În Amsterdamul secolului al XVII-lea se făcea anual o disecţie pe cadavru pentru studiul anatomiei. Una dintre aceste lecţii de anatomie, ce era un eveniment social important şi care se desfăşura într-un teatru, a fost pictată pe pânză de chiar celebrul Rembrant în renumita „Lecţia de anatomie a dr-ului Tulp”. Salt peste veac, inspirat din istoria tabloului, s-a reluat lecţia de anatomie, de data aceasta la Catedra de Antomie a Facultăţii de Medicină Carol Davila din Bucureşti, organizată de See.Try.Buy Company cu sprijinul Prof. Dr. Florin Filipoiu.
În premieră absolută în România, medicii participanţi au avut ocazia unică de a urmări procedurile de revolumizare cu RHA Teosyal pe ecrane montate în paralel şi pe care s-au proiectat imagini cu pacienţi în cursul procedurii de injectare RHA şi zona identică în structura disecată, transmisie în direct prin fibră optică de la Facultatea de Medicină.
Astfel a patra ediție STB EXPERT DAY 2017 a reunit și anul acesta medici esteticieni recunoscuţi la nivel mondial din Germania și Scoția care au oferit demonstraţii practice şi integrate celor 180 de medici români participanți, asupra celor mai moderne proceduri estetice cu o mare aplicabilitate de care pot profita largi categorii de pacienţi, fiind deosebit de eficiente, dar şi accesibile. Aceștia au avut ocazie unică de a-şi reîmprospăta cunoştinţele de anatomie, esenţiale pentru evitarea oricăror complicaţii, să vizualizeze în direct traseul arterelor, venelor şi altor structuri anatomice ascunse privirii care au fost disecate şi analizate segment cu segment.
„În medicină estetică, în special cea la nivel facial pe care ne-am axat în congresul de anul acesta, cheia succesul o reprezintă protocolul urmat și tehnica de injectare. Baza acestora stă fără doar și poate în cunoașterea anatomiei faciale (mușchii, vascularizarea, nervii, poziționarea oaselor) și cum acestea își schimbă structura odată cu vârstă și cum noi, medicii putem utiliza acidul hialuronic pentru a obține rezultate naturale. Pentru a facilita aceste cunoștințe pentru medicii români din toată țara am ales că în acest an să venim cu o prezentare unică, aceea de a transmite live de la Facultatea de Anatomie, una din cele mai apreciate catedre din Europa, noțiunile de anatomie și demonstrațiile în direct pe cadavru”, explică reprezentanţii See Try Buy Company, organizatorii congresului.
Cei mai buni medici din Europa care au participat la congres şi-au pus la dispoziţie cunoştinţele şi experienţa într-un mod practic, prin injectări filmate într-o cameră alăturată şi prezentate în tandem (un medic injectând, iar altul explicând), tocmai pentru a demonstra că rezultatele depind nu doar de criteriile estetice ale pacientului şi expertiza medicului, dar şi de fillerul folosit.
S-au îmbinat prezentări ale medicilor din străinatate cu cele ale medicilor români, în condițiile în care există profesioniști de top cu rezultate excelente care fac mândria oricărui congres internațional. Prof. Dr. Florin Filipoiu, Dr. Mădălina Ciupan şi echipa de la Facultatea de Anatomie au oferit o prezentare excepţională cu demonstraţiile pe cadavru, o premieră absolută pentru congresele medicale autohtone. Prof. Dr. Valeriu Ardeleanu a prezentat rezultatele Redensity Eyes, special conceput pentru zona ochilor, iar dna. dr. Mihaela Leventer a subliniat importanţă crucială a studiului continuu, în special al anatomiei în cazul injectărilor pentru revolumizare a volumelor faciale.
Acidul hialuronic versus cremele cosmetice
Dr. Kieren Bong din Scoția a scos în evidență beneficiile acidului hialuronic în comparație cu cremele cosmetice, realizând o paralelă între avantajele și dezavantajele acestora. Conceptul de care trebuie să ținem cont se referă la diminuarea pierderilor transepidermale și modalitatea prin care acidul hialuronic reuşeşte să facă acest lucru în comparație cu produsele de hidratare clasice.
Umiditatea din piele se transferă către suprafața acesteia din dermă către epidermă prin funcția de barieră a pielii care o protejează prin restabilirea echilibrului de umiditate. Indiferent cât de sănătoasă este pielea, umiditatea tot se pierde, iar ceea ce încearcă să facă produsele de hidratare clasice este să diminueze pierderile transepidermale pentru a menține umiditatea în epidermă.
Produsele de hidratare se împart în trei categorii, însă niciuna dintre acestea nu pot ajunge la rezultatele pe care le oferă acidul hialuronic. Cremele topice formează o barieră hidrofobică pentru a menține umiditatea în piele, însă sunt foarte uleioase și lipicioase și nu arată deloc bine pe față. Cremele humectante au capacitatea de a atrage mai multă hidratare la suprafaţă, dar nu reuşesc să o menţină în epidermă şi în final se pierde şi mai multă umiditate. În final cremele emoliente deși cresc integritatea celulelor în epidermă, nici acestea nu au capacitatea de a-și menține rezultatul. Prin urmare niciuna din aceste variante nu este perfectă, de aceea cercetătorii au căutat o variantă care să reușească să îndeplinească toate aceste obiective.
Dezvoltat de Laboratoarele Teoxane, Teosyal TEOSYAL®RHA este un acid hialuronic asemănător cu cel natural, substanţa pe care o avem în mod natural în organism şi care are rol de captare a apei în epidermă. Este cel mai scump filler pentru restaurarea volumelor faciale, cu cel mai înalt grad de puritate, care se integrează perfect la locul injectării fără să fie perceput nici vizual, nici tactil. Aşadar rezultatul este foarte natural, fără ca cineva să-şi dea seama de intervenţie, fiind perfect pentru zonele mobile ale feţei cum sunt obrajii, pliurile nazolabiale şi ale ochilor, fruntea, zona periorală.
Dr. Stefan Lipp şi Dr. Wolfgang Redka au vorbit despre tehnologii de top, prin trecerea de la simplele tratamente ale ridurilor la tratamente complexe, dedicate întregii fete. Demonstraţiile s-au concetrat pe zona mediană a feţei şi linia mandibulara, zona superioară a feţei – tâmplele şi zona ochilor, dar şi zona inferioară a fetei: buze, liniile marionetei, menton. De asemenea, a fost prezentat și Teosyal Pen, gadget-ul care a transformat ireversibil modul în care se fac injectările cu acid hialuronic. Mult mai puţin dureros, mai economic, mai sigur, mai comod.
Vibraţia interioară, secretul dezvăluit de scenograf şi pictor Iuliana Vâlsan, cea care semnează decorul multor spectacole teatrale precum „Omul cel bun din Seciuan” în regia Andrei Şerban jucat la Bulandra, secret care ne facilitează descoperirea şi revelarea caracterului unic al fiecăruia dintre noi şi care este ideal a fi căutat de fiecare medic estetician pentru a îmbunătăţi aspectul şi pentru a nu crea figuri comune.
Mai mult decât un simplu congres medical, STB EXPERT DAY 2017 a fost special creat pentru medicii care doresc să aplice informaţiile teoretice prin demonstraţii concrete ale celor mai noi proceduri estetice. Alături de medicii experţi din străinătate, informaţiile au fost structurate în mai multe workshop-uri de specialitate.
Alte subiecte abordate în cadrul congresului au fost prezentările despre:
- EndyMed – aparatul care aduce rezultate deosebite în trădarea unor leziuni multiple ale tenului, ridurilor, cicatricilor, semnelor acneice, îmbunătăţeşte textura pielii şi porii dilataţi.
- CellVibe – aparatul elveţian, primul ce a utilizat undele pe bază de şoc pentru tratarea pielii cu celulită, a fost prezentat în premieră în România. Ne putem baza pe acesta pentru a remodela cu adevărat corpul, împreună cu tehnologia Lipocontrast şi Endymed. Rezultatele prezentate au convins medicii că doar chirurgical se mai poate ajunge la astfel de eliminare a grăsimii localizate şi întinderea ulterioară a pielii.
- Lipocryo – aparatul ce reuşeşte să înlocuiască „liposucţia” cu criolipoliza – tehnica de îngheţare ce actioaneaza asupra adipocitelor şi remodelează corpul în totală siguranţă.