GadgetGoing Out

Traficul de date în cloud în centrele de date va crește de 5 ori până în 2017

cloudTraficul de date în cloud în centrele de date va crește de 4,5 ori până în 2017, de la 1,2  zettabytes (1 ZB=10007) în 2012, la 5,3 zettabytes,  conform Cisco® Global Cloud Index (2012 – 2017) . Astfel, traficul în cloud costituie componenta cu cea mai mare rată de creștere pentru perioada analizată, respectiv 35%, dar și cu cea mai mare pondere în traficul global generat de centrele de date. Același raport arată că traficul global generat de centrele de date va crește de trei ori până în 2017, la un volum total de 7,7 zettabytes pe an.

Un zettabyte înseamnă un miliard de terrabytes, iar 7,7 zettabytes echivalează cu:

  • 107 mii de miliarde de ore de transmisii muzicale – Aproximativ 1,5 ani de transmisie neîntreruptă de muzică pentru toată populația planetei la nivelul anului 2017.  

  • 19 mii de miliarde de ore de conferință business pe web – Echivalentul a aproximativ 14 ore de conferințe zilnice pe web pentru întreaga forță de muncă la nivelul anului 2017.

  • 8 mii de miliarde de ore de transmisie video on-line HD – Echivalent cu aproximativ 2,5 ore de video HD transmis zilnic către toată populația planetei la nivelul anului 2017.  

Aproximativ 17% din traficul centrelor de date va fi generat de utilizatorii finali care accesează cloud-ul pentru navigarea pe internet, transmisia on-line a materialelor video și utilizarea tuturor dispozitivelor conectabile la rețea, elemente ce alcătuiesc ”Internetul Tuturor Lucrurilor.

Un alt segment de trafic este cel generat de centrele de date și serviciile de cloud computing pentru a sigura accesul la servicii în cloud pentru utilizatorii individuali. Pentru perioada 2012-2017, Cisco anticipează că aproximativ 7% din totalul traficului va fi realizat între centrele de date, sub forma replicărilor de date și a update-urilor de software și sistem. Alte 76 de procente din trafic va fi generat în interiorul centrelor  de date pentru stocare, producerea și dezvoltarea datelor într-un mediu virtualizat.

România se aliniază tendințelor globale, pe măsură ce interesul pentru servicii IT în cloud este în creștere, atât în sectorul privat, cât și în cel de stat. Având în vedere contextul economic actual, tehnologia în cloud reprezintă o alternativă pentru organismele guvernamentale de a oferi servicii de calitate la costuri reduse, dar și pentru furnizorii de servicii și companiile din retail și utilității. Datele privind gradul de pregătire pentru adoptarea serviciilor în cloud situează România pe o poziție foarte bună, atât în ceea ce privește infrastructura de rețele fixe, cât și și mobile”

Mihai Florin Mincu, Cisco Data Center, Virtualization & Cloud Product Sales Specialist

La nivel regional, Orientul Mijlociu și Africa vor cunoaște cea mai mare creștere a utilizării tehnologiei cloud (CAGR 57%), turmate de Asia Pacific (43% CAGR) și Europa Centrală și de Est (CAGR 36%).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button