BusinessParenting

Cele mai competitive ţări ale lumii în 2013-2014. Pe ce loc este România?

competitivitateForumul Economic Mondial (World Economic Forum-WEF) a publicat recent un clasament al celor mai competitive ţări ale lumii în 2013-2014.

Raportul Global Competitiveness Report 2013–2014 realizat de WEF este bazat pe Indicele de Competitivitate Globală, în acest an fiind luate in considerare 148 de ţări. Acesta cuprinde informaţii detaliate despre fiecare economie aflată în vizorul WEF, fiind urmăriţi peste 100 de indicatori.

Raportul detaliat, aici.

Astfel, indexul competitivităţii mondiale evaluează factori precum educaţia, nivelul de dezvoltare tehnologică, inovaţia, calitatea instituţiilor, toate acestea reprezentând un procent din “nota” finală acordată unei ţări.

“Raportul pentru 2013-2014 este lansat într-un moment în care economiile mondiale sunt într-un plin proces de schimbare. Criza financiară globală şi modificările aduse în economiile ţărilor au lârgit influenţa pe care o poartă ţările în curs de dezvoltare în contextul global”, au declarat oficialii WEF.

Şase dintre cele mai competitive ţări ale lumii sunt din Europa (Elveţia, Finlanda, Germania, Suedia, Marea Britanie şi Olanda), pe primul loc al acestui clasament aflându-se Elveţia, urmată de Singapore şi Finlanda. Statele Unite se află pe locul cinci, în urcare două poziţii faţă de anul trecut.

Unde este România pe harta lumii din punct de vedere al competitivităţii?

România se află pe locul 76, la jumătatea clasamentului, datele colectate de Forumul Economic Mondial plasând ţara noastră pe locul 100 din punct de vedere al infrastructurii, 84 în ceea ce priveşte sistemul sanitar şi cel al educaţiei, 97 ca inovaţie şi 101 ca nivel de business.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button