BusinessCompanii

Cluj Innovation City, un Silicon Valley de România, susţinut de guvern şi Comisia Europeană. Ce presupune proiectul?

Cluj IT ClusterÎn cadrul evenimentului anual Cluj Innovation Days (CID), desfășurat în perioada 20-21 martie, Clusterul Cluj IT a reușit să implice cu succes toți factorii de decizie, de la membrii Parlamentului României, Guvernului și ai Comisiei Europene, la reprezentanții autorităților centrale și locale, ai mediului academic și ai celui de afaceri, în susținerea proiectului de dezvoltare urbană integrată, Cluj Innovation City.

Reprezentanții Cluj IT Cluster se așteaptă ca, în cel mult 15 ani, Cluj Innovation City să devină cel mai mare hub din regiune în ceea ce privește inovația, accentul fiind pus pe cercetare și dezvoltare în domeniul bioeconomiei, IT-ului, medicinei și al energiei regenerabile.

„Cluj Innovation City are potențialul de a crea peste 25.000 de locuri de muncă în următorii 15-20 ani, ceea ce înseamnă că regiunea va concentra mai mulți specialiști în cercetare în domenii prioritare pentru România și în serviciile conexe de care va fi nevoie. În plus față de crearea de locuri de muncă, proiectul va crea o structură economică flexibilă în regiune, bazată pe dezvoltarea unei rețele internaționale și va plasa România printre cele mai importante centre de cercetare, dezvoltare și inovare”, a precizat Andrei Kelemen, Directorul Executiv al Asociaţiei Cluj IT Cluster.

În ceea ce privește investițiile, reprezentantul clusterului a adăugat că acestea vor depăși 350 de milioane euro în următorii ani, finanțările urmând să fie mixte, adică vor proveni atât din sectorul privat, cât și din cel public.

„Ne bucurăm că, odată cu participarea la cea de-a doua ediție Cluj Innovation Days, reprezentanții Comisiei Europene, ai Guvernului României și ai autorităților locale s-au arătat interesați de activitatea pe care o desfășurăm în cadrul clusterului, în special de proiectul Cluj Innovation City. Mai mult, aceștia au declarat proiectul ca fiind unul de maximă importanță națională și am primit asigurări de sprijin din partea lor. Astfel, planul nostru de a plasa Clujul pe harta globală a inovației este cu un pas mai aproape de realizare”, a declarat Kelemen.

De asemenea, reprezentanții mediului academic și ai celui de afaceri și-au arătat susținerea față de inițiativele Cluj IT Cluster și de realizarea proiectului Cluj Innovation City, ceea ce vine în sprijinul celor două direcții de dezvoltare ale acestuia: atragerea de investiții și crearea unui ecosistem bazat pe relația dintre companii, mediul de cercetare-inovare, proiecte și know-how-ul necesar implementării acestora.

Cluj Innovation City este un proiect derulat în parteneriat public-privat de tipul Community Project, primul de acest fel din România, managementul CIC fiind deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului, al Consiliului Judeţean Cluj și al Consiliului Local Cluj. În acest sens, recent a fost înființată Fundația CIC, care se va ocupa de managementul general al proiectului și se va asigura că obiectivele asumate în cadrul proiectului vor fi respectate, iar Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziție pentru realizarea proiectului un teren de peste 200 hectare la 4 kilometri de oraș pentru construirea centrelor de specialitate și va demara anul viitor un proiect de realizare a unei șosele cu patru benzi care să facă legătura între oraș și spațiul destinat viitoarelor centre de inovație.

În prezent, proiectul de dezvoltare urbană integrată se află în etapa de selecție a companiilor de consultanță pentru realizarea studiului de prefezabilitate, urmând ca aceasta să fie finalizată la jumătatea acestui an.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 30 de companii de IT, 3 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, 8 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

Cluj IT Cluster este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional inovator. Clusterul are susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button