În Cluj-Napoca s-au închiriat mai multe birouri decât s-au închiriat anul trecut în toate orașele mari, cu excepția Capitalei.
În primele nouă luni din 2014 s-au realizat tranzacții în marile orașe din țară, în afara Bucureștiului cu o suprafață totală de 25.475 mp, cu 79% mai mult decât în aceeași perioadă din 2013 (când s-au închiriat 14.153 mp), conform cifrelor ESOP.
Trimestrul trei din 2014 vine cu o schimbare pe piața tranzacțiilor spațiilor de birouri, orașul Cluj-Napoca avansând în top, atât ca poziție – pe locul doi după București, cât mai ales ca pondere.
În Cluj-Napoca s-au închiriat de la începutul anului birouri cu o suprafață cumulată de 14.990 mp, în condițiile în care în Timișoara s-au închiriat 5.650 mp, iar în Iași 4.100 mp, potrivit datelor centralizate de ESOP Consulting.
Dacă la sfârșitul primelor două trimestre din 2014 Cluj-Napoca avea o pondere de 4% din totalul pieței de birouri, la sfârșitul trimestrului trei ajunge la 7%.
„Activitatea de tranzacționare a spațiilor de birouri din marile centre universitare se intensifică pe fondul interesului crescut venit în principal din partea firmelor de IT, share-services, call-centers etc care doresc să-și extindă activitățile în România și sunt în căutare de angajați educați și talentați”
Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International
EVOLUŢIA PIEŢEI BIROURILOR ÎN ULTIMELE TREI LUNI
Dacă la sfârşitul primelor două trimestre Cluj-Napoca avea o pondere de 4% din piața tranzacțiilor de birouri din toată ţara, un procent egal cu cel din Timişoara, la sfârşitul trimestrului trei ajunge la 7% cotă de piață, iar Iaşi şi Timişoara coboară la 2%. Capitala se menține la o pondere aproape egală de 88%, variaţia între sfârşitul T2 şi sfârşitul T3 fiind doar de câteva zecimale.
Şi oferta de spaţii de birouri noi, de calitate superioară este mai mare în Cluj-Napoca
La începutul lui 2014 estimăm că stocul de spații de birouri de calitate superioară (de clasă A și B), livrate recent se ridică la circa 300.000 mp, cumulat în cele trei mari centre universitare Cluj -Napoca, Iași și Timișoara – acolo unde investitorii şi-au concentrat forțele, conform datelor ESOP Consulting.
O mare parte din acestea au fost închiriate în fază de proiect, rata de neocupare în Timișoara și Cluj-Napoca fiind sub 7%, la jumătate față de cea din Capitală.
Jumătate din aceste spații moderne de birouri livrate sau aflate încă în lucru se află în Cluj-Napoca.
Livrările de spații de birouri din 2014 estimate de ESOP Consulting, pentru cele trei mari centre universitare -Cluj-Napoca, Timișoara şi Iași se situează la o suprafață totală de circa 70.000 mp.
„Ritmul accelerat de creștere al pieței de birouri din Cluj-Napoca ne arată că viziunea pe care o au antreprenorii și autoritățile locale de a transforma acest oraș într-un Silicon Valley al României începe să dea roade, din ce în ce mai multe firme aleg să-și deschidă birouri aici și estimăm că ritmul de dezvoltare sa va păstra și în următorii trei ani”
Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International