Health

Sânii foarte mari pot afecta sănătatea. Ce e de făcut?

Reducţia mamară – un moft sau o necesitate? Aceasta este întrebarea la care Dr. chirurg estetician Calin Doboş răspunde în acest material.

Majoritatea femeilor, dar şi a bărbaţilor privesc cu neîncredere şi cu un oarecare amuzament ideea de micşorare a sânilor. Într-o perioadă în care majoritatea femeilor îşi doresc mărirea lor, reducţia mamară pare a fi un moft sau chiar o nebunie. Cu toate acestea, există femei pe care mărimea sânilor le afectează din punct de vedere psihic, dar mai ales fizic.

Hipertrofia mamara reprezintă creşterea excesivă în volum şi greutate a sânilor, fapt ce produce întinderea şi relaxarea ligamentelor care susţin glanda mamară, dar mai ales a pielii ce o conţine. Astfel apare şi ptoza mamară, sânul se lăsă iar problemele care ţin de acest aspect nu sunt doar de natură estetică.

Sânii foarte mari pot afecta sănătatea

Pe lângă faptul că sânii foarte mari pot determina un aspect inestetic şi flasc ce apare mult mai devreme decât în cazul sânilor de mărime medie sau mică, aceştia pot cauza şi probleme din punct de vedere fizic. Cele mai întâlnite neplăceri ce apar din cauza sânilor foarte mari sunt durerile de gât, de umeri şi de spate. Din cauza greutăţii mari, apar modificări ale posturii corpului, putându-se ajunge chiar la deformări ireversibile ale coloanei vertebrale cervicale. Hernia de disc este o altă problemă ce poate fi luată în considerare, mai ales din cauza faptului că de multe ori sânii foarte mari sunt asociaţi cu obezitatea.

O altă problemă comună femeilor cu sâni foarte mari, problemă ce apare în special în perioada verii, este apariţia eczemelor, a dermatitelor şi a micozelor la nivelul şanţurilor submamare. Problemele pot apărea atât din cauza căldurii şi a perspiraţiei din zona respectivă, cât şi din cauza utilizării unei lenjerii intime nepotrivite ca mărime, ce nu oferă suficient suport sau care este realizată dintr-un material ce nu lasa pielea să respire.

Un aspect foarte important în ce priveşte modul în care mărimea sânilor afectează viaţa femeilor este faptul că multe dintre acestea au o percepţie negativă asupra propriului corp. Hipertrofia mamara  limitează şi viaţa socială, pacientele evitând unele activităţi fizice, având dificultăţi legate de somn şi de alegerea hainelor potrivite.

Cum se realizează reducţia mamară

Calin DobosIntervenţia de micşorare a sânilor se realizează prin îndepărtarea ţesutului mamar excesiv pentru a obţine o mărime sănătoasă şi confortabilă a sânilor, pentru a-i ridica şi a-i contura. Pe lângă aceste beneficii, prin această operaţie sânii inegali pot fi echilibraţi ca mărime şi se reduce riscul apariţiei cancerului mamar.

Tehnicile de reducţie mamară variază în funcţie de mărimea, forma sânilor şi cantitatea de ţesut ce urmează să fie îndepărtat. Incizia pleacă din jurul areolei mamare, se extinde vertical pe polul inferior al sanului. În tehnica moderne NU se mai face incizia din şanţul submamar ! În funcţie de caz, incizia poate avea formă de de litera L sau I.”, explica Dr. chirurg estetician Calin Doboş.

Reducţia mamară se poate realiza la orice vârstă, însă este recomandat să se realizeze după ce sânii sunt complet dezvoltaţi. În gigantomastii se poate face şi la 16 ani. Intervenţia este recomandată femeilor care suferă de probleme precum cele menţionate mai înainte, iar riscurile operaţiei sunt aceleaşi ca în cazul oricărei intervenţii: acumulări de lichide, întârziere în vindecare, reacţii adverse la anestezie, uşoare asimetrii, dar pot fi remediate ulterior.

Operaţia se realizează în 2 ore, cu anestezie generală, iar vindecarea primară necesită 14 zile. În acest timp sunt necesare controale periodice şi sunt contraindicate eforturile fizice, dormitul pe burtă sau ridicarea de greutăţi. Timp de aproximativ o lună după operaţie este recomandată purtarea unui sutien chirurgical. Preţul unei astfel de intervenţii este de 2400 de euro, iar mai multe detalii despre această operaţie puteţi afla pe www.drdoboscalin.ro.

Dr. Calin Doboş deţine o vastă experienţă în domeniul chirurgiei estetice, acumulată în cei peste 10 ani de lucru în ţară, dar şi prin participarea la diferite congrese internaţionale în aproape toate ţările din Europa, pe continentul American, SUA, Canada şi Asia. Acesta a reuşit să aducă la noi în ţara cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice.

Stagiile de perfecţionare în străinătate, pregătirea timpurie făcută încă de pe băncile facultăţii, dar şi sutele de cazuri soluţionate anual, reprezintă cartea de vizită a Dr. Calin Doboş.

Related Articles

2 Comments

  1. In asemenea cazuri, singurul in masura sa stabileasca necesitatea unei astfel de interventii ramane medicul specialist. Traim inca intr-o societate in care oamenii sunt apreciati in functie de aspectul lor, si desi in marea lor majoritate barbatii sunt atrasi de sintagma “sani mari”, iata ca din acest articol, daca mai era nevoie, constatam ca pot surveni diverse probleme de sanatate din cauza marimii sanilor.

  2. Desi unor barbati le plac femeile cu sanii mari, acestia nu i-au in considerare si efectele secundare pe care le au. Femeia suporta direrea pana la un moment dat cand renunta si va avea grija de sanatatea ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button