Atunci când situația politică și economică a lumii devine mai complicată, aurul este deseori perceput de către investitori ca fiind așa-zisul “refugiu” – locul unde pot aștepta trecerea acelor vremuri dificile.
Așa a fost în anii 80, o perioadă cu numeroase conflicte în lume – în special în Orientul Mijlociu, unde stabilitatea a fost tulburată de revoluția islamică iraniană a Ayatollahului Khomeini și invazia Uniunii Sovietice în Afganistan. Tensiunile internaționale erau exacerbate de răpirea diplomaților americani în Teheran, ce a adus amenințarea implicării directe a armatei Statelor Unite.
Toți acești factori, în primul rând, au împins în sus – desigur – prețul petrolului, transportat din regiunile destabilizate. Valoarea câștigată din “aurul negru” a devenit o tradiție. Luând în considerare inflația, lingoul de aur a ajuns la vârful de 2.300$, stabilind un record absolut, doborât doar trei decenii mai târziu. Totuși, riscul geopolitic nu este singurul factor ce a cauzat atunci asemenea creșteri bruște ale prețului aurului.
Mulți experți indică, de asemenea, inflația galopantă ce invadase Statele Unite la începutul anilor 80 din secolul trecut. Ajungerea la pragul de 13% (cel mai înalt nivel de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial) a descurajat mulți investitori să-și investească capitalul în obligațiuni guvernamentale și a subminat credibilitatea dolarului.
Așadar, aurul a devenit unul dintre puținele asseturi ce au permis obținerea unei rate satisfăcătoare a rentabilității – ce ar putea ajunge la 3750%, presupunând utilizarea ipotetică a CFD, cu o creștere în prețul aurului în jur de 300% (de la finalul lui 1978 până la începutul lui 1980).
Presupunând existența unei posibilități ipotetice de a investi în aur CFD, această mișcare de piață, cu o sumă minimă garantată de 8%, ar face posibilă deschiderea unei poziții lungi cu o valoare nominală de 1 000 000$ cu un depozit în valoare de 80 000$. Cu această implicare a capitalului, un client ar câștiga 3 000 000$, investind doar 80 000$, iar asta înseamnă o creștere de peste 37 de ori în valoarea portofoliului (3750%).
Desigur, prezicerea proporției acelei mișcări, și deci investirea în lingou la începutul „goanei după aur”, ar fi destul de dificilă, cu toate acestea a profita, chiar și parțial, de tendință prin CFD ar fi adus venituri peste medie.
Și în secolul XXI, aurul este capabil de a lua investitorii prin surprindere. Deși majoritatea analiștilor s-au așteptat, în 2013, la încă o apreciere, metalul regal a arătat o tendință inversă, terminând al patrulea trimestru cu o scădere de 28% în valoare. Proporția surprizei a fost că această previziune, nu așa de șocantă până la urmă, pregătită de analiștii Saxo Bank a fost considerată a fi din categoria ficțiunii economice, mai degrabă decât realitate. De fapt, în principal ficțiunea politică a fost cea responsabilă pentru scăderea valorii. Băncile centrale, și mai ales departamentele lor de PR, au reușit să convingă piața că economia euro-atlantică merge foarte bine și că în anii următori vom fi martorii unei prosperități nemaiîntâlnite.
Investitorii care au crezut naiv în retorica optimistă folosită de politicieni au scăpat de aur pentru alte asseturi în speranța unei situații economice mai bune. Această prosperitate era furnizată de așa-numita politică monetară non-standard, implicând reducerea la maxim a dobânzilor și achiziționarea în bloc a asseturilor, mai ales a obligațiunilor guvernamentale. Această procedură, conform abordării clasice a proceselor economice, ar trebui să ducă la o supra-alimentare cu bani și deci la o creștere a inflației. S-a întâmplat chiar contrarul, ceea ce a crescut, doar, aversiunea pentru aur.
Conform bancherilor centrali, investitorii ar putea câștiga doar 33% în termeni nominali. Cu toate acestea, presupunând existența posibilității ipotetice de a investi în aur CFD, această mișcare de piață, cu o sumă minimă de garantare de 8%, ar face posibilă deschiderea unei poziții scurte cu o valoare medie de 1 000 000$ cu un depozit în valoare de 80 000$. Cu această implicare a capitalului, un client ar câștiga 330 000$ investind doar 80 000$, iar aceasta înseamnă o creștere de peste 4 ori în valoarea portofoliului (412%).
Rezumat
În clasamentul evenimentelor economice epocale ce au schimbat fața economiei globale, cel mai mare randament al investițiilor ar fi fost, fără îndoială, asigurat de scăderile burselor asociat cu Marea Depresiune de la începutul secolului 20 și o creștere bruscă a valorii aurului din anii 80. Dacă investitorii ar fi avut acces la contracte pe diferență, capitalul lor ar fi crescut de 45 sau, respectiv, 35 de ori!
Căderile economice contemporane – cel puțin până acum – nu pot concura cu cutremurele economice ce au chinuit lumea secolul trecut. Trebuie să reținem că acesta e doar începutul, iar situația geopolitică nesigură și conflictul ce escaladează dintre civilizația din est și cea din vest pot avea ca rezultat schimbări de neimaginat ce vor depăși marile recesiuni ale secolului 20. De această dată, totuși, datorită instrumentelor financiare moderne, pot fi îmblânzite.
Pertinenta analiza a situatiei traversate in prezent, la fel ca previziunile pentru ceea ce se poate intampla in viitor. Totusi sunt sceptic ca o mare perioada de recesiune ne va afecta in perioada imediat urmatoare, insa in cazul in care acest lucru se va intampla, efectele vor fi critice!