Life&StylePhoto Gallery

Perseidele: 10 foto incredibile din 2015

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, a avut, în 2015, punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august.

Această ploaie de meteori este asociată cu cometa Swift-Tuttle, originea numelui acestei ploi datorându-se punctului de unde par să apară, aflat în constelația Perseu.

Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei. Astăzi, majoritatea prafului din nor are mai mult de 1.000 de ani.

Cometa care a dat naștere acestui roi este Swift-Tuttle, al cărui nucleu are diametrul de circa 10 kilometri. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu (punct în care o planetă sau o cometă, aflate în mișcare în jurul Soarelui, se găsesc cel mai aproape de acesta) a avut loc în 1992, iar următoarea va avea loc în 2126. Meteorii pe care-i vedem acum sunt particule eliberate în timpul trecerilor cometei la periheliu.

Ploaia este vizibilă din mijlocul lunii iulie, în fiecare an, atingându-și apogeul între 9 și 14 august. La apogeu, rata meteorilor atinge 60 și chiar mai mulți pe oră. Ei pot fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, dar din cauza căii orbitei Swift-Tuttle, Perseidele sunt mai ales vizibile în emisfera nordică. Ca și celelalte ploi de meteori, rata ploii este mai mare în orele dinaintea zorilor, în condițiile în care partea Pământului aproape de a se roti la soare scade mai mulți meteori în timp ce Pâmântul se mișcă prin spațiu.

Azi sarbatorim fotografia: mareata arta “implineste” 176 de ani

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte “meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte “meteorit”.

În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Sărbătorim Ziua Internațională a Fotografiei, măreața artă, meserie și pasiune care împlinește astăzi 176 de ani, cu 10 fotografii excepționale ale ploii de meteori care a avut loc în acest an.

Foto: http://matadornetwork.com/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button