Parenting

Studenţii UNEFS, 85 de lecţii deschise în cadrul mişcării “Şi eu trăiesc sănătos!”

Începutul lunii iunie a marcat finalul maratonului lecţiilor deschise desfăşurate pentru al treilea an consecutiv în cadrul mişcării naţionale “Şi eu trăiesc sănătos! – SETS”. În mai puţin de două luni, 85 de lecţii deschise au fost susţinute de către voluntarii Fundaţiei PRAIS şi animate de 100 de studenţi voluntari din cadrul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti – UNEFS.

În perioada martie-mai 2013, pentru al treilea an consecutiv, 5.310 elevi din clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, din 20 de școli din Bucureşti şi peste 250 cadre didactice au beneficiat de prezentări şi demonstraţii ale sporturilor practicate de studenţii UNEFS, precum şi de jocuri bazate pe activităţi fizice – o sursă de bună dispoziţie şi o puternică motivaţie pentru copii de a face mişcare în grup. Anual, cei mai activi 15 studenţi voluntari din cadrul UNEFS sunt premiaţi de către Fundaţia PRAIS în cadrul unei ceremonii desfăşurate sub însemnele mişcării naţionale “Şi eu trăiesc sănătos! – SETS”.

“De trei ani, profesorii şi studenţii din cadrul UNEFS, partener al mişcării SETS, implicaţi voluntar în proiect, au devenit adevărate modele pentru elevi. Exemplul personal, demonstraţiile sportive pe care le fac alături de ei, îi stimulează să facă zilnic mişcare, să practice un sport, distrându-se, simţindu-se bine. Metodologiile pe care le folosim sunt recunoscute internațional, fiind aplicate în alte 28 de programe naţionale din 18 ţări, iar acțiunile desfășurate în țara noastră au devenit model de bună practică în cea mai mare rețea globală de prevenire a obezității infantile, Epode International Network – EIN”, declară Silvia Bucur, preşedintele Fundaţiei PRAIS.

Anul trecut, EIN a fost desemnată de către DG SANCO drept “Best Health promotion European project”, iar intervenţiile pe activităţi fizice din cadrul mişcării “Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS sunt recunoscute ca model de bună practică.

Lecţiile deschise se adaugă seriei de actitivăţi dezvoltate voluntar de către elevi în cadrul Cluburilor SETS – Mişcare şi distracţie, un nou concept de educare ludică dezvoltat în şcoli, în cadrul mişcării naţionale SETS. Mii de elevi se înscriu anual pe www.sets.ro în competiţia celor mai active „Cluburi SETS – Mişcare şi Distracţie” din şcoli. La mijlocul lunii iunie, acestea vor fi premiate în cadrul unor ceremonii şcolare.

Mişcarea SETS face parte din Epode International Network – EIN, cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii, ce reuneşte 28 de programe cu metodologii similare din 18 ţări printre care: Franţa, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia şi Noua Zeelandă, în cadrul căreia mişcarea SETS este membru activ.

În România, SETS a angrenat până în acest moment 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de şcoli din Bucureşti, Roman şi, din acest an, şi din Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice şi peste 160.000 de părinţi, 2 milioane – public larg. 200 de studenţi din cadrul UNEFS au susţinut voluntar 145 de lecţii deschise, demonstraţii sportive, devenind adevărate modele pentru elevi.

Fundaţia PRAIS a fost creată acum 10 ani de către PRAIS Corporate Communications. În cadrul proiectelor sale naţionale, susţine 4 mari cauze: accesul la educaţie şi la dezvoltare personală, o economie sustenabilă bazată pe inovaţie, competitivitate şi etică, promovarea stilului de viaţă sănătos; grija faţă de mediu.

Echipa PRAIS Corporate Communications a creat şi implementat până acum 15 proiecte comunitare precum:

•           Lumea nutriţiei! – primul program educaţional la nivel naţional desfăşurat pe o perioadă de 8 ani, câştigător al IPRA Golden World Awards şi Grand Prize la Tokyo în 1999, pentru cel mai bun program comunitar la nivel internaţional, în cadrul căruia peste 300.000 de elevi din 28 de oraşe din România au învăţat despre nutriţia sănătoasă;

•           SPA – Siguranţa Produselor Alimentare, program implementat timp de 4 ani, au fost angrenaţi peste 1 milion de elevi, organizate 15 seminarii şi dezbateri în ţară;

•           Cluburile de mişcare şi distracţie – 5 ani, 162 de cluburi şcolare organizate de către elevi; 8.850 de elevi şi profesori implicaţi; 30.000 de membri ai familiei;

•           Mic dejun cu cereale – 5 ani, 970 de şcoli implicate, în 11 oraşe importante, 70.000 de elevi şi 3.100 de profesori.

Fundaţia PRAIS a creat şi implementat:

•           Concursul naţional pentru jurnalism comunitar „Nu eşti singur, vom găsi drumul împreună!” la care au participat peste 400 de jurnalişti din ţară – TV, radio, presă scrisă şi on-line;

•           „Energia Dansului” primul proiect de strângere de fonduri pentru elevii talentaţi din liceele de coregrafie şi de promovare a dansului contemporan. Fundaţia PRAIS a organizat un spectacol de dans contemporan cu invitaţi internaţionali la Opera Română, proiect regizat de Răzvan Mazilu, la care au participat peste 900 de personalităţi. Toate fondurile strânse au fost utilizate pentru dotarea Liceului de coregrafie Floria Capsali din Bucureşti cu 5 pianine şi o bibliotecă de DVD-uri cu cele mai importante spectacole de balet;

•           Mişcarea naţională de plantări “Milioane de Oameni, Milioane de Copaci” – MOMC derulată timp de 5 ani, recunoscută de UNEP, a reunit peste 150.000 voluntari şi 700 organizaţii implicate, peste 53 milioane copaci plantaţi în România – www.milioanedecopaci.ro;

•           “Lumea Ta? Curată!” www.lumeatacurata.ro un program naţional educaţional în cadrul căruia, de mai bine de 4 ani, peste 12.000 de elevi din şcoli din Bucureşti, Timişoara, Arad, Medgidia beneficiază de educaţie pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile, grija faţă de mediu, formarea unei atitudini responsabile faţă de mediu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button