Până la sfârşitul anului 2013, 57 de ţări din care 23 europene au depășit pragul de 1% al numărului de locuințe conectate prin fibră optică.
În Europa, rata de adoptare a conexiunii la internet de mare viteză prin fibră optică (FTTH/B) are un ritm accelerat de creștere, având în 2013 un avans de 29% comparativ cu anul anterior. Creșterea este mult mai rapidă decât cea de 15% înregistrată în anul precedent, conform celor mai recente date prezentate la Conferința FTTH 2014 de la Stockholm.
România este pe poziția 23 în Europa, cu un număr total de 99.000 de utilizatori, respectiv 1,32% din numărul total de case dispune de o conexiune de internet în bandă largă prin fibră optică. România a intrat în topul FTTH pe poziția 15 în 2010, cu o rată de penetrare de 1,1% . În 2013 numărul total de utilizatori a crescut cu 10%, internetul rapid prin fibră optică având o rată de penetrare de 4%, sub standardele europene.
În decursul anului trecut, 13 țări din Europa au înregistrat o creștere mai mare de 30% a numărului de utilizatori FTTH/B printre care Spania (64%), Olanda (43%), Franța și Portugalia (fiecare cu 41%).
În cifre absolute, țările lider din EU28 sunt Franța și Suedia, depășind fiecare 1,2 milioane de utilizatori FTTH/B. Rusia rămâne în frunte cu aproape 9 milioane de utilizatori (din care 1,4 milioane au fost adăugați în 2013), în timp ce Ucraina are 1,3 milioane utilizatori, iar Turcia 1,1 milioane.
În afara Europei, China și Japonia sunt lideri mondiali incontestabili, cu 37 milioane și respectiv 24,7 milioane de abonați FTTH/B.
Potrivit companiei de analiză Heavy Reading, o țară atinge pragul de ”maturitate a conexiunilor la internet de mare viteză prin fibra optică” în momentul în care rata de penetrare ajunge la 20%. Până acum, doar nouă țări din lume au atins acest prag și doar trei dintre ele sunt din Europa.
Emiratele Arabe Unite conduc în clasamentul Global FTTH cu un procent impresionant de 85% dintre utilizatori, urmate de Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, Singapore și Taiwan, cu rate de utilizare cuprinse între 63% și 37%. Lituania este prima țară europeană din clasamentul global, situându-se pe poziţia a şaptea cu o acoperire de 100% și penetrare de 34%, urmată de Suedia (26,5%) și Letonia (23,3%). Toate celelalte țări europene sunt sub pragul de 20%.
În 2013, cele patru țări care au înregistrat cele mai mari creșteri sunt Spania cu 2,4 milioane de noi utilizatori, Franța cu 710.000, Portugalia și Suedia fiecare cu 550.000 utilizatori noi, ceea ce înseamnă că până și țările considerate ”mature”, precum Suedia, încă mai au nevoie de dezvoltare.
Germania și Marea Britanie au o rată de penetrare de sub 1% și nu se califică în clasamentul FTTH.
Există însă un nou membru în clasamentul FTTH, Elveția, care avea la finalul anului 2013 o penetrare de 2% și a înregistrat în ultimele 12 luni o creștere de 235% a numărului de utilizatori. Din cei 73.816 utilizatori elvețieni, 70% sunt utilizatori noi, aceasta fiind cea mai bună rată de adopție a internetului de mare viteză prin fibră optică din Europa. Turcia (46%), Spania (39%) și Polonia(32%) urmează în clasament cu rate mai mici de creştere, care se aplică unei baze mai mari de utilizatori.
”Trebuie să facem mai mult pentru dezvoltarea tehnologiei FTTH şi nu pot să nu constat că strategia politicilor de dezvoltare subestimează riscurile întârzierii adoptării fibrei optice ca tehnologia de conectare a spaţiilor rezidenţiale”, spune Karin Ahl, Președinte al Consiliului FTTH Europe, în deschiderea discursului de la Conferința FTTH. ”În următorii 30 de ani, este de așteptat ca 70% din economie să fie condusă de firme și produse despre care în prezent nu știm încă nimic.”