Peste 44.000 de turiști români au vizitat Serbia în 2015, cu circa 20% mai mulți comparativ cu 2014. Ne-am aflat printre cei un milion de călători din Europa (Italia, Croația, Macedonia sau Marea Britanie) dar și din Asia (China, Coreea) sau Orientul Mijlociu.
O țară cu aproximativ 7 milioane de locuitori, Serbia are un PIB de peste 36 de miliarde de euro, cei mai mulți bani fiind aduși la buget de către sectorul serviciilor (60% din PIB), industrie 931% din PIB) și agricultură (8% din PIB). În același timp, turiștii au lăsat în Serbia peste 1 miliard de euro, bugetul total de promovare a țării fiind de 3 milioane de euro.
“Am avea nevoie de un buget mai mare”, spune Zeljka Pudar, senior advisor în cadrul Organizației Naționale pentru Turism din Serbia (prezentă la București în cadrul Târgului de Turism care a avut loc la finalul lunii februarie), care și-a propus să aducă în atenția potențialilor turiști, atât din România cât și din alte țări, tot ceea ce Serbia are mai frumos de oferit: de la stațiunile de ski din munții Tara, la parcurile naturale spectaculoase, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa, Exit Festival, și orașele încărcate de istorie.
“Nu avem mare, însă avem bijuterii naturale, Dunărea, festivaluri și mâncare bună, ieftină și multă”, spune ea, precizând faptul că anual, numărul turiștilor români crește în medie cu 2-5%.
Majoritatea acestora călătoresc în scop de afaceri, vizând în primul rând Belgradul, însă media șederii a ajuns la 3-5 zile, semn că există și turiști care sunt interesați să descopere și alte locuri.
Asa că, pe listă putem adăuga o vacanță în Belgrad, pentru a explora viața de noapte vibrantă a capitalei Serbiei, un city-break la Novi Sad, pentru o vizită la fortăreața Petrovaradin și o lecție de istorie sau o vacanță activă, ce include un circuit de cycling în Zlatibor sau o lecție de rafting în Djerdap.
Dacă nu v-ați planificat, încă, toate vacanțele pe care le veți face în acest an, sau dacă mai aveți loc în calendar, vă recomandăm să treceți pe lista și un weekend (cel puțin) în Serbia. Și vă dăm și câteva motive pentru care să faceți acest lucru.
- Belgrad este unul dintre cele mai vechi orașe europene. A fost fondat de către Celți în secolul 3 I.Hr. și este plin de clădiri istorice, muzee (Muzeul Național, Nikola Tesla, Muzeul de Istorie), zone pietonale (cele mai bune zone pentru o plimbare sunt Piața Republicii, Knez Mihailova), locuri de întâlnire ale artiștilor boemi (Skadarlija), palate regale și parcuri.
- Fanii sportului trebuie să treacă pe la Belgrade Arena – este cea mai mare arenă de interior din Europa, cu o capacitate de 25.000 de locuri.
- Sit-ul archeologic Vinca (cultura neolitică) se află la 14 km de Belgrad, chiar pe malul Dunării.
- Sit-ul antic arheologic Felix-Romuliana – palatul imperial ce datează din secolele 3-4, ridicat de împăratul Galerius.
- Mănăstirile medievale de la Studenica, Decani, Gradac, Arilje, Spopocani și Zica – sunt în patrimonial cultural UNESCO.
- Anul 2016 este dedicat Dunării: nu ratați defileul Djerdap, locul unde Dunărea are cel mai adânc punct (90 de metri), fiind, totodată, și cel mai îngust punct al fluviului (150 metri). Vizitatorii pot vedea aici și Tabula Traiana.
- Pista ciclabilă europeană a fluviilor – Euro Velo 6: cea mai celebra rută ciclabilă europeană, traversând Europa de la vest la est, de la Oceanul Atlantic la Marea Neagră și trecând prin zece țări, printre care și Serbia. Puteți pedala pe malul Dunării!
Parcul national Tara – puteți face rafting pe râul Drina, vedea cascada de pe râul Vrelo, necropola de la Perucac, sau chiar participa la regatta Drina (în luna iulie).
- Practicați sporturi de iarnă în jurul masivelor Kopaonik, Jastrebac, Zlatibor.
- Vacanță la SPA – nu uitați să treceți pe listă Vrnjacka Banja, băile termale unde se tratau romanii, parcul vechi de 100 de ani, palatul familiei Belimarkovic.
- Festivaluri și evenimente: EXIT ( Novi Sad) – 7-10 iulie – este cel mai mare festival de muzică populară din Europa de Sud-Est; festivaluri de jazz în Belgrad, Valjevo; Festivalul Internațional de Film – august-septembrie -; festivalul toamnei (Aleksandrovac, dealurile Zupa)– septembrie -; târgul Dunării (Golubac) – iulie.
- Mâncarea este una dintre atracțiile cu care Serbia vrea să cucerească turiștii. Bucătăria sârbească este variată, dat fiind cele 26 de naționalități care trăiesc în Serbia – antricot fiert cu hrean, porc în sos, friptura Karadjordje, culbastija (friptura de porc în stil sârbesc), Leskovac muckalica (carne mixtă), raznjici (frigărui), pljeskavice, checuri (buhtle), salcici (cornulețe), kiflice cu vanilie, gibanica (prăjitură cu diferite creme, în straturi), kajmak (specialitate din lapte).