Omul de afaceri Horia Cardoș, fondatorul și directorul general al companiei Agroland, un distribuitor de furaje, pui de-o zi sau seminţe, și-a propus să dezvolte la nivel local un segment de piață care reprezintă, cel puțin în Franța, țara care a lansat modelul care i-a servit drept inspirație antreprenorului, 30% din totalul vânzărilor de carne de pui, aproximativ 100 de milioane de păsări.
Așa că a decis să intre pe piața de carne de consum cu produsele obținute de la prima fermă dezvoltată în parteneriat cu micii crescători din mediul rural, o alternativă pentru produsele industriale. Brandul Puiul Rustic se găsește deja pe rafturile unora dintre cele mai importante rețele de retail de la nivel local, Carrefour și Cora.
“Este o piață aglomerată, dar noi credem că produsul nostru se va vinde deoarece puii pe care îi comercializăm sunt crescuți în aer liber, fără a fi hrăniți cu stimulente de creștere sau injectați cu antibiotice”
Horia Cardoș, fondator Agroland
Antreprenorul timișorean și-a propus să-i conecteze pe micii crescători de animale, cărora le vindea furaje, echipamente și pui de-o zi, cu restul pieței și cu marile lanțuri de retail. În esență, proiectul Agroland mizează pe selectarea unor familii tinere care să fie dispuse să intre în business-ul creșterii de păsări. În decembrie 2014, Agroland a alocat 30.000 de euro pentru o fermă parteneră unde a crescut 2.500 de păsări pe care le-a sacrificat pentru a aduce o primă tranță de produse în retail.
“Vrem să lucrăm cu familiile tinere pentru că avem ocazia unei colaborări pe termen lung iar ei sunt dispuși să învețe și să se ocupe de creșterea puilor exact așa cum trebuie”, a explicat Cardoș.
Modelul după care se ghidează acest proiect este cel Label Rouge din Franța, alimentația puilor fiind 100% vegetală, fără făinuri animale sau stimulenți de creștere. În plus, puii vor fi sacrificați abia după cel puțin 63 de zile, limita impusă de UE pentru păsările bio, fiind lasați 5 săptămâni în aer liber.
În acest an, timişoreanul vrea să mai încheie parteneriate cu alţi 25 de fermieri pe care sa-i finanţeze cu echipamente, furaje şi păsări, însă pentru a intra în business, aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții.
De exemplu, este foarte important ca fermierii să aibă un adăpost de 400 de metri pătraţi pentru creșterea puilor, animalele trebuind să aibă o densitate de 11 păsări pe metru pătrat. Astfel, o fermă nu va putea să aibă mai mult de 4.400 de păsări pentru a îndeplini condițiile de creștere bio, însă un fermier poate să deţină până la 4 ferme de astfel de dimensiuni.
“Avem sute de cereri în acest moment, însă ne concentrăm pe cei care au deja un adăpost construit. Pe ceilalți îi sfătuim să aștepte rundele următoare ale parteneriatului și între timp, să acceseze fonduri europene pentru a avea un punct de plecare pentru fermă”, a mai spus Cardoș.
Pentru finanţarea unei astfel de ferme este necesară o investiţie de 25.000-30.000 de euro, un orizont de timp pentru amortizarea investiției fiind undeva la 3 ani, având în vedere că o fermă poate obţine venituri de 40 de euro/metru pătrat.
Potrivit lui Cardoș, în Franța, veniturile pe metru pătrat pot ajunge și la 55 de euro, o treime din suma investită fiind reprezentată de cheltuieli, restul fiind profitul fermierului.
Agroland se va ocupa de toate etapele procesului de livrare a puilor de o zi, a furajelor, de abatorizarea și distribuția produselor (în momentul în care păsările vor ajunge la 2,5 kg în viu), funcționând ca un integrator. În acest sens, compania va aloca circa 400.000 de euro pentru achiziţionarea şi dotarea primelor ferme de mici dimensiuni. În următoarea perioadă, Agroland vrea să ajungă la un parteneriat cu 100 de ferme care să scoată 4.000-5.000 de păsări pe fiecare serie de nouă săptămâni.
“Cel mai probabil vom avea pierderi în acest an, însă ni le asumăm pentru că vrem să scoatem un produs de calitate. Estimăm că vom sacrifica 350.000 de păsări în acest an”, a precizat antreprenorul timișorean.
Și dacă în Franța segmentul cărnii de pui provenit din acest gen de ferme este de 30% din totalul pieței, la nivel local, Cardoș își propune ca până la finalul acestui an să aibă o cotă de piață de 1%, în condițiile în care prețul la raft poate fi și dublu comparativ cu puii proveniți din producția industrială.
“Retailerii estimează o cotă chiar și de 5% pentru că sunt destul de multe familii care sunt dispuse să plătească mai mult pentru produse de calitate”. În prezent, puii rustici ai Agroland se vând la un preț promotional de 14,99 lei, urmând să ajungă la peste 20 de lei.
Cardoș își dorește ca în primul an de existență al proiectului Puiul Rustic să aibă vânzări de 3-4 milioane de euro, cifra de afaceri totală fiind estimată să crească cu 25% în 2015, de la peste 20 de milioane de euro, rezultatul final al lui 2014.
În plus, fondatorul Agroland și-a propus ca până la finalul anului să aducă pe rafturi și curcani (cu o greutate maximă de 10 kg), bibilici și rațe, ferme pentru creșterea acestora urmând să fie demarate tot în 2015.
“Ne gândim să scoatem produsele și la export, pentru a avea o acoperire mai bună și o siguranță a business-ului, iar țările arabe ar fi clienți buni. Încă nu am stabilit ceva clar, pentru moment trebuie să acoperim cererea locală”, a concluzionat Horia Cardoș.