Seria Candleglow Castle Concerts continuă și în 2025 la castelul Kálnoky din Micloșoara. Muzica din James Bond, Bridgerton, Stăpânul Inelelor va răsuna între zidurile bijuteriei arhitecturale și istorice din inima Transilvaniei!
Muzica din coloana sonoră a filmelor iconice James Bond, din serialul Bridgerton ori din repertoriul faimoaselor Etta James, Nina Simone și Norah Jones va răsuna între zidurile renascentiste ale castelului într-o interpretare unica a artiștilor locali: Szőcs Botond (pian), Ferencz Tihamér (violoncel), Győrbiró Apor (violoncel), Gáspár Csaba (vioară), Kertész János (pian), muzicieni talentați , reprezentativi din zona Covasnei, renumiți pe scenele din toată țara și din străinătate și care contribuie la educarea tinerilor muzicieni din zonă.
Noua serie de concerte va debuta pe 18 ianuarie cu piese din repertoriul Ludovico Einaudi, compozitor și pianist italian care a incorporat în muzica clasica stiluri muzicale precum pop, rock, folc și muzica etnică. James Bond, din serialul Bridgerton ori din repertoriul faimoaselor Etta James, Nina Simone și Norah Jones va răsuna între zidurile renascentiste ale castelului într-o interpretare unica a artiștilor locali: Szőcs Botond (pian), Ferencz Tihamér (violoncel), Győrbiró Apor (violoncel), Gáspár Csaba (vioară), Kertész János (pian), muzicieni talentați , reprezentativi din zona Covasnei, renumiți pe scenele din toată țara și din străinătate și care contribuie la educarea tinerilor muzicieni din zonă.
Noua serie de concerte va debuta pe 18 ianuarie cu piese din repertoriul Ludovico Einaudi, compozitor și pianist italian care a incorporat în muzica clasica stiluri muzicale precum pop, rock, folc și muzica etnică.
Primul concert va fi susținut de Diana Ichim, doctorandă în primul an la Universitatea Transilvania din Brașov, o artistă cu o vastă experiență în recitaluri atât în țară, cât și în străinătate, inclusiv în Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Mongolia, China și Cuba. Ea a reprezentat România la Expo2020 Dubai, unde a susținut recitaluri la Pavilionul României și Jubilee Park, deschizând și Concertul de Crăciun al Pavilionului Sfântului Scaun al Vaticanului.
De asemenea, Diana a avut onoarea de a avut onoarea de a susține un recital în cadrul inaugurării celui de-al doilea pian Steinway&Sons din cadrul Universității Transilvania din Brașov și este pianista Orchestrei de Cameră a aceleași instituții, cu un repertoriu variat.
Diana a deschis Stagiunea de concerte 2020-2021 a Universității Transilvania printr-un recital online, difuzat de Centrul Muzical și preluat ulterior de Institutul Cultural Român din Londra. În paralel, ea studiază clavecinul, fiind în anul 4 al programului de licență în Interpretare Muzicală la Facultatea de Muzică din Brașov. A susținut numeroase recitaluri de clavecin și muzică de cameră și a participat la cursuri de măestrie atât în țară, cât și în străinătate.
Diana este convinsă că studiul celor două instrumente, pianul și clavecinul, se completează reciproc și o vor ajuta să își construiască o carieră dublă în muzică.
Pe 2 ianuarie, iubitorii filmelor de acțiune James Bond se vor delecta cu piese din coloana sonoră a filmelor de acțiune, ce au dominat lumea cinematografiei în ultima jumătate de secol.
Pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, iubitorii serialului Bridgerton se vor bucura de o muzică inedită, întrucât coloana sonoră a celebrului serial înglobează atât muzica clasică a celebrilor compozitori Hayden și Mozart, cât și reinterpretări clasice ale unor melodii pop și rock.
Pe 8 martie, de Ziua Femeii, concertul Ladies Special este dedicat domnișoarelor și doamnelor care vor să petreacă o seara memorabilă la castel, în timp ce pe 22 martie muzica devine dramatică printr-un repertoriu inedit din trilogia “Stăpânul Inelelor”, compusă de celebrul dirijor și compozitor canadian, Howard Shore.
În aprilie, revine la castel muzica din “Fabulosul Destin a lui Amélie Poulain”, compusă de Yann Tiersen, renumit pentru compozițiile sale avangardiste, dar și minimaliste.
Pe 19 aprilie, concertele sunt dedicate lui Bach și Pergolesi, cel mai important reprezentant al muzicii italienești baroce.
Cea de-a doua serie a concertelor Candleglow Castle Concerts se va încheia pe 3 mai cu muzica din repertoriul faimoaselor soliste de muzică jazz și blues Etta James, Nina Simone, Norah Jones.
“O experiență muzicală intimă, în interiorul zidurilor castelului din Transilvania, la lumina caldă a lumânărilor, pur și simplu magie”, așa cum descrie contele Tibor Kálnoky aceste concerte care oferă oaspeților, atât ocazia de a se bucura de interpretarea muzicienilor într-un cadru istoric, cât și posibilitatea de a participa la reînvierea unei tradiții de ospitalitate a familiei nobiliare care îl administrează.
CandleGlow Castle Concerts sunt gândite pentru a combina muzica clasică într-o reinterpretare modernă cu istoria și farmecul arhitectural al castelului. Concertele au loc sâmbăta, o dată la două săptămâni în pivnița de vinuri a castelului, un loc magic care este cu această ocazie, iluminat exclusiv cu lumânări pentru a intensifica atmosfera romantică și renascentistă a locului.
Bilete sunt valabile pe Eventim
Evenimentele vor aduce laolaltă locuitori, oaspeți și turiști, oferind o experiență unică, în care muzica de calitate și atmosfera istorică se vor armoniza. Fie că oaspeții aleg variantă de concert de după-amiază, cu o atmosferă relaxată și prosecco la ora 16:00, sau varianta de seară, cu o cină festivă cu un meniu specific zonei transilvănene la ora 19:00, fiecare eveniment promite să ofere o experiență memorabilă.
Seria de evenimente Candleglow Castle Concerts oferă o alternativă culturală și turistică unică în zona Covasnei, castelul Kálnoky un loc viu, în care tradiția și modernitatea se îmbină pentru a crea experiențe de neuitat.
Această inițiativă face parte din strategia de rebranding a castelului, administrat de Fundația Kálnoky care își propune să redevină un centru al vieții comunitare și culturale din zonă, un spațiu al artei și totodată al întâlnirilor sociale.
Istoria castelulului Kálnoky, transformat în Muzeul Vieții Transilvănene
Istoria familiei Kalnoky, care se întinde pe mai bine de cinci secole, este prezentată printr-o colecție unică de obiecte istorice: de la arme folosite în luptele cu turcii, până la mobilier de epocă și un pian Streicher, similar cu cel utilizat de compozitorul Johannes Brahms.
Muzeul ocupă parterul fostului conac de vânătoare și oferă o incursiune în stilul de viață al nobililor transilvăneni. Printre cele mai impresionante săli se numără “Casa doamnei”, care expune viața cotidiană a unei doamne din perioada renascentismului târziu și barocului timpuriu și un colț special dedicat broderiei și lecturii. În contrast, “Casa stăpânului” prezintă arme și covoare turcești, evocând atmosfera luptelor și cuceririlor din trecut.
Pivnița castelului, unde se vor desfășura Candlegow Castle Concerts a fost transformată într-un spațiu de mese festive, redând cu fidelitate atmosfera unei bucătării de castel din secolul XVIII.
Construit în 1645 și renovat cu păstrarea stilului original – renascentist (proiectul de fondare a muzeului s-a desfășurat între 2014 și 2017, fiind finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României) castelul Kálnoky nu este doar gazda acestor evenimente culturale, ci și un simbol al istoriei Transilvaniei.
Castelul găzduiește Muzeul Vieții Transilvănene, o expoziție impresionantă care reconstituie viața nobiliară din secolele trecute. În acest sens, au fost recuperate sau cumpărate obiecte de colecție, piese de mobilier, s-au donat scrinuri și covoare, s-au reconstituit sobe spectaculoase și costume de epocă.