GadgetTravelTrendsTrends

20.000 de oameni vor un bilet spre Marte. One way! Vă tentează?

Mars_OneLansarea oficială a vânătorii pentru “would be astronauts” de către Mars One (o organizaţie non profit care vizează stabilirea unei colonii umane permanente pe planeta Marte în următorul deceniu) în cadrul proiectului omonim la începutul săptămânii trecute a adus peste 20.000 de aplicaţii din partea doritorilor unui bilet dus spre Marte.

Astfel, potrivit informaţiilor oficialilor proiectului Mars One, cel puţin 20.000 de persoane au plătit 38 de dolari pentru a aplica oficial în cadrul acestui proiect. Prima fază a aplicaţiilor se desfăşoară pe parcursul a cinci luni, până pe 31 august 2013.

În ultimul an, echipa Mars One a primit peste 10.000 de mesaje din peste 100 de ţări partea celor interesaţi de acest proiect. În prezent, cinci români au aplicat pentru un job de astronaut în cadrul Mars One.

Mars One este o companie olandeză care a anunţat încă de anul trecut că plănuieşte să trimită un satelit de comunicaţii pe planeta Roşie până în 2016 şi după alte etape să trimită un om acolo, pentru ca în 2025 pe Marte să existe deja patru-cinci astronauţi care să pregătească terenul pentru o colonie.

Aflaţi mai multe despre Mars One.

Proiectul a fost pornit de către un om de afaceri olandez care a gândit desfăşurarea misiunii sub forma unui reality show. Astfel, toată misiunea urmează să fie monitorizată. În ceea ce priveşte costul punerii în practică a acestui proiect ambiţions, Mars One estimează că preţul final va fi în jur de 6 miliarde de dolari.

Marte este, pornind dinspre Soare, a patra planetă a sistemului solar. Culoarea roșiatică se explică prin prezența pe suprafața sa a oxidului de fier. Marte este o planetă telurică cu o atmosferă subțire. Marte a pierdut magnetosfera acum 4 miliarde de ani, vântul solar interacționând direct cu ionosfera marțiană, ținând atmosfera mai rarefiată decât ar fi în mod normal din cauza eliminării atomilor din atmosfera superioară. Atmosfera marțiană este relativ rarefiată; presiunea atmosferică la suprafață are o valoare de doar 0.7-0.9 kPa, în comparație cu cea a Pământului, de 101.3 kPa. Atmosfera ajunge până la 11 km, pe când, cea a Terrei la 60.000 km.

Compoziția atmosferei: 95% dioxid de carbon, 3% azot, 1,6% argon, conținând urme de oxigen și apă. Atmosfera este prăfoasă, oferind cerului marțian o culoare maroniu-roșcată.

Existența metanului indică faptul că pe planetă a existat, sau există, o sursă de gaz. Activitatea vulcanică, impacturile cu posibile corpuri cerești și existența vieții sub forma unor microorganisme, ca metanogenele, reprezintă posibile surse.

În lunile de iarnă, când polii sunt permanent în umbră, suprafața îngheață atât de puternic încât 25-30% din întreaga atmosferă se condensează în bucăți groase de gheață din CO2.

Marte are anotimpuri ce se aseamănă celor de pe Pământ. Totuși, ele sunt de două ori mai lungi, iar distanța mai mare față de Soare face ca anul marțian să fie de aproape două ori mai mare ca al planetei noastre. Temperaturile variază între –140 °C (−220 °F) și 20 °C (68 °F).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button