organizat de către Liceul de Informatică din Cluj-Napoca, în colaborare cu Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii “Babeş-Bolyai” şi cu Inspectoratul Şcolar Cluj. Aflat la cea de a patra ediţie, proiectul ITeam_net a câştigat, an de an, atât în tradiţie cât şi în recunoaştere, fapt reflectat în numărul din ce în ce mai mare de participanţi.

Ediţia ITeam_net din acest an a cuprins trei concursuri grupate în secţiuni diferite: prima, destinată elevilor de liceu şi care a constat în rezolvarea  a două probleme de programare, cea de-a doua secţiune, de dezvoltare de soft educaţional în echipe formate din doi sau trei elevi de liceu, şi cea de-a treia componentă, dedicată elevilor de gimnaziu, care au realizat postere cu tema Comunicarea.

Este de remarcat faptul că acest proiect a strâns împreună pentru o zi peste 100 de elevi informaticieni din 23 de şcoli, din 5 judeţe (Cluj, Alba, Mureş, Sălaj, Maramureş) şi Municipiul Bucureşti. Interesul crescut al elevilor pentru participarea la acest concurs este motivat de faptul că Universitatea Babeş-Bolyai recunoaşte concursul de programare la admiterea în facultatea de Matematică şi Informatică şi de faptul că participarea reprezintă un prim pas spre o carieră în IT”

Prof. Simona Haidu, director Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu.

„Susţinerea oricăror proiecte educaţionale în domeniul IT reprezintă una dintre principalele preocupări ale clusterului, iar implicarea în proiectul ITeam_net va fi una de durată, cu atât mai mult cu cât evenimentul organizat la Cluj se bucură de recunoaştere atât la nivel regional, cât şi naţional. Am discutat deja cu reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai şi următoarea ediţie ITeam_net va avea loc în spaţiile acestei instituţii, creând astfel condiţiile pentru participarea unui număr şi mai mare de elevi talentaţi şi pasionaţi de IT”, a adăugat Andrei Kelemen.

Unele dintre companiile membre Cluj IT Cluster au sprijinit, ca sponsori pentru fondul de premiere, realizarea în bune condiţii a concursului, printre acestea numărându-se Arxia, Evoline, Fortech, iQuest, alături de alţi sponsori ca Agressione, Intend Computers şi Asociaţia de Părinţi IT Tiberiu Popoviciu.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri fondatori 23 de companii de IT, 2 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai, 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

Cluj IT Cluster este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional IT inovator. Clusterul are susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională.

Priorităţile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de: extinderea prezenţei internaţionale prin competitivitate ridicată şi prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităţi şi industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialişti IT foarte bine pregătiţi; realizarea Cluj Innovation City prin care comunitatea IT să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare continuă, inovare şi colaborare în proiecte de anvergurǎ.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button