Parenting

Bonus pentru angajații care lucrează în ture ce depășesc 8 ore/zi

Voucher Cadou Pass 2014_SodexoPotrivit normele de aplicare pentru tichetele electronice publicate, ieri (14 aprilie), de Ministerul Finanțelor Publice, în cazul în care un angajat lucrează în ture și timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numărul de tichete de masă (indiferent de suportul pe care sunt emise: hârtie sau electronic) la care are dreptul pe lună se calculează adunând numărul de ore lucrate și împărțind la 8 valoarea obținută.

Compania Sodexo, jucător de top pe piaţa românească a tichetelor, a identificat principalele noutăți aduse de normele de aplicare pentru tichetele electronice publicate, ieri (14 aprilie 2014), de Ministerul Finanțelor Publice.

„La 16 ani de la intrarea Sodexo pe piața românească, sistemul tichetelor de masă se modernizează pentru a fi în pas cu ultimele tehnologii. Ținând cont că Grupul Sodexo emite 60% din volumele sale pe carduri la nivel global, iar acest procent crește în fiecare zi, ne așteptăm ca și în România posibilitatea de a emite tichete de masă în format electronic, alături de tichete de masă pe suport de hârtie, să înregistreze un real succes”, declară Jean Istasse, CEO Sodexo România.

Cardurile de masă nu sunt carduri bancare

Tichetele de masă electronice sunt carduri dedicate exclusiv alocației individuale de hrană a angajaților. Nu este obligatorie alegerea suportului card pentru acordarea tichetelor de masă, angajatorii pot opta fie pentru acordarea tichetelor de masa pe hârtie, fie pentru acordarea lor pe card.

Tichetele de masă pe card vor putea fi utilizate numai în acele unități de alimentație publică care sunt echipate să accepte carduri și care au contracte încheiate cu unitățile emitente. „Sodexo va face toate demersurile pentru a oferi cea mai mare rețea de afiliere atât pentru tichetele de masă pe hârtie, cât  și pentru cele pe card”, declară Jean Istasse.

Cardurile de masă nu vor permite retragerea de numerar, deoarece sunt carduri speciale și nu carduri bancare, având principii de funcționare diferite. De asemenea, nu este permisă nici alimentarea cardului cu alte sume.

Sumele care alimentează cardurile de masă vor avea aceeași perioadă de validitate ca și tichetele de masă pe hârtie. Un tichet de masă (indiferent de suport) emis până la data de 31 octombrie a unui an calendaristic poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului  de emitere. Un tichet de masă emis începând cu data de 1 noiembrie a unui an poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor anului de emitere.

Mai multe tichete pentru cei care lucrează peste 8 ore/zi

 „Noutatea adusă de acest proiect de norme este că, în cazul în care un angajat lucrează în ture și timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numărul de tichete de masă (indiferent de suportul pe care sunt emise) la care are dreptul pe lună se calculează adunând numărul de ore lucrate și împărțind valoarea rezultată la 8”, explică Jean Istasse. Angajatorii pot acorda tichete de masă doar pentru zilele lucrate și numai în limita valorii nominale aprobate prin lege.

Angajatorii pot comanda tichete electronice urmând același proces ca și în cazul tichetelor pe suport de hârtie parcurs până în prezent. Conform proiectului de norme angajatorii vor plăti în avans sumele aferente tichetelor de masă electronice către unitățile emitente, propunerea de norme de aplicare menționând în mod specific că este interzis unităților emitente să alimenteze cardurile de masă până când angajatorii nu plătesc sumele aferente acestora.

De pe cardurile de masă va fi retrasă valoarea integrală a produselor cumpărate

La momentul achitării alimentelor în unitățile alimentare, de pe cardurile de masă va fi retrasă valoarea integrală a produselor cumpărate.

Angajatorii sunt obligați să înștiințeze lunar salariații cu privire la data alimentării și valoarea tichetelor de masă transferate pe suport electronic. Conform proiectului de norme publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, este interzis angajatorilor să taxeze în vreun fel angajații sau să diminueze valoarea nominală a tichetelor de masă electronice. Toate costurile cu tichetele de masă electronice vor fi suportate de către angajatori.

Despre normele de aplicare

Ministerul Finanțelor Publice a publicat ieri (14 aprilie a.c.) proiectul de Hotărâre de Guvern conținând normele de aplicare pentru tichetele electronice (proiectul de HG pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 5/1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr.142/1998 privind modificarea tichetelor de masă, cu modificările și completările ulterioare) pentru a permite tuturor părților interesate să contribuie cu propuneri de amendamente.

Jean Istasse_CEO_Sodexo„Sodexo România apreciază transparența procesului de elaborare a normelor de aplicare demonstrată de Ministerul Finanțelor Publice”, spune Jean Istasse.

Normele de aplicare vor intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial. După intrarea în vigoare a normelor de aplicare, Ministerul Finanțelor Publice va lucra la elaborarea criteriilor de autorizare a unităților emitente de tichete de masă electronice și va evalua în vederea autorizării companiile care doresc să emită tichete de masă pe acest tip de suport.

Normele de aplicare postate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice respectă principiile de funcționare a sistemului de tichete de masă și reîntărește caracterul tichetelor de masă de beneficii pentru angajați:

–           Ministerul Finanțelor Publice rămâne autoritatea de control asigurând stabilitatea sistemului de tichete de masă;

–           Unitățile emitente de tichete de masă electronice vor fi obligate în continuare să aibă un control crescut al rețelei de unități afiliate sistemului de tichete de masă, exact cum este și în cazul tichetelor de masă pe hârtie;

–           Angajații care primesc carduri de masă sunt singurii care le pot utiliza pentru a servi masa sau pentru a achiziționa produse alimentare.

Valoarea nominală a tichetelor de masă este de 9,35 lei. Această valoare este revizuită periodic de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button