BusinessCompanii

Stocul modern de spații de birouri din București a depășit 2 milioane de mp

sky towerPrimul trimestru al anului a adus pe piață 72.000 m2 noi spații de birouri în 3 clădiri, cu un grad de pre-închiriere de 50% la data finalizării. Cu aceste noi livrări de clădiri de birouri, cuprinzând Sky Tower, Floreasca Office și West Gate 5, stocul modern de spații de birouri în București a depășit cu puțin 2 milioane de mp, arata ultimul raport Jones Lang LaSalle asupra pietei imobiliare din Bucuresti pentru primul trimestru din 2013.

Pentru restul anului 2013, oferta este estimată la 50.000 m2, în mare reprezentată de un proiect de amploare cu o suprafață închiriabilă de 37.500 m2 și a cărui finalizare este preconizată pentru T3/T4. În plus, alte două proiecte cu suprafețe mari, care sunt în prezent în fază de așteptare, pot fi finalizate și pot crește oferta anului 2013 cu încă circa 25.000 m2. Pentru alte proiecte cu suprafețe mici si medii (trei clădiri), finalizarea lucrărilor de construcție a fost anunțată tot pentru 2013, însă suprafața lor cumulată nu depășește 10.000m2.

Activitatea totală de închiriere în T1-2013 este estimată la 63.000 m2 cuprinsă din 59 de tranzacții. Cererea nouă de spații de birouri și contractele de reînchiriere au atras 94% din activitatea primului trimestru, în timp ce o descreștere majoră a fost marcată de contractele de pre-închiriere care au atras doar 3% din suprafața tranzacționată în T1.

În funcție de amplasarea geografică, patru zone de afaceri: vest, Pipera Nord, centru nord inclusiv zona centrală de afaceri (CBD) și centru-est, au înregistrat 72% din suprafața închiriată în T1. Interesul pentru aceste zone de afaceri a crescut ca urmare a disponibilității de clădiri de birouri moderne deja finalizate și comercializate în condiții financiare atractive.

În plus este de menționat că în zona de afaceri Pipera Nord –o zonă în care istoric au fost înregistrate ratele cele mai mai de neocupare, au fost semnate noi contracte de închiriere reprezentând 64% din activitatea totală de închiriere din Pipera Nord, iar în trimestrele următoare se așteaptă o continuă descreștere a ratei de neocupare în acest sector de piaţă.

Chirii & Rata de neocupare

În ultimele 9 luni chiriile prime contractuale au rămas neschimbate, fiind cotate la 18,5 euro/m2/lună. Estimăm un trend descrescător al chiriilor prime pentru restul anului 2013, ca urmare a unei oferte mari de spații de birouri care va deveni disponibilă în zona centrală de afaceri a orașului (CBD). Pachetul stimulentelor financiare a înregistrat o ușoară tendință de creștere pe parcursul ultimelor 3 luni, atât în ceea ce privește numărul lunilor libere de plată a chiriei cât și a contribuțiilor financiare pentru amenajarea spațiilor.

Rata totală de neocupare (clădiri de clasa A, B & C) este estimată la 15.88%, în timp ce rata de neocupare pentru Clasa A & B este în jur de 16.1%. Ratele cele mai mari de neocupare au fost înregistrate în următoarele zone: Pipera Nord (36.4%) și Băneasa (35.8%). Pentru sfârșitul anului se așteaptă ca rata de neocupare să aibă un trend descendent, având în vedere interesul chiriașilor pentru clădiri deja finalizate și un număr mai mic de consolidărilor de operațiuni comparativ cu ultimii doi ani.

Previziuni

Numărul proiectelor aflate în construcție a crescut în ultimele 3 luni ca urmare a demarării lucrărilor de construcție pentru proiecte de amploare precum Center Square, Green Court Phase I și Monolit Plaza. Ca urmare, oferta anului 2014 a crescut la aproximativ 150.000 m2, în timp ce pentru anul 2015 sunt anunțate spre finalizare doar câteva proiecte. Cu mici excepții, proiectele aflate în construcție au fost anuntate ca și clădiri verzi, sustenabile (certificate BREEAM, LEED sau DGNB) ca răspuns la cererea crescută a clienților, investitorilor și companiilor multinaționale, pentru asemenea spații de birouri. În plus, proiecte de birouri reprezentative de pe piața locală sunt în proces de evaluare și certificare lor ca și clădiri existente, în special pentru certificarea BREEAM.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button