Travel

Turism pe Valea Hartibaciului? VIVA EAST propune un parteneriat mare pentru centre culturale mici

banner_mic_23Valea Hartibaciului, o destinatie “altfel” in Romania, se intinde de la Sibiu pana la Agnita. Cutreierand prin localitatile Tichindeal, Marpod, Altana si mai departe, iti dai seama, in timp ce ochii se pierd in peisaje line, cu paduri de fag si de stejar, cu poiene si fanete, ca toate aceste peisaje de poveste au ramas inca necunoscute multor calatori, pentru ca dezvoltarea teritoriului, in general, si turismul, in particular, se desfasoara in microregiunea Hartibaciu intamplator, iar infrastructura slaba este un impediment pentru potentialii vizitatori.

de Marian Crăciun

Revitalizarea pe termen lung a patrimoniului cultural si natural in centrele istorice europene de dimensiuni mici este primul obiectiv al proiectului VIVA EAST. Acesta isi propune constituirea unei retele internationale care sa faciliteze cooperarea, schimburile culturale si de experienta in zona Parteneriatului Estic, sa contribuie la cresterea nivelului de informare si constientizare la nivel national si local pe tema potentialului patrimoniului cultural si natural ca resursa pentru crestere inteligenta si dezvoltarea sustenabila a teritoriului si sa contribuie la dezvoltarea sistemului si instrumentelor de planificare teritoriala operationala in regiune. Astfel, punand accentul pe aspecte specifice est-europene, proiectul a demarat activitati in trei zone cu un potential etno-cultural extraordinar, inca nevalorificat: Valea Hartibaciului din Romania, regiunea Tavush din Armenia si raionul Cahul din Republica Moldova.

Contextul este asemanator in toate cele trei tari, acestea avand de suferit din cauza cresterii economice limitate in zonele rurale, pe de-o parte, si din cauza lipsei de experienta la nivel local, si, deci, a lipsei instrumentelor pentru organizarea comunitatii si dezvoltarea teritoriului pe de alta parte. Economia rurala este putin diversificata, fiind caracterizata de numarul scazut, si, in unele locuri, chiar lipsa activitatilor economice si a surselor de venit non-agricole. Astfel, zonele-pilot sunt, in cea mai mare parte, caracterizate de depopulare, sistemul de ferme serveste o agricultura preponderent de subzistenta, iar veniturile locuitorilor sunt scazute. Patrimoniului local este, in acest context, trecut cu vederea, neglijat, si, in unele cazuri, abandonat.

VIVA EAST vizeaza probleme comune din cele trei zone-pilot: slaba valorificare a potentialului cultural si turistic local, lipsa instrumentelor operationale pentru dezvoltare teritoriala si sustinerea insuficienta din partea retelelor locale si nationale. Pornind de la o analiza comparativa a sistemelor culturale, instrumentelor, experientelor si procedurilor folosite in Europa, o echipa formata din experti internationali si cadre universitare cu experienta analizeaza cele mai bune practici pentru valorificarea patrimoniului in vederea dezvoltarii unei abordari strategice si a unei metodologii de interventie la nivel teritorial. Proiectul vizeaza un demers participativ, implicand factorii decizionali, administratiile de la nivel local si central, actorii din domeniul social si economic, operatorii culturali si mediul de afaceri din zonele mentionate.

Pana in momentul de fata, in cadrul proiectului s-au organizat: sesiuni de informare si constientizare a populatiei in zonele afectate proiectelor-pilot, sesiuni de comunicare la nivel academic si profesional pe tema sistemelor culturale si planificarii teritoriale integrate, workshop-uri cu actori locali relevanti in fiecare dintre cele trei zone de proiect, avand ca scop colectarea de propuneri si raspunsuri pentru dezvoltarea economica durabila a teritoriului.

Rezultatele proiectului vor fi prezentate atat la Sibiu –  in cadrul unui eveniment  dublu – conferinta si expozitie multimedia, ale carui data si detalii vor fi comunicate ulterior – cat si la Bucuresti – printr-o serie de doua mese rotunde (prima corespunzand Seminarului Tematic de la Sibiu si cea de a doua corespunzand conferintei finale), datele urmand, de asemenea, sa fie comunicate ulterior-.

Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Tranzitie Urbana – Romania, implementat in parteneriat cu Asociatia Armeana de Ecoturism si Agentia de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana din Moldova, si cu asistenta din partea partenerului stiintific Departamentul de Inginerie Civila si Arhitectura al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul va pune bazele unei retele internationale, implicand experti din diverse tari europene in activitati de cercetare, dezbatere si diseminare si punand la dispozitia autoritatilor, stakeholderilor locali si publicului larg o serie de rapoarte si articole. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Eastern Partenership Cultural Programme.Valea_hartibaciului_IMG00389-20120427-1910 Bari_mai_2012_335_1

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button