Că Bucovina este frumoasă ştim cu toţii. Unii din fotografii, alţii de la televizor şi poate prea puţini de la faţa locului. Noi am avut ocazia să ajungem în inima Bucovinei şi am poposit pentru două zile la Gura Humorului.
Am ales să stăm în buricul târgului şi ne-am cazat la Best Western Bucovina, un hotel elegant de patru stele operat de compania Casa de Bucovina Club de Munte (BCM), al cărei acţionar majoritar este SIF Muntenia. Şi, de aici drumurile ni s-au deschis către frumuseţile zonei. Dar, înainte de a intra în detalii trebuie să vă mai spunem că este musai să vezi Bucovina şi apoi să … te întorci să revizitezi aceste locuri.
Cunoscută mai mult pentru mănăstirile construite de foști domnitori și boieri moldoveni (Mușatinii, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Ștefan Tomșa, Alexandru Lăpușneanu, Familia Movileștilor ș.a.), fiecare cu culoarea sa specifică: Voroneț (albastru), Humor (roșu), Sucevița (verde), Moldovița (galben) și Arbore (combinație de culori), Bucovina ascunde la tot pasul zone care încântă. Iar dovadă este dată de cei peste 40.000 de turişti care, în 2012, au trecut pe la Gura Humorului şi au vizitat Manastirile Voroneţ şi Humorului.
Am aflat aceste lucruri după un scurt dialog cu Doina Proşciuc, directorul de vânzări şi marketing al Best Western Bucovina. Și am mai aflat că aproape 13.000 de turişti au fost străini, restul de peste 27.300 fiind din România. Datele statistice mai arată că turiştii din Germania au reprezentat 14% din clienţii hotelului, spaniolii 13%, italienii 11,6%, iar francezii 4%. Nici japonezii şi chinezii nu au ocolit Gura Humorului şi implicit Best Western Bucovina, unde gradul de ocupare al hotelului a fost de 38% în 2012, în creștere comparativ cu 27,5% în 2008.
La noi, străinii vin în special pentru a vizita manastirile din regiune. Durata medie a unui sejur este de 1,5 – 2 zile, iar o persoană alocă circa 40 de euro/zi pentru cazare. Recent s-au ralizat investiții importante și în amenajarea unei pârtii, dar și a unor zone de agrement care includ piscine și un bazin olimpic”
Doina Proşciuc, director de vânzări şi marketing al Best Western Bucovina
Iar Best Western Bucovina este recunoscut ca fiind cel mai frumos hotel din Bucovina, având prestigiul brandului hotelier recunoscut la nivel internaţional și este situat în imediata apropiere a faimoaselor mănăstiri pictate (Voroneţ, Humor, Suceviţa, Moldoviţa, Putna, Arbore. O cameră single în hotel costă 54 de euro, iar o cameră dublă 70 de euro, ambele preţuri incluzând micul dejun. Operat de compania Casa de Bucovina Club de Munte, hotelul a fost dat în funcţiune în 2002 și dispune, astăzi, de 130 de camere şi are o capacitate de cazare de 220 locuri. Îi sunt atașate două restaurante cu 180 de locuri, respectiv 60 de locuri, bar de zi şi terasa, un centru de conferinţe cu 6 săli în incinta hotelului, dar și o sala de conferinţe TISA cu suprafaţa de 500 mp, dată în funcţiune în 2005 cu o capacitate de 280 de locuri.
Cu toate că în cadrul hotelului există şi un centru spa, jacuzzi şi o sală de fitness, cei care poposesc aici nu trebuie să neglijeze Parcul Ariniș, unde posibilitățile de distracție și relaxare, totodată, sunt la tot pasul. Pentru o masă ca-n povești, corporatiștii care vin în teambuilding aleg hanul Ariniş situat în Parcul Ariniş și care a fost dat în funcţiune în 2011, pe o suprafaţă de 245 mp. Tot în zonă se regăsește un aventura park, dar și câteva piscine.
Drumul de la Gura Humorului la Voroneț sau Humorului are o distanță de 5-6 kilometri, iar odată ajuns nu îți vine să te desprinzi de peisaj. Autocare cu turiști așteaptă la porțile celor două manastiri, după care iau drumul satelor din zonă. Casele specifice zonei se regăsesc încă pe ulițele înguste, iar unele au porțile larg deschise pentru a fi vizitate. Și suvenirurile sunt la mare căutare, iar străinii nu se zgârcesc atunci când vine vorba de ii-le românești. Dar pentru că nu putem explica frumusețea zonei doar prin vorbe, atașăm o galerie foto realizată și cu ajutorul Mircea Dragos Photography! Trebuie să vezi Bucovina și apoi să …revezi frumusețea locurilor.