Parenting

Apartamentele cu doua camere s-au scumpit in ultima luna: cu 1%!

Proprietarii de apartamente cu două camere au ţinut cel mai mult la preţ în ultimul an, având în vedere că aceste locuinţe sunt cele care se încadrează cel mai bine în programul guvernamental “Prima Casă”. În aceste condiţii, raportul lunar de monitorizare AnunţuriParticulari.ro a consemnat o scădere de doar 3% a preţului mediu pentru apartamente cu 2 camere în ultimele 12 luni, mai mult în ultima lună preţul mediu a înregistrat o creştere de 1%.

Reprezentanţii AnunţuriParticulari.ro susţin că în luna mai au observat scăderi ale preţurilor medii solicitate de proprietari pe întreg segmentul apartamentelor vechi, comparativ cu acelaşi interval al anului trecut, pornind de la o variaţie de -3% în cazul apartamentelor de 2 camere şi ajungând la -7% în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu 3 şi 4 camere.

Astfel, preţul mediu solicitat pentru o garsonieră a ajuns în luna care tocmai s-a încheiat la aproximativ 33.184 euro, fiind atins totodată şi cel mai mic preţ înregistrat pe acest tip de unităţi în 2013. Dacă faţă de luna aprilie a acestui an, pretenţiile proprietarilor au scăzut cu 0,5%, de la aproape 33.363 euro, raportat la un interval de 12 luni, variaţia este de peste -2.400 euro.

Potrivit calculelor realizate de AnunţuriParticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate în presa scrisă şi pe internet, preţul mediu al unei locuinţe cu 2 camere a crescut cu 1% în ultima luna, atingând valoarea de aproximativ 53.860 euro, faţă de luna aprilie când suma solicitată de proprietar era de 53.306. În ultimele 12 luni s-a înregistrat o variaţie de aproape -1.500 euro.

În cazul apartamentelor cu 3 camere, preţurile medii au fost ajustate doar cu 0,45% în ultima lună, ajungând la o valoare de 72.644 euro, faţă de 77.907 euro în mai 2012.

Proprietarii care vând locuinţe cu 4 camere au făcut ajustări de peste 4%, scăzând preţul în medie cu aproape 4.000 de euro în ultima lună, şi cu peste 7.000 de euro în ultimul an.

Numărul de oferte

Peste 2.740 de noi oferte de apartamente au fost scoase la vânzare de proprietarii bucureşteni în luna mai, conform datelor furnizate de raportul Anunţuriparticulari.ro. În luna care tocmai s-a încheiat, numărul ofertelor de vânzare apărute nou pe piaţă au fost mai puţine cu 138 decât în aprilie 2013.

Oferta de garsoniere a ajuns la 517 unităţi, în timp ce numărul de anunţuri cu vânzarea unei locuinţe cu două camere a atins numărul de 1.146. În cazul ofertei de vânzare a locuinţelor cu 3 camere, aceasta a ajuns la 821 de unităţi la sfâşitul lunii mai 2013. Pe segmentul apartamentelor cu 4 camere circa 264 de proprietari au făcut publice intenţiile lor de vânzare.

Evoluţie

Analizând evoluţia ultimelor luni, piaţa imobiliară a înregistrat fluctuaţii de preţ fie pozitive, fie negative pe toate categoriile de apartamente din Bucureşti. Însă, în cazul locuinţelor cu două camere se identifică o frânare semnificativă a ieftinirilor. Un factor major care influenţează evoluţie pieţei imobiliare este în continuare programul “Prima Casă”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button