Cu toate că ecourile tragediei aviatice de ieri sunt încă puternice, nu trebuie să ne lăsăm doborâți și să încetăm să tindem constant către înaltul cerului sau să visăm, şi chiar să descoperim, noi locuri frumoase care ni se vor întipări în amintiri. Pentru că suntem în plină primăvară, atestată acum și calendaristic, ne-am hotărât să facem o vizită în Olanda și să admirăm câmpurile nesfârșite de lalele.
Și cum în Olanda primăvara nu începe cu adevărat decât în momentul inaugurării acestui parc, trebuie să știți că faimoasele grădini Keukenhof și-au deschis porțile vineri, pe 23 martie, pentru al 66-lea sezon (parcul este deschis, anual, de la finalul lunii martie până în mai). Keukenhof, situat pe la jumatatea distanței dintre Amsterdam și Haga, într-un orașel mic numit Lisse, cunoscut și ca Grădina Europei, este cea mai mare grădină de flori din lume. Parcul se întinde pe 32 de hectare, iar în fiecare an pot fi admirate aici câteva milioane de lalele, simbolul Olandei.
Pe lângă diversele tipuri de lalele – peste 7 milioane de bulbi sunt plantați -, care mai de care mai colorate și atrăgătoare, parcul este găzduiește și câteva sute de zambile, narcise sau frezii care îi îmbată pe vizitatori cu mirosul lor.
Printre atracțiile grădinilor se numără expoziția Tulpomania, care prezintă istoria acestei flori. În secolul 17, în timpul crizei lalelelor, această floare venită din Himalaya prin Turcia, era un bun de schimb foarte apreciat. Prețul unui bulb de lalea ajungea, de multe ori, să rivalizeze cu cel al unei case din Amsterdam.
În plus, în acest an, Keukenhof îi aduce un omagiu lui van Gogh, la 125 de ani de la moartea sa. În acest sens, îngrijitorii grădinii au plantat în octombrie sute de bulbi de lalea pentru a crea un mozaic floral (de 241 de mp) bazat pe unul dintre autoportretele artistului olandez.
Parcul Keukenhof va avea 8 grădini în acest sezon, dintre care amintim un labirint pentru copii și o Selfie Garden inspirată din autoportretele lui van Gogh.
Până pe 17 mai, momentul la care se va închide, expoziția de la Keukenhof așteaptă circa 800.000 de vizitatori. Prețul unui bilet este de 16 euro (pentru adulți) și 8 euro (pentru copii între 4 și 11 ani).
Și dacă tot ați ajuns în Olanda, iar Amsterdam este principala destinaţie pentru o escapadă de weekend, nu puteți rata nici obiectivele locale. Considerată una dintre cele mai frumoase capitale europene, Veneția nordului, așa cum mai este denumit Amsterdam, uimește prin bogăția arhitecturală care se îmbină perfect cu canalele care șerpuiesc printre clădiri și cu cele 1.200 de poduri, dar și prin diversitatea culturală și recreațională a orașului.
Amsterdamul este oraşul care deţine un spectru vast de atracţii culturale şi recreaţionale. Aici puteţi vizita clădiri vechi şi fascinante cum ar fi Palatul Regal, dar şi anumite ciudăţenii precum Muzeul Marijuanei şi Haşişului.
Într-un weekend în oraş nu trebuie să ratați Biserica Veche (Oude Kerk), cea mai veche clădire din Amsterdam. Situată în vechiul cartier, destinat depozitelor în epoca medievală, denumit Oude Zijde (Oraşul Vechi), biserica datează din secolul al XIII-lea. Iniţial biserica a fost construită pentru comunităţile de pescari din Amsterdam. De asemenea, biserica a funcţionat şi ca han pentru săraci. Stilul construcţiei este gotic. Chiar dacă a suferit numeroase modificări, turnul bisericii şi o capelă ataşată au rezistat până în zilele noastre.
Treceți pe listă și Muzeul Rijks, cel mai mare muzeu din Olanda, cu peste un milion de vizitatori anual, un punct de referinţă în peisajul cultural şi istoric al Amsterdamului. Aici puteţi admira o impresionantă colecţie de artă olandeză, unică în lume, o vastă incursiune în istoria Epocii Medievale până în anul 1945. Muzeul Van Gogh găzduieşte aproape 200 de picturi şi 550 de schiţe înfăţişându-l pe Van Gogh în perioade diferinte ale vieţii sale. Tot aici, sunt expuse sute de scrisori scrise de către Van Gogh către fratele sau Theo.
Nu puteți rata muzeul dedicat simbolului Olandei, laleaua. În Muzeul Lalelei puteţi vedea prezentări multimedia interesante despre istoria lalelei, cultivarea ei, și puteţi chiar cumpara bulbi de lalele rare şi multe alte flori decorative.
Un tur al canalelor din Amsterdam trebuie trecut pe lista de to do, la fel și o vizită de noapte în districtul Felinarelor Roșii. Și cum o călătorie în Olanda nu este completă fără o vizită la o moară de vânt, puteți vedea 8 mori de vânt chiar în centrul oraşului. Iar dacă sunteți pasionați de ciclism, olandezii vă invită să descoperiți orașul în stilul lor, la o plimbare cu bicla.