Life&StyleMedia

Studiu: Unul din trei români are trei televizoare în casă. Ce urmărește?

Calitatea imaginii programelor de televiziune este deosebit de importantă pentru telespectatorii români. Pe parcursul ultimilor ani, oamenii au devenit din ce în ce mai interesați de tehnologia HD. Aproape 60% dintre participanții la studiu sunt dispuși să plătească în plus pentru canale HD.

ASTRA România anunță rezultatele studiului “Indicele consumului de televiziune în România 2017 – TVCI România 2017” pentru piața locală. Studiul, comandat de ASTRA România pentru al treilea an la rând, evidențiază preferințele românilor în materie de programe și servicii de televiziune.

Anul trecut, de exemplu, doar 39% dintre participanții la studiu erau dispuși să plătească 25 de lei în plus pentru 5 canale HD. Mai mult decât atât, peste 72% dintre respondenți consideră foarte importantă calitatea HD a imaginii când doresc să cumpere un nou televizor sau vor să-și schimbe furnizorul de televiziune. Anul trecut, interesul pentru calitatea HD era de 61%.

În ceea ce privește tipul de conținut HD consumat, 68% dintre români declară că preferă canalele documentare, 63% preferă divertismentul și aproximativ 1 din 2 preferă sportul.

”De-a lungul ultimilor trei ani, am observat că, în timp ce românii sunt în continuare mari consumatori de TV, ei sunt tot mai atenți la calitatea serviciului și mai interesați de oferta HD a furnizorilor de televiziune. Creșterea preferinței pentru canalele în format HD arată faptul că românul, care este un consumator entuziast, este mai conștient de calitatea HD și este dispus să plătească pentru ea. Cu avantajul acoperirii de partea sa, satelitul este infrastructura ideală pentru livrarea conținutului de înaltă calitate pe un teritoriu mare având o eficientă foarte bună a costurilor. Aproximativ 1 din 3 români sunt abonați la servicii de televiziune prin satelit, într-o țară unde penetrarea televiziunii cu plată depășește 97%. Calitatea foarte bună a imaginii și sunetului fac din satelit prima alegere a pasionaților de sport, documentare și filme”, spune Mihai URSOI, Country Manager ASTRA România, Bulgaria și Republica Moldova.

Obiceiurile de consum

Timpul petrecut de români în fața televizorului rămâne destul de ridicat. Aproape jumătate din cei intervievați petrec 2-3 ore în fața televizorului în fiecare zi, iar aproape 1 din 5 petrece între 4 si 6 ore zilnic în fața televizorului. Unul din zece spune că stă la televizor peste 8 ore pe zi.

În cei peste trei ani de când efectuăm acest studiu, am observat o schimbare în tipul de conținut preferat. În timp ce canalele de știri au pierdut puțin teren de la 81% in 2016 la 77% anul acesta, ele sunt în continuare pe locul unu în preferințele românilor.

Canalele de audiență generală/divertisment au urcat, treptat, an de an, având o creștere de peste 65% în ultimii doi ani, fiind preferate de 3 din 4 români în 2017. Canalele de calatorii și documentare au câștigat teren cu o creștere de peste 50% în același interval. Preferințele pentru sport au avut de asemenea o creștere, 45% comparat cu 41% anul trecut.

Consumul masiv de televiziune este oglindit în numărul de televizoare deținute de telespectatorii români în condițiile în care unul din trei declară că are trei televizoare în casă. O treime dintre gospodăriile care plătesc servicii de televiziune au televizoare cu ecran plat, în același timp, aproape jumătate (44%) dintre gospodăriile care plătesc servicii de televiziune au un Smart TV.

Piața de televiziune din România

Conform celui mai nou raport al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, numărul de gospodării care plătesc servicii de televiziune în România a ajuns la 7.3 milioane la finalul anului trecut.

Cu toate acestea, studiul TVCI România relevă faptul că 32% dintre participanții la studiu au o singură opțiune în ceea ce privește alegerea unui furnizor de televiziune, iar numărul lor este în creștere – cu 20% comparativ cu 2016. In plus, când vine vorba de modalitatea de recepție, 1 din 4 spune că are o singură opțiune în zona în care locuiește.

Rezultatele studiului relevă faptul că românii consideră important, în afară de preț, să aibă acces la canale TV pe mai multe ecrane – peste jumătate iau în considerare acest aspect când se abonează la un furnizor de televiziune. Un alt factor important în alegerea furnizorului este posibilitatea de control a televizorului cu o singură telecomandă – criteriu important pentru 3 din 4 respondenți.

Studiul arată că doar 1 din 5 români își aleg operatorul de televiziune în funcție de preț. Același procent de populație alege serviciul de furnizare TV în funcție de calitatea acestuia și facilități cum ar fi canale exclusive sau oferte speciale.

——————————————————————

Indexul Consumului de Televiziune în România este un studiu dezvoltat de Mercury Research România pentru ASTRA România în aprilie 2017, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 402 persoane.

Marja maximă de eroare este de +/-5% și un nivel de încredere de 95%.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button