Going OutLife&Style

Trenduri de amenajare a birourilor la târgul de design de la Milano

Târgul In Salone, desfășurat la Milano în perioada 9-14 aprilie, și catalogat drept cea mai mare manifestare de design de obiect și design interior, a pus anul acesta accentul pe mobilierul de birou și pe ambientarea spațiilor de lucru din sediile companiilor. Focus: oferirea de soluții pentru crearea unui mediu în care angajații să nu simtă că se află la birou sau că trăiesc într-un mediu standardizat, impersonal.

Expoziția de mobilier de birou a fost gândită și coordonată de arhitectul francez Jean Nouvel, unul dintre cei mai prestigioși arhitecți contemporani. Astfel, o mare suprafață de expunere, de peste 1200 mp, a fost alocată proiectului «Jean Nouvel prezintă “Project: office for living”».

Petrecem mai mult timp la birou decât acasă, munca este parte integrantă din viața noastră. Proiectul este menit să ilustreze ideea de a trăi cu plăcere în spațiul de lucru”, a declarat Jean Nouvel. “Odată ce vom respinge spațiile clonate, care ne alienează, vom conștientiza faptul că există soluții. Trebuie să ne schimbăm atitudinea, să ne planificăm munca într-o altă mentalitate. Indiferent unde este situat, un birou trebuie să aibă o proprie identitate, o latură umană, cu propria istorie și propriile obiecte, un birou în care să îți facă plăcere să lucrezi”

Jean Nouvel, arhitect.

Expoziția a reunit un număr impresionant de arhitecți și designeri internaționali care au răspuns invitației lui Jean Nouvel de a demonstra că un sediu de companie poate fi prietenos și altfel, indiferent de spațiu, de amplasament sau de resursa financiară. S-au luat în calcul mai multe tipuri de spații, de la clădiri de birouri la depozite care pot fi transformate, de la apartamente în clădiri istorice la birouri amenajate acasă. S-a demonstrat că aceste spații pot fi și practice, și estetice, și prietenoase și mai ales realizabile.

Proiectul a fost completat de o expunere a birourilor (chiar piesa de mobilier în sine) care le-au aparținut unora dintre cei mai importanți arhitecți, de la Frank Lloyd Wright la Gaetano Pesce, Jean Prouve sau Carlo Mollino. Piesele au fost expuse alături de fotografia spațiului de lucru în care s-au aflat, sediile companiilor de arhitectură pe care le-au condus sau le conduc în continuare arhitecții incluși în această secțiune.

În România, piața spațiilor de birouri este influențată major de companiile multinaționale, în special cele din domeniile IT&C și financiar-bancar. Anul trecut, 40% din totalul tranzacțiilor de închiriere de pe piața de birouri din București au fost încheiate de companii din IT&C, în timp ce jucătorii din sectorul financiar-bancar au tranzacționat 14% din totalul volumului de circa 220.00 mp, potrivit raportului anual al companiei de consultanță imobiliară The  Advisers/Knight Frank.

Antonescu PR&Consulting, singura companie de relații publice și consultanță specializată în design și arhitectură, a participat la târgul In Salone pentru a identifica cele mai noi trenduri în materie de design de obiect și design interior.

Reamenajarea unui spațiu de birouri deja existent poate fi uneori o soluție chiar mai bună decât închirierea unui sediu nou. De cele mai multe ori este o chestiune de arhitectură interioară, de amenajare inteligentă a spațiului disponibil. Un arhitect sau un designer de interior experimentat va ști să se încadreze în bugetul și spațiul existent, cu rezultate spectaculoase în ceea ce privește mediul de lucru și ulterior chiar performanțele profesionale ale echipelor care lucrează acolo”

Raluca Antonescu, General Manager al companiei Antonescu PR & Consulting.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button