Performanțele în materie de inovare din UE s-au îmbunătățit de la an la an, în ciuda crizei economice care continuă, dar discrepanțele în materie de inovare între statele membre sunt în creștere. Acesta este rezultatul tabloului de bord al Uniunii inovării ediția 2013 al Comisiei Europene, un clasament al statelor membre ale UE. În timp ce cele mai inovatoare țări și-au îmbunătățit în continuare performanțele, altele au înregistrat o lipsă a progreselor.
De Marian Crăciun
Clasamentul global din cadrul UE rămâne relativ stabil, pe primul loc aflându-se Suedia, urmată de Germania, Danemarca și Finlanda. Estonia, Lituania și Letonia sunt țările care s-au îmbunătățit cel mai mult față de anul trecut. Factorii determinanți ai creșterii inovării în UE includ IMM-urile și comercializarea inovațiilor, alături de excelente sisteme de cercetare. Cu toate acestea, diminuarea activităților comerciale și a investițiilor în capital de risc din perioada 2008-2012 a influențat negativ performanțele în materie de inovare.
Rezultatele din acest an arată că, în unele părți ale Europei, criza economică a avut un impact negativ asupra activității de inovare. Investițiile în inovare sunt esențiale dacă dorim să ne menținem competitivitatea mondială și să relansăm creșterea economică în Europa. Este nevoie să încurajăm antreprenoriatul, deoarece IMM-urile au fost un motor esențial al inovării.”
Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie și antreprenoriat
Comisarul pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat că inovarea ar trebui să fie în prezent în centrul agendelor politice ale tuturor statelor membre. „Ultimul nostru raport privind situația Uniunii inovării, publicat tot astăzi, arată că am făcut progrese în 2012 în cazul unora dintre produsele de valoare ridicată, cum ar fi brevetul unitar și noile norme pentru fondurile cu capital de risc, dar trebuie să mergem mai departe pentru a evita o divizare în domeniul inovării în Europa.”
Tabloul de bord al Uniunii inovării ediția 2013 plasează statele membre în următoarele patru grupe de țări:
Lideri în domeniul inovării: Suedia, Germania, Danemarca și Finlanda înregistrează performanțe cu mult peste media UE.
Țări aflate la nivelul imediat următor: Olanda, Luxemburg, Belgia, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Franța, Slovenia, Cipru și Estonia înregistrează performanțe peste media UE.
Inovatori moderați: Italia, Spania, Portugalia, Republica Cehă, Grecia, Slovacia, Ungaria, Malta și Lituania înregistrează performanțe sub media UE.
Inovatori modești: Performanțele Poloniei, Letoniei, României și Bulgariei sunt cu mult sub media UE.
Grafic: Performanțele statelor membre ale UE în materie de inovare