Going OutLife&StyleParenting

Noi norme UE pentru sporirea siguranței produselor cosmetice comercializate în Uniune

cosmeticeÎncepând cu data de 11 iulie, produsele cosmetice din magazine, indiferent dacă sunt fabricate în UE sau importate din țări terțe, trebuie să respecte în întregime Regulamentul privind produsele cosmetice, care asigură standarde de siguranță mai stricte și o informare mai bună a consumatorilor, anunţă oficialii Comisiei Europene.

“Fie că este vorba de articole pe care le folosim zilnic, precum pasta de dinți, fie de un nou ruj sau o loțiune după ras, consumatorii vor beneficia de acum de o protecție sporită și de informații mai clare despre cosmeticele pe care le cumpără. Noile norme înlesnesc și aplicarea legii, ceea ce va aduce mai multă încredere în produsele achiziționate”, a declarat Neven Mimica, comisarul european pentru protecția consumatorilor.

Se presupune că această încredere sporită va aduce beneficii deopotrivă producătorilor și consumatorilor. Cu peste 4 000 de producători de cosmetice, dintre care mulți aflați printre liderii mondiali în acest sector, industria cosmeticelor este un atu major al UE în contextul globalizării economiei. Acest sector creează, direct și indirect, peste 1,5 milioane de locuri de muncă.

Printre cele mai importante modificări introduse de Regulamentul privind produsele cosmetice adoptat de Consiliu și de Parlament în 2009 se numără:

  • Consolidarea cerințelor de siguranță pentru produsele cosmetice: Începând cu data de 11 iulie, producătorii trebuie să respecte anumite cerințe la pregătirea unui raport privind siguranța unui produs înainte de introducerea lui pe piață.
  • Introducerea noțiunii de „persoană responsabilă”: Pe piață pot fi introduse doar produsele cosmetice pentru care o persoană juridică sau fizică este desemnată în UE drept “persoană responsabilă”. Noul regulament privind produsele cosmetice permite identificarea cu exactitate a persoanei responsabile și precizează clar obligațiile acesteia. 
  • Notificarea centralizată a tuturor produselor cosmetice introduse pe piața UE: Producătorul nu va trebui să își notifice produsul decât o singură dată, prin portalul UE de notificare a produselor cosmetice (Cosmetic Products Notification Portal – CPNP). Datele stocate în acest portal vor permite personalului centrelor naționale de toxicologie să aibă acces în câteva secunde la compoziția produselor, în cazul unor accidente, iar autorităților competente să acceseze cu ușurință informații referitoare la toate produsele cosmetice introduse pe piață în UE, în scopuri de supraveghere a pieței.
  • Introducerea raportării efectelor nedorite grave: O persoană responsabilă va avea obligația de a raporta efectele nedorite grave autorităților naționale competente.
  • Noi norme pentru utilizarea nanomaterialelor în produsele cosmetice: Coloranții, conservanții și filtrele UV, inclusiv cele care sunt nanomateriale, trebuie să fie autorizate în mod explicit. Produsele care conțin nanomateriale nerestricționate de Regulamentul privind produsele cosmetice vor fi supuse unei evaluări complete de siguranță, la nivelul UE, în cazul în care Comisia are suspiciuni în privința lor. Nanomaterialele vor trebui indicate în lista de ingrediente de pe etichetă folosindu-se cuvântul „nano” între paranteze după denumirea substanței: de exemplu, „dioxid de titan (nano)”.

În plus,  s-a adoptat un nou regulament al Comisiei care stabilește criterii comune pentru declarațile referitoare la produsele cosmetice. Astfel, producătorii care doresc să includă o declarație pe produsele lor, de exemplu „eficiență timp de 48 de ore” pentru deodorante, vor trebui să îndeplinească șase criterii comune: conformitate juridică, veridicitate, elemente probatorii, onestitate, echitate și alegere în cunoștință de cauză. Pe baza acestor criterii, autoritățile naționale competente vor fi în măsură să verifice declarațiile.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button