Business

ANALIZA MEDIA IQ: vizibilitatea companiilor farmaceutice in media a scazut cu 23%

Infografic_MediaIQ_companii farmaceuticeCele mai mari zece companii farmaceutice din Romania** au beneficiat in primele sase luni ale anului de o acoperire in mass-media online in scadere cu 23% fata de perioada similara a anului precedent, conform unei analize de monitorizare realizata de MediaIQ*, primul serviciu romanesc de media intelligence. In intervalul 1 ianuarie – 1 iulie 2013 au fost scrise 3.032 de articole, fata de cele 3.907 in primele sase luni din 2012.

 GSK – cea mai vizibila companie

GlaxoSmithKline (GSK) a beneficiat de cea mai mare expunere in mass-media online in perioada analizata, cu un coverage de 812 articole publicate. Ziua de varf in functie de numarul de aparitii online a fost 27 iunie 2013, a doua zi de la anuntul ca GSK va renunta la fabrica de medicamente de la Brasov. In aceasta zi, au fost publicate 166 de articole despre compania farmaceutica.

Top zece companii in 2013 vs 2012

Comparand rezultatele din prima jumatate a anului in curs referitoare la vizibilitatea GSK cu datele corespunzatoare perioadei similare de anul trecut, in 2013 s-a discutat mai putin despre aceasta companie – 812 aparitii, fata de 1.168 de articole in 2012.

O singura companie farmaceutica a beneficiat de acoperire media online mai mare in 2013. Abbott, al zecelea cel mai important jucator din clasament**, a avut 158 de aparitii in primele sase luni ale anului curent, in crestere de la 29 de aparitii in perioada similara din 2012.

Sanofi, liderul pietei de medicamente**, s-a confruntat cu cea mai semnificativa scadere de vizibilitate in mass-media online. In perioada analizata din 2013, au fost scrise 365 de articole despre Sanofi, in timp ce in primele sase luni din 2012 au aparut 624 de articole.

Principalele teme conexe industriei farmaceutice abordate anul acesta in mass-media au fost termenele de plata ale medicamentelor (3.745 aparitii), redeschiderea listei de medicamente compensate (1.840 aparitii) si legea clawback (1.313 aparitii).

logo mediaIQPublic vs. privat

Asociatiile private din farmaceutica au fost depasite de institutiile publice ca expunere, in intervalul analizat. Despre Ministerul Sanatatii (MS) au fost publicate 19.432 de articole online, in timp ce Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente a beneficiat de 584 de aparitii.

Cei mai vizibili reprezentanti ai industriei in mass-media online au fost ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (15.961 de aparitii), si secretarul de stat in MS, Raed Arafat (6.715 aparitii). Din zona asociatiilor private, Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, a beneficiat de cea mai mare expunere (481 de aparitii).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button