Atunci când vine vorba de renovarea băilor, românii opteză, de cele mai multe ori, pentru înlocuirea tuturor obiectelor sanitare, în timp ce în Europa Occidentală reamenajarea se realizează, de obicei, parţial, incluzând schimbarea lavoarului şi a măştii.
Potrivit unei analize realizate de Kuma România, unul dintre principalii producători autohtoni de lavoare, blaturi şi mobilier pentru băi şi bucătării sub brandurile Kuma şi Nordline, în România, o renovare completă a băii se realizează, de cele mai multe ori, la un interval de aproximativ 20 de ani, în timp ce, spre exemplu în ţările nordice, astfel de lucrări au loc la 2 – 5 ani, conform tendinţelor în amenajare.
Nordicii pun accent pe designul lavoarului pentru a da o pata de culoare şi a avea, în acest fel, tot timpul o baie nouă, cu costuri minime. Românii în schimb, sunt adepţii schimbărilor totale, iar atunci când redecorează baia îşi schimbă mobilierul, obiectele sanitare, dar şi gresia şi faianţa”
Camelia Olesen, Director Executiv al Kuma România
Aceasta a subliniat că, românii nu au adoptat încă tendinţele vestice în acest sens deşi, cu o investiţie minimă, poate fi schimbat total abientul băii prin înlocuirea lavoarului şi a măştii. Cu toate acestea, au început treptat să renunţe la monotonul alb şi să aleagă nuanţe deosebite, din materiale inedite şi în forme tot mai diverse.
„Românii încep să aibă aceeaşi conduită ca şi vesticii şi, treptat, aleg modele de lavoare care nu se înscriu în tipare, punând preţ pe design şi calitate. Când vine vorba de bugetul alocat, acesta variază în funcţie de dorinţele clientului”, a mai adăugat Camelia Olesen.
Astfel, lavoarele moderne, special gândite pentru băile de apartament, au un preţ mediu de 300 de euro, în timp ce conceptele de blaturi cu două boluri ajung şi la preţuri de 2.000 de euro, în funcţie de model şi materiale.
Cum să îţi utilezi baia în funcţie de spaţiu
Un alt criteriu foarte important la amenajarea băii românilor este spaţiul. Specialiştii Kuma sunt de părere că un spaţiu mic nu este neapărat un impediment în reamenajare şi că acesta se poate transforma uşor într-unul funcţional şi deosebit. Un prim pas pentru a câştiga spaţiu în baie este montarea unui căzi de duş, în locul uneia clasice, şi montarea unui lavoar într-o formă specială într-o zonă mai puţin utilizabilă.
Pentru un plus de eleganţă, se poate opta şi pentru plăcile de duş montate la nivel cu pardoseala, oferite la dimensiuni customizate.
Când vine vorba de mobilier, sunt recomandate culorile deschise, pentru a da impresia de spaţiu, cât şi piesele cu multiple locuri de depozitare.
În privinţa unei băi de dimensiuni generoase, avantajele sunt pe măsură, întrucât aceasta poate fi transformată într-un adevărat SPA. Astfel, o opţiune pot fi lavoarele cu două boluri, sau căzile foarte mari, în forme deosebite.