Travel

TVA-ul pentru pachete turistice all inclusive în România, redus la 9%

România

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24% la 9% pentru pachetele all inclusive din turism, o măsură cu un impact bugetar redus, dar care rezolvă o problemă de competitivitate, a anunţat premierul Victor Ponta, după întâlnirea pe care a avut-o cu experţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene, anunţă Mediafax.

“Din câte știm noi, și din cererile formulate în mod repetat de patronatele din turism, în mod deosebit de ANAT și FPTR, cota de 9% TVA se dorește a fi aplicată la toate pachetele de servicii care includ cazare și diverse variante de masă, alături de cazare, vândute turiștilor sub formă de pachet, inclusiv pachet de cazare cu all inclusive, așa cum a comunicat azi prim-ministrul Victor Ponta. O asemenea hotărâre este una istorică pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe țări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piața turistică internațională la acest tip de pachete”, a declarat într-un comunicat de presă Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

ANAT: TVA-ul de 9% la cazarea cu demipensiune sau pensiune completă, impuls pentru vacanţele în România

Reducerea TVA-ului până la nivelul de 9% pentru pachetele turistice cu cazare în sistem demipensiune sau pensiune completă a fost una dintre dorinţele agenţiilor de turism, precum şi a hotelierilor din ţara noastră, reiterată în fiecare discuţie cu oficialii din Guvern. În opinia celor mai mari jucători din sectorul local de turism, măsura va avea ca efect atragerea  unui număr mai mare de turişti români şi străini în vacanţă în România, creşterea consumului de servicii turistice şi a ponderii turismului în PIB.

Aplicarea unor cote mici de TVA în turism se vede în numărul total de turişti înregistrat în fiecare an. Astfel, Bulgaria a înregistrat anul trecut peste 7 milioane de turişti bulgari şi străini, Grecia peste 18 milioane, Franţa peste 85 de milioane, Spania peste 60 de milioane. România a înregistrat numai 7,9 milioane sosiri în structurile de primire turistică (6,20 milioane în cazul turiştilor români, 1,71 milioane în cazul turiştilor străini) tot anul 2013. Dintre aceştia aproximativ 2 milioane de persoane şi-au petrecut vacanţa pe litoralul nostru.

Reducerea TVA la 9% pentru cazarea cu demipensiune sau pensiune completă şi pentru pachetele vândute de agenţii în România va impulsiona turiştii să consume şi servicii de masă la hoteluri, într-o proporţie mai mare decât acum, pe hotelieri să practice şi sistemul all inclusive şi, de asemenea, ar putea determina şi o reducere cu 10% a preţului pachetelor turistice.

Travel trends: serviciile all inclusive, preferatele turiștilor. Agențiile au vândut cu 20% mai multe pachete

“Ne exprimăm speranța și încrederea că după acest mare succes, până la finele acestui an, Guvernul Ponta va fi în măsură să marcheze și un al doilea succes foarte important pentru turismul românesc, respectiv să pună în aplicare Legea voucherelor de vacanță începând cu data de 1 ianuarie 2015”, a mai spus Lucia Morariu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button