Health

Mediclim investește în tehnologii care reduc cu 25% consumul de antibiotice

Mediclim investește în soluții inovatoare care pot reduce cu 25% cantitatea de antibiotice cu spectru larg administrată pacienților cu infecții generalizate. Noile tehnologii pot diminua cu peste 3.000 de euro costurile per pacient în cheltuielile totale ale unui spital.

Rezistența microbiană la antibiotice reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel global, ce va crește în magnitudine în viitor, în absența implementării unor măsuri colective de administrare corectă a acestor terapii. Studiile de specialitate estimează că, în 2050, peste 10 milioane de decese la nivel mondial ar putea fi atribuite rezistenței la antibiotice, mai mult decât decesele cauzate de cancer (8,2 milioane)[1].

Un rol critic în abordarea corectă a acestei problematici mondiale de sănătate publică îl are diagnosticul, în condițiile în care 70% din deciziile clinice se bazează pe un test diagnostic care valorează doar 2% din cheltuielile pentru sănătate”, a explicat Liliana Codrescu, CEO al companiei Mediclim. „În cazul patologiilor infecțioase, cu potențial evolutiv către sepsis, timpul până la obținerea rezultatului și administrarea rapidă a terapiei țintite cu antibiotice sunt factori critici de succes. Tratamentul țintit oferă cele mai bune șanse de vindecare și recuperare pacienților, precum și o eficientizare a cheltuielilor cu serviciile de îngrijire medicală efectuate de către spital”, a adăugat Liliana Codrescu.

Mediclim, unul dintre principalii jucători din piața IVD (In Vitro Diagnostics) din România, Republica Moldova și Bulgaria, sprijină cu toate forțele lupta împotriva creșterii rezistenței la antibiotice prin tehnologii inovatoare. Soluția SEPSIS a bioMérieux, distribuită în România de Mediclim, integrează o serie de sisteme inovatoare care permit identificarea rapidă, în câteva minute, a agenților microbieni și testarea rapidă, în 6-8 ore, a susceptibilității la antibiotice.

Aceste tehnologii permit clinicienilor să aleagă încă de la început testul potrivit, sprijinindu-i în stabilirea diagnosticului. Integrarea acestor sisteme în metodele de diagnostic poate conduce la o reducere cu aproximativ 25% a administrării de antibiotice cu spectru larg la pacienții cu infecții generalizate, prezente în sângele circulant și reducerea perioadei de spitalizare la pacienții cu infecții cu potențial evolutiv către sepsis.

În plus, raportarea rapidă a rezultatelor conduce la administrarea mai rapidă a tratamentului adecvat, la reducerea semnificativă de costuri observate în cheltuielile cu antibiotice, corelate cu reducerea duratei de spitalizare și a numărului testelor microbiologice și biochimice efectuate. Potrivit studiilor de specialitate[2], utilizarea soluțiilor tehnologice care ajută clinicienii să stabilească un diagnostic rapid și corect pot diminua cu peste 3.000 de euro costurile per pacient în cheltuielile totale ale unui spital.

Mediclim livrează echipamente și soluții IVD rețelelor medicale private printre care se numără Regina Maria, Medlife, Bioclinica, Synevo, Gral Medical, Clinica Sante, Sanador; laboratoarelor medicale private, printre care Fundația „Dr. Victor Babeș” , Teo Health SA – Spitalul Sf. Constantin Brasov,  AAYLEX ONE SA, Fabrica de lapte Brașov SA și unităților de sănătate publică, printre proiectele de calibru aflându-se cele derulate la spitalele: Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof.Dr. C. T. Nicolau” București, Institutul National de Boli infecțioase „Prof.  Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, Spitalul Clinic  Județean de Urgență Bihor, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj,  Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați.      .

Printre furnizorii companiei se regăsesc bioMérieux SA Franța, Abbott Laboratories SUA , SAS Diagast Franța, IDEXX Laboratories INC. SUA, Microbiologics INC SUA, Erba Mannheim UK.

Mediclim este o companie românească fondată în anul 1994 de către Anda Ciupe (30%), Dr. Gheorghe  Ionescu (30%) și Mircea Ciupe (40%). Din anul 2022, compania este deținută de Anda Ciupe (60%) și Mircea Ciupe (40%). În anul 1994 devine distribuitor exclusiv Organon Teknika BV membră a grupului AkzoNobel Olanda, iar în anul 2000, prin achiziționarea companiei Organon Teknika de catre bioMérieux, Mediclim devine distribuitor exclusiv al companiei bioMérieux pentru România.

În 2001, împreună cu parteneri din domeniu, Mediclim contribuie la înființarea AFPM (Asociația Furnizorilor de Produse Medicale). Între 2009 și 2017, noi furnizori de prestigiu completează portofoliul Mediclim: SAS Diagast Franța, Fujirebio Japonia ,Urit China și Tosoh Bioscience Japonia.

În 2018, Mediclim inaugurează noul său sediu din Otopeni, incluzând spații de birouri și depozit cu facilități moderne de depozitare a reactivilor și echipamentelor, în suprafață totală de aproximativ 6.000 mp. De 30 de ani, compania Mediclim este dedicată îmbunătățirii sănătății pacienților, în livrarea de tehnologii noi, service prompt și de foarte bună calitate, suport tehnic și servicii avansate de diagnostic.

——————

[1] Jim O’Neill, Review on Antimicrobial Resistance.

[2] Pardo J. et al. Diagn Microbiol Infect Dis.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button