Parenting

ANCOM lanseaza un muzeu virtual al echipamentelor de telecomunicatii

muzeu virtual ancomCu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale a Telecomunicatiilor (17 mai), Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a deschis, pe pagina sa de internet – www.ancom.org.ro, un muzeu virtual al echipamentelor de comunicatii electronice.

Muzeul, care contine imagini ale unor echipamente de comunicatii scoase din uz puse la dispozitie de catre angajatii Autoritatii, prezinta publicului o ilustrare a modului in care au evoluat comunicatiile de-a lungul vremii. Printre exponate se numara modele ale ultimelor aparate telefonice de ebonita produse in tara noastra, aparate telefonice folosite pe campul de lupta in al Doilea Razboi Mondial, primele aparate de masurare a frecventelor folosite de expertii Autoritatii, precum si o mini colectie de radiouri si telefoane fixe de pe vremea bunicilor.

Pentru ca expozitia de echipamente de comunicatii lansata in anul 2011 de catre Autoritate a fost un succes, am vrut ca exponatele sa poata fi accesibile in continuare celor pasionati de acest domeniu si am creat astfel un muzeu virtual pentru toti cei care doresc sa descopere sau, de ce nu, sa redescopere echipamente care au marcat evolutia telecomunicatiilor. Marcam in felul acesta si Ziua Internationala a Telecomunicatiilor pe care o celebram in fiecare an in data de 17 mai si aducem un fragment de trecut in prezent, chiar daca numai la modul virtual. E important sa stim intotdeauna de unde am plecat si sa fim constienti de cat am crescut pentru a putea sa ne stabilim corect obiectivele pentru viitor”

presedintele ANCOM, Catalin Marinescu

Muzeul virtual lansat astazi este solutia identificata de Autoritate pentru a permanentiza expozitia de echipamente de comunicatii pe care ANCOM a lansat-o in anul 2011, pentru a marca aniversarea a 20 de ani de cand in Romania au aparut primele institutii care s-au ocupat de administrarea spectrului radio. Expozitia a putut fi vizitata in mai multe orase din tara si s-a bucurat de interes si apreciere. Muzeul virtual, realizat de specialistii IT ai Autoritatii, este disponibil pe pagina de internet www.ancom.org.ro si poate fi accesat aici.

Tot cu ocazia Zilei Internationale a Telecomunicatiilor, ANCOM a organizat la sediul din Bucuresti un seminar despre istoria comunicatiilor, dedicat copiilor de la Centrul pentru Studii Complexe (CSC), organizatie nonprofit ce promoveaza abordarea academica si pragmatica in scopul de a valorifica economic noile teorii, modele, concepte si notiuni furnizate de studiile si cercetarile efectuate in domeniul fenomenelor neliniare (sisteme dinamice, sinergetica, auto-organizare, teoria haosului determinist, geometrie fractala). In cadrul seminarului, copiii au vizitat muzeul de echipamente disponibil la sediul ANCOM, au aflat ce este spectrul electromagnetic si care este importanta acestuia in istoria comunicatiilor, au vazut cum se realizeaza monitorizarea acestuia de catre Autoritate si au aflat cum pot deveni radioamatori, un prim pas pentru o cariera in comunicatii.

Ziua de 17 mai a fost declarata Ziua Internationala a Telecomunicatiilor si Societatii Informationale in urma cu 148 de ani odata cu semnarea la Paris, la 17 mai 1865, a primei Conventii Internationale privind Telegrafia, ocazie cu care a fost creata Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button