GadgetSmartphone

Studiu: Românii, printre zgârciții Europei

Mobile-ProblemEuropenii sunt tot mai dornici să adopte noile tehnologii, după cum reiese din ultimul sondaj la nivelul UE. Deși europenii sunt deschiși la oportunitățile oferite de noile instrumente și servicii, după cum reiese din cifrele privind noile abonamente la internet și privind utilizarea internetului pentru efectuarea de apeluri vocale, aceștia se gândesc de două ori înainte de a efectua un apel telefonic sau de a se conecta la internet, din cauza costurilor aferente acestor servicii.

Telefoanele mobile sunt acum pretutindeni, dar numai jumătate sunt „inteligente”. Ponderea abonamentelor la telefoane care includ accesul la internet variază de la 55% din numărul total al abonamentelor în Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Finlanda, Franța și Olanda, la mai puțin de 35% în Belgia, Grecia, Ungaria, Cipru, România, Bulgaria și Portugalia.

Această rată de penetrare mai scăzută a telefoanelor inteligente este caracteristică în multe țări în care abonații cu acces la servicii de internet mobil își limitează timpul petrecut online deoarece își fac griji din cauza cheltuielilor — Ungaria (35%), Portugalia (58%), Grecia (53%), Cipru (52%), Belgia (47%) și România (45%). În prezent, din cauza grijilor legate de costuri, peste jumătate din cetățenii UE își limitează apelurile efectuate de pe mobil către numere naționale (55%) și internaționale (54%). Procentul celor care își limitează apelurile naționale este de peste 70% în Grecia (81%), Portugalia (79%), Irlanda (72%) și România (71%).

Accesul în bandă largă de la domiciliu este o realitate pentru 3/4 din gospodării: 72,5% din gospodăriile din UE au în prezent o conexiune în bandă largă, cifră în creștere de la 67,3% în 2011 (sursa: Eurostat). În România, creșterea înregistrată a fost de 20 de puncte procentuale, iar în Slovacia de 16,7 puncte, în prezent peste 50% din gospodăriile din toate statele membre având o conexiune în bandă largă. Iar distincția între telefonie și internet se estompează rapid: 34% utilizează internetul pentru a efectua apeluri vocale (Voice over Internet Protocol sau „VOIP”), în creștere cu 7 puncte în 2012.

Dintre aceștia, 28% utilizează internetul pentru a vorbi gratis cu utilizatorii aceleași rețele VOIP, iar 4% utilizează VOIP pentru a efectua apeluri internaționale mai ieftine. Apelurile prin intermediul aplicațiilor online sunt extrem de populare în Bulgaria (57%), Cipru (55%), Estonia (54%), Lituania și Letonia (51%). Serviciile VOIP sunt mai puțin utilizate în Portugalia (18%), Italia (26%), Spania (28%) și Grecia (29 %), dar devin mai populare, utilizarea acestor servicii înregistrând o creștere medie de 7 puncte comparativ cu 2011. Creșterea utilizării VOIP pare să urmeze creșterea utilizării serviciilor de comunicații în bandă largă; de exemplu, în Cipru, în 2012 numărul gospodăriilor conectate la internet a crescut cu 11%, iar utilizarea serviciilor VoIP a crescut cu 16 puncte.

„Garantarea faptului că așteptările consumatorilor pot fi transformate în realitate la un preț accesibil este unul dintre obiectivele pachetului «Un continent conectat», care va fi prezentat de Comisie în septembrie”, a declarat Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul responsabil pentru Agenda digitală.

Rezultatele preliminare ale acestui sondaj au fost prezentate anterior, în luna iulie, (a se vedea IP/13/660), evidențiind în mod special faptul că viteza traficului pe internet se conturează ca o principală problemă în rândul utilizatorilor de internet. 45% din utilizatorii de internet din Europa ar fi dispuși să își modernizeze pachetele de internet sau să își schimbe pachetele de internet pentru a beneficia de o viteză de conexiune mai mare.

Sondajul privind comunicațiile electronice la nivelul gospodăriilor se efectuează anual începând din 2006. Obiectivul sondajului este de a sprijini elaborarea de politici în domeniul comunicațiilor electronice, prin colectarea regulată de date și tendințe cu privire la atitudinea gospodăriilor și a persoanelor față de furnizarea principalelor servicii de comunicații electronice.

Ancheta pe teren pentru acest sondaj s-a încheiat în martie 2013. Au fost intervievați la domiciliu 26 786 de respondenți din diferite grupuri sociale și demografice ale populației UE. Întrucât ancheta pe teren a avut loc înainte de 1 iulie 2013, data oficială a aderării Croației la Uniunea Europeană, rezultatele sunt prezentate pentru UE 27 și Croația, iar mediile europene se referă doar la UE 27.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button