BusinessCompanii

17% dintre business-urile mici nu au supravieţuit anului 2013

antreprenoriatAnaliza realizată pe portofoliul de peste 200 de companii-clienți ai R&M Audit Contabilitate, unul dintre liderii pieţei de profil, arată că aproximativ 17% dintre business-urile mici nu au supravieţuit anului 2013 şi au decis lichidarea firmelor cu dizolvarea simultană, ca urmare a retragerii aportului asociaţilor; între cauzele cel mai des întâlnite care au condus la închiderea voluntară sau falimentul afacerilor mici s-au aflat managementul defectuos al cash-flow-ului şi semnarea unor contracte total neprofitabile.

Cele mai multe business-uri medii au stagnat anul trecut, în timp ce companiile mari au înregistrat o creştere medie a afacerilor de cca 12%, arată analiza R&M Audit Contabilitate.

“Firmele mari şi-au continuat procesul de dezvoltare apelând la expertiza specialiştilor: multe business-uri au înţeles ca reducerea costurilor nu înseamnă renunţarea la experţi, aceştia constituind o resursă ce permite o planificare fiscală legitimă atât din punct de vedere al mărimii taxelor plătite, dar mai ales în ceea ce priveşte legalitatea tranzacţiilor şi realinierea acestora în contextul schimbării modelelor de afaceri şi a dezvoltării tehnologice”

Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate

Anul trecut s-a observat o uşoară creştere a interesului managerilor companiilor mari de a solicita audituri inclusiv în cazurile în care nu aveau o obligaţie legală în acest sens, dorind însă să aibă o verificare suplimentară a documentelor contabile, taxelor şi impozitelor etc. “În acelaşi ton, ne aşteptăm ca suficient de multe companii să apeleze la certificarea declaraţiilor fiscale, chiar dacă este un demers opţional, întrucât din ce în ce mai mulţi manageri vor să se asigure că plătesc Fiscului exact atât cât trebuie”, a precizat Mirela Şerban.

De la 1 martie, firmele pot opta pentru certificarea declaraţiilor fiscale, anterior depunerii lor la organul fiscal. Deşi este opţională, certificarea declaraţiilor fiscale ar putea reprezenta un element favorabil contribuabilului în analiza de risc pe care Fiscul o realizează pentru a-i selecta pe cei asupra cărora se vor efectua inspecţii fiscale.

Consultanţii R&M Audit Contabilitate apreciază însă ca cel mai mare beneficiu al certificării declaraţiilor fiscale ar veni însă ca urmare a aplicării “principiului celor 4 ochi”, respectiv a verificării suplimentare pe care o asigură un astfel de demers, similar auditurilor, astfel încât s-ar depista în timp util eventuale erori sau posibile oportunităţi şi ar fi evitate o serie de penalităţi.

“În ansamblu putem spune că rezultatele firmelor au fost uşor mai bune în 2013 faţă de anul anterior. De asemenea, trebuie spus că nu întotdeauna o afacere închisă aduce după sine un vid: în multe cazuri, un eşec generează “un plan B”, învăţarea din greşeli, deschiderea de noi perspective şi chiar o nouă etapă. Descoperim permanent afaceri care s-au reactivat din greşelile business-urilor eşuate şi au pornit la drum cu multă determinare, cu o echipă mult mai motivată şi – de această dată- cu o strategie pe termen lung, plus “un plan B”, “un plan C” etc”, a mai arătat Mirela Şerban.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button