Business

Topul miliardarilor, varianta Bloomberg: Bill Gates, din nou cel mai bogat om din lume

gatesÎn vârstă de 57 de ani, cofondatorul gigantului software din Redmond, Microsoft, a redevenit cel mai bogat om din lume, luând titlul care a aparţinut în ultimii cinci ani mexicanului Carlos Slim, anunţă Bloomberg.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Microsoft a atins vârful ultimilor ani, astfel, averea lui Gates fiind estimată la 72,7 miliarde de dolari, o creştere de 16 procente comparativ cu suma de anul trecut.

În acelaşi timp, America Mobil, compania deţinută de Slim şi cel mai mare operator de telefonie mobilă din zona Americii (compania deţine o cotă de piaţă de 70%), a scăzut cu 14% în acest an pe fondul unei legi adoptate de Congresul Mexican care striveşte supremaţia miliardarului. Prin urmare, aproximativ trei miliarde de dolari au fost şterşi din conturile magnatului în vârstă de 73 de ani.

Potrivit jurnaliştilor Bloomberg, întreaga avere a lui Bill Gates este coordonată prin intermediul Cascade Investment, un holding prin care acesta controlează pachete de acţiuni în cadrul unor companii listate şi desfăşoară şi alte activităţi (cum este exemplul businessului hotelier Four Seasons sau Corbis Corp.). Mai puţin de o pătrime din averea rezidă în Microsoft. Totodată, omul de afaceri american a donat 28 de miliarde de dolari Fundaţiei Bill şi Melinda Gates.

Potrivit clasamentului alcătuit de Bloomberg, pe locul trei în rândul celor mai bogaţi oameni din lume se află Warren Buffett, cu o avere estimată la 59,7 miliarde de dolari. Acesta are cu 3,7 miliarde de dolari mai mult decât spaniolul Amancio Ortega, magnatul din spatele brandurilor Zara, Pull&Bear, Berska sau Stradivarius, ocupantul locului patru şi cel mai bogat european de pe lista Bloomberg. Fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, se află pe locul 5, cu o avere estimată la 55,6 miliarde de dolari.

Fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, sunt clasaţi pe locurile 18 respectiv 19, averea lor înregistrând un plus de 22% în ultimul an.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button