Parenting

Romania, pe locul 21 la capitolul investitiilor in cercetare si dezvoltare in medicina

turism medicalRomânia se află sub media europeană la capitolul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în medicină. Conform ultimelor date EFPIA[1], România se află pe locul 21 la capitolul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în medicină într-un clasament care cuprinde 31 de state europene.

Pe primele locuri se află Marea Britanie cu 5.588 milioane Euro investite în cercetare, Germania cu 5.318 milioane Euro şi Elveţia cu 4.972 milioane Euro. Pe ultimele locuri se află Cipru unde se investeşte în cercetarea şi dezvoltarea în medicină 14 milioane Euro, Croaţia cu 40 milioane Euro şi Turcia cu 43 milioane Euro.

În România se investeşte în cercetare aplicativă şi dezvoltare în medicină 218 milioane Euro, mult sub media europeană de 940 milioane Euro. Investiţiile sunt doar în cercetare aplicativă deoarece în România nu există capacitate de a realiza cercetare fundamentală, aceasta fiind cea care aduce tratamente inovatoare şi descoperiri de noi molecule.

Pentru realizarea progresului în medicină este nevoie de investiţii majore în cercetare şi dezvoltare şi ne bucură foarte mult faptul că România, deşi se află în continuare sub media europeană, înregistrează progrese. La nivelul anului 2008, suma alocată investiţiilor în cercetare şi dezvoltare medicală se ridica la 30 milioane Euro. Beneficiile inovaţiei în medicină, atât asupra pacienţilor, cât şi ca impact economic la nivelul ţării, sunt majore. Terapiile noii au un grad de eficienţă mai crescut, un nivel mai scăzut al efectelor adverse şi presupun o recuperare mai rapidă a pacientului, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor aferente tratării pacientului, fiind astfel în beneficiul bugetului statului. Tocmai de aceea subliniem importanţa continuării investiţiilor şi în acelaşi timp oferim sprijinul nostru pentru ca pacienţii români să poată avea acces la terapiile rezultate în urma acestor investiţii”

Oana – Martha Igrişan, Director de Comunicare Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM)

Situaţia României la nivel global la capitolul investiţii în cercetare şi dezvoltare

În ceea ce priveşte investiţiile în cercetare şi dezvoltare per ansamblu, ultimele date OECD[2] relevă că în România acest aspect nu este considerat o prioritate.

Conform raportului OECD, cel mai mult investesc în cercetare şi dezvoltare Finlanda, cu 4,38% din PIB, Suedia cu 3,78% din PIB şi Danemarca cu 3,37% din PIB. La finalul clasamentului se află Slovacia, cu 0,68% investiţi din PIB, Polonia cu 0,77% şi Ungaria cu 1,21%. România nu este inclusă în acest clasament care cuprinde 34 de state dintre care 25 europene.


[1] EFPIA – European Federation of International Industries and Associations – Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice

[2] OECD – The Organization for Economic Cooperation and Development – Organizatia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button