Litoralul românesc a atras și în acest an partea leului în preferințele turiștilor, atât români cât și străini, care și-au achiziționat pachetele de vacanță prin intermediul agențiilor de turism.
Astfel, din totalul vânzărilor prin agentii pe destinații interne, litoralul reprezintă circa 79%, iar celelelate destinaţii din țara noastră au atras 21% din vânzări.
În același timp, zona Mamaia/Năvodari (unde se concentrează marea parte a hotelurilor de lux – Vega, Iaki, complexul Phoenicia – precum și cluburile frecventate de cei în căutare de distracții nocturne) rămâne și în acest an vedeta stațiunilor de pe litoral, peste 50% dintre vânzările prin agenții de turism fiind făcute pentru aceste stațiuni. De neglijat nu este nici cererea pentru sudul litoralului, între stațiunile Eforie și Mangalia, intens promovată în acest an, aceasta înregistrând un plus de 7% (ANAT a inițiat la începutul acestei veri brandull Litoralul Verde prin care și-a propus să readucă în atenția turiștilor beneficiile balneo, de petrecere a timpului liber și a facilităților pentru familiile cu copiii).
Topul staţiunilor de pe litoral, în funcţie de vânzările prin agenții de turism, arată astfel: Mamaia/Năvodari, Eforie Nord, Saturn, Neptun, Jupiter, Venus, Olimp, Mangalia, Costineşti, Cap Aurora, Eforie Sud. Per total, creşterea de vânzari prin agenții de turism a fost de 2%.
Valoarea medie a pachetului per turist a fost de 599 de lei pe litoral, în creştere cu 2% faţă de vara 2013, în timp ce valoarea medie a pachetului per turist în restul destinaţiilor a fost de 621 de lei, în creștere cu 3% față de anul trecut.
Pe staţiuni, valoarea pachetului mediu per turist a fost de 720 de lei în Mamaia, 567 de lei în Eforie Nord, 499 de lei în Olimp, 486 de lei în Saturn, 481 de lei în Venus, 462 de lei în Jupiter, 449 de lei în Cap Aurora, 426 de lei în Costineşti, 417 lei în Neptun şi de 311 lei în Eforie Sud.
În plus, turiștii s-au arătat în acest an tot mai interesați de serviciile tip all inclusive, acestea înregistrând o creștere de 20% în topul serviciilor vândute prin agențiile de turism.
“Anul 2014 a adus cu el o sensibilitate mărită a turiștilor pentru raportul preț-calitate, cu o orientare preponderentă către criteriul preț. Iată de ce stațiunile de pe Litoralul Verde (zona Eforiilor si a Mangaliei), acelea în care se fac vizibile investiții în infrastructura locală și, mai ales, investiții hoteliere și în care prețurile sunt sensibil mai mici decât în Mamaia, au început să aibă creșteri de vânzări mai importante. Și, deși acestea sunt încă departe de a concura cu Mamaia/Năvodari, fiecare în parte, împreună și cu o susținere a unei dezvoltări sustenabile, axată mai mult pe ceea ce pot aduce ele nou în peisajul turistic de litoral al României, pot redeveni o destinație turistică de forță. Infrastructura, spații verzi, parcuri, promenade, locuri de joacă pentru copii, siguranța turiștilor, liniștea vacanțelor pentru familiile cu copii, clădiri mai puține și mai frumoase, logică în amenajarea stațiunilor și susținerea bazelor de cură balneară, tratament și spa, acestea sunt valorile pe care Litoralul Verde trebuie să și le asume”, a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa în stațiunea Mamaia Lucia Nora Morariu, președintele asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
Omul de afaceri Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia, unul dintre cei mai importanți investitori de pe litoralul românesc, cu un portofoliu de cinci hoteluri în Mamaia, Venus și Eforie Nord (controlează hotelurile Tomis (Mamaia), Cupidon (Venus) şi complexul Steaua de Mare, Meduza şi Delfinul din Eforie Nord) a investit 16 milioane de euro în revitalizarea unităților din Eforie Nord pentru reintrarea acestora în circuitul balneo și introducerea serviciilor all inclusive.
„Până acum am investit 10-11 milioane de euro, cu tot cu achiziţia complexului şi mi-am bugetat o investiţie totală de 15-16 milioane de euro. În turism, nu trebuie să te aștepți la rezultate foarte bune dacă nu investești. În plus, trebuie să ai răbdare, în domeniul nostru se recuperează în 7-8 ani o investiție, nu până la finalul sezonului “, spune Nicolae Bucovală.
În ceea ce privește unitatea din Mamaia, acesta nu a optat pentru același tip de servicii, însă micul dejun este inclus în tariful de cazare și în plus, turiștii au la dispoziție o cartelă care le asigură accesul la celelalte mese în intervalul 12 -23.
“A fost un an excelent. Românii își doresc foarte mult all inclusive, iar ceea ce am făcut noi pe zona Eforie poate fi comparabil cu ceea ce există în afară. În plus, atât la Eforie cât și la Mamaia eu mă adresez familiilor cu copiii, care cunosc hotelurile și vin de mulți ani și își doresc servicii complete, nu bucureștenilor care vin pentru un week-end și vor să petreacă în cluburi”, a declarat Bucovală.
Potrivit acestuia, 70% dintre turiștii săi revin în fiecare an la hotelul Tomis din Mamaia, în timp ce unitățile din Eforie au un grad de retenție de 40%. Până la începutul lunii septembrie, atât unitatea din Mamaia cât și cele două hoteluri renovate din complexul Steaua de Mare din Eforie au avut un grad de ocupare de peste 90%, între iunie și iulie fiind ocupată toată capacitatea de cazare. “Și acum am 300 de turiști la tratamente balneo”, precizează Bucovală.
În plus, în perioada iulie-august, marea majoritate a turiștilor săi a fost reprezentată de străini (cei din Austria au venit pentru sejururi de 5-6 zile), iar la 1 mai hotelurile erau pline în proporție de 60% de turiști din afara României. Potrivit acestuia, al treilea hotel de la Eforie va fi deschis la începutul sezonului estival viitor, o investiție de peste 3 milioane de euro. “Tocmai ce s-a aprobat cererea pentru fonduri europene și vom demara construcția celui de-al doilea centru de sănătate de la Eforie. 60% din investiție va veni din aceste fonduri europene”, a mai spus omul de afaceri.
În zona de sud a litoralului, servicii all inclusive oferă și hotelul 2D din Neptun, controlat de verii Dușu, unii dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România. Renovată în 2010, unitatea a început să ofere servicii all inclusive din 2012. “Românii sunt foarte receptivi și am avut cereri pentru acest gen de servicii din partea agențiilor de turism care au contractat pachetele”, declara la începutul lunii iulie Viorica Diaconu, director de turism în cadrul 2D.
Și hotelul Tismana din Jupiter este unul dintre cele mai vechi de pe litoral care a introdus serviciile all inclusive. Unitatea oferă acest gen de servicii din 2003. Potrivit oficialilor din turism, pe litoralul românesc sunt peste 1.000 de camere pentru care sunt puse la dispoziția turiștilor servicii all inclusive.
Revenind la rezultatele din acest sezon estival, potrivit ANAT, evolutia vânzărilor pe statiuni prin agenții de turism in anul 2014 fata de 2013 arată astfel :
Mamaia – staționar, Eforie Nord – staționar, Saturn – plus 11%, Neptun – plus 16%, Jupiter – plus 2%, Venus – plus 25%, Olimp – minus 10% (potrivit Luciei Morariu, scăderea pe această stațiune a fost cauzată de o lipsă a investițiilor din infrastructură, turiștii evitând această zonă), Mangalia – plus 6%, Costinești – minus 25%, Cap Aurora – plus 7%, Eforie Sud – plus 20%. Stațiunile din zona Eforii și Mangalia au înregistrat împreună creșteri de 7% la vanzarile prin agenții de turism.
Programele speciale menite să susțină vânzările pentru destinațiile interne, între care și Litoralul Românesc, promovate de ANAT împreună cu partenerii FPTR și Asociația de Promovare Litoral-Delta Dunării, au înregistrat creșteri după cum urmează: Înscrieri Timpurii – creștere 7% și cumuleaza 20% din vânzări, Zile Gratuite de Vacanță – 20% creștere, dar cumulează încă numai 5% din vânzari, Litoralul pentru Toți – creștere 10% și reprezintă 3% din vânzări.
Studiul ANAT a fost realizat pe baza unui sondaj realizat la nivelul a peste 50.000 turiști care au călătorit prin intermediul unor turoperatori specializați în turismul intern, turoperatori care derulează vânzări clasice și vânzări prin mediul on line.