Asociația Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri (ABSL) în România a prezentat recent rezultatele unui studiu asupra sectorului serviciilor pentru afaceri și a anunțat pilonii strategiei sale de dezvoltare pe piața locală în cadrul primei conferințe anuale intitulată Industria Serviciilor pentru Afaceri – Parteneriat pentru viitor.
Potrivit reprezentanţiilor asociaţiei, sectorul serviciilor pentru afaceri va înregistra o creștere de 30% în următorii trei ani, una dintre cele mai dinamice creșteri din economie.
În acest sens, în vederea sprijinirii dezvoltării pe termen lung a sectorului serviciilor pentru afaceri, ABSL România propune un parteneriat strategic între autorități, mediul academic și sectorul privat, care să se concentreze pe următoarele direcții:
- Elaborarea unei strategii de dezvoltare a sectorului în vederea creșterii rolului industriei serviciilor pentru afaceri în susținerea economiei locale;
- Colaborarea cu mediul academic în vederea pregătirii de personal înalt calificat și creșterii oportunităților de angajare la absolvire;
- Crearea unui cadru legislativ stimulativ și a unor stimulente de natură fiscală pentru sectorul serviciilor pentru afaceri;
- Creşterea atractivităţii pieței locale pentru investiţii prin valorificarea avantajului competitiv pe care România îl are pe piața globală a serviciilor pentru afaceri.
“România se află pe locul 9 la nivel global și pe locul al 2-lea în Europa Centrală și de Est ca destinație preferată pentru companiile din sectorul serviciilor pentru afaceri, care este unul dintre cele mai dinamice din economie. În pofida crizei economice, rata medie a creșterii anuale în ultimii trei ani a fost de 20%, iar pentru următorii trei ani se estimează o creștere de 30%. Prin intermediul primei sale conferințe dedicată industriei serviciilor pentru afaceri, ABSL România a deschis dialogul cu autoritățile în vederea stabilirii unui parteneriat strategic în domeniul legislativ, fiscal și academic, având ca obiectiv sprijinirea dezvoltării accelerate a acestui sector, care poate deveni un factor de creștere pentru întreaga economie”, a declarat Alexander Weigl, Președinte ABSL România.
Potrivit unui studiu realizat de ABSL împreună cu KPMG, la nivelul anului 2012 piața serviciilor pentru afaceri totaliza 500 milioane de euro și aproximativ 20.000 de angajați. Companiile membre ABSL acoperă aproximativ jumătate din această piață, totalizând o cifră de afaceri cumulată de 200 milioane de euro și 8.000 de angajați. “Industria serviciilor pentru afaceri va continua să se dezvolte rapid pe plan local, deoarece tot mai multe companii caută să-şi reducă costurile operaționale și să-şi îmbunătăţească capitalul de lucru. Marile companii multinaționale și-au deschis în ultimii ani cel puțin un centru de afaceri în România, unele dintre acestea numărând peste 2000 de angajați. Este vorba de angajați cu înaltă calificare și care vorbesc mai multe limbi străine, dintre care aproximativ 80% dețin cel puțin un masterat sau o certificare internațională”, a spus Alexander Weigl, Președintele ABSL.
Printre avantajele competitive ale României, identificate în cadrul conferinței, se numără mediul de afaceri competitiv, costurile operaționale mici și competențele lingvistice ale românilor, care îi ajută să se adapteze foarte ușor unor medii de lucru multiculturale. Statul român se poate implica în dezvoltarea acestui sector și în crearea de locuri de muncă prin acordarea unor stimulente specifice, subvenţii şi prin îmbunătăţirea cadrului legislativ, au arătat reprezentanții industriei serviciilor pentru afaceri.
Potențialul României ca destinaţie pentru serviciile pentru afaceri a fost subliniat și de Pawel Panczyi, Managing Director, ABSL Polonia: “Eficiența costurilor de personal din România, localizarea geografică a țării, dimensiunile pieței locale și competențele angajaților români din acest domeniu fac din România o locația căutată de către companiile din industria externalizării proceselor de afaceri, externalizării serviciilor informatice și centrelor de servicii partajate. Așadar răspunsul la întrebarea <vor exista investiții în România?> este, fără îndoială, <da>”. Pe de altă parte, Pawel Panczyi atrage atenția asupra faptului că universitățile românești ar trebui să ofere cursanților, pe lângă partea teoretică, și o experiență practică reunind competențe și aptitudini necesare în diverse domenii de activitate, inclusiv în industria serviciilor pentru afaceri.
Sectorul serviciilor pentru afaceri este unul extrem de dinamic nu doar pe plan regional, ci și la nivel global, reprezentând o piață de peste 300 miliarde de dolari. Keshav Murugesh, Președinte Nasscom BPM Council & CEO WNS Global Services a subliniat că industria serviciilor pentru afaceri a înregistrat creștere la nivel global, în condițiile în care alte industrii au de înfruntat adevărate provocări financiare cauzate de mediul economic incert: “Sectorul externalizării proceselor de afaceri la nivel global înregistreaza o creștere de 5-6%, în timp ce industria de offshore are o creștere de două cifre. Pe viitor, această creștere va continua.”
Înființată în 2012, ABSL România îşi propune să îmbunătăţească dialogul şi colaborarea în cadrul industriei serviciilor de afaceri, prin facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici între actorii de pe piaţa locală. Asociaţia colaborează atât cu autorităţile centrale şi locale, cât şi cu comunitatea de afaceri pentru a sprijini investiţiile de ambele părţi şi implicarea la nivelul comunităţilor locale.
Asociația Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri reuneşte companii multinaţionale de renume din industria externalizării proceselor de afaceri (Business Process Outsourcing – BPO), centrelor de servicii partajate (Shared Service Centers – SSC), externalizării serviciilor informatice (Information Technology Outsourcing – ITO) și cercetării şi dezvoltării (Research and Development – R&D).