
Vara trecuta, am ajuns in Maramures. Zona superba, oameni minunati, port traditional, turisti cu duiumul. Foarte multi nemti veniti, in special, pentru plimbarea cu mocanita pe Valea Vaserului. Am petrecut o duminica la Sapanta printre localnici si am vizitat, cam in fuga, e drept, o parte din bisericile de lemn, monumente in patrimoniul UNESCO. Insa, Maramuresul inseamna mai mult decat atat.
de Mihaela Gui
Daca esti iubitor de drumetii, include Borsa pe lista destinatiilor tale. Orasul de la poalele Muntilor Rodnei este punct de plecare in ascensiunile montane. Intr-o excursie de o zi se poate cuceri cel mai inalt varf al Carpatilor Orientali, Pietrosul Rodnei. Pentru cei 2.303 m trebuie mai intai sa te lupti cu un drum forestier, nici prea greu, nici prea usor, numai bun sa te incalzeasca. Daca alegi sezonul potrivit uita-te dupa zmeura si afine, sunt din belsug si au gust minunat. Dupa vreo 2-3 ore ajungi la Statia Meteo , in caldarea glaciara superioara.

Mai sus este lacul Iezer pe care merita sa-l admiri dupa ce ai mai urcat putin spre creasta. De la inaltimea si din unghiul potrivite, Iezerul seamana foarte bine cu Romania asa cum o vedem in atlasul de geografie. Si atentie la marmote ! Au nevoie de liniste pentru a iesi din grohotis, dar se lasa admirate ore intregi.
De pe Pietrosul Rodnei se spune ca, intr-o zi senina, poti vedea orasul Baia Mare. Nu am putut verifica acest lucru, dar, printre nori, am privit spre Borsa si Muntii Maramuresului. De aici pleaca trasee spre Varful Buhaescu si apoi, strabatand creasta, spre Varful Ineu, lacurile Lala si Pasul Rotunda prin care se traverseaza in Bucovina.
Insa, pentru traseele mai lungi singura posibilitate de cazare este cortul si se poate campa doar in zonele special amenajate existand arii declarate rezervatii si protejate ca atare.
Celor mai comozi le recomand o excursie la Cascada Cailor, cunoscuta drept cea mai mare cadere de apa din tara, undeva pe la 90 m. Se ajunge usor, cu telescaunul, plecand din Statiunea Borsa. Plimbarea aeriana dureaza putin peste un sfert de ora, iar drumul pana la cascada inca vreo 10-15 minute. La intoarcere se poate cobori pe Valea Fantanii pret de vreo doua ore.

Cine ajunge in Maramures nu rateaza plimbarea cu mocanita. Dar sunt putini cei care stiu ca langa gara se gaseste ultima locuinta evreiasca din localitate, stramutata, reconditionata si amenajata ca muzeu. Comunitatea evreiasca este prezentata de la primele mentiuni in documentele istorice, in jurul anului 1750, pana intoarcerea celor 780 de supravietuitori ai lagarelor naziste, ramasi din cei 33.000 de evrei deportati din Maramures in urma Dictatului de la Viena din 1940.
Unui altfel de Maramures nu trebuie sa-i lipseasca o vizita la Sighetu Marmatiei. Recomand DJ 186 Sacel – Vadul Izei nu pentru starea carosabilului, buna pentru cei nepretentiosi, ci pentru un popas la Manastirea Barsana. Ansamblul manastiresc este ridicat in stil traditional maramuresenesc, cladirile sunt dispuse dupa un model solar in jurul altarului de vara. Iar un ochi atent poate descoperi in interiorul bisericii noi cele 12 semne zodiacale.

Probabil ca locul cel mai intunecat al sufletului omenesc poate fi vazut doar la Siget. Memorialul victimelor comunismului, singurul de acest fel din Europa si unul din cele trei memoriale realizate sub egida Consiliului Europei, alaturi de cel de la Auschwitz si de Memorialul Pacii din Normandia, este un necesar loc de pastrare a memoriei. Aici este prezentata intreaga perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, comparandu-se situatia din tarile aflate sub umbrela fostului stat sovietic. Celule, metode de tortura, obiecte ale fostilor detinuti, deportari, propaganda si kitsch, miscari de rezistenta si multele portrete ale celor care au trecut prin inchisorile comuniste.
Spre Sapanta, la nici 3 km de Sighetu Marmatiei, parte componenta a Memorialului, se afla Cimitirul Saracilor, locul unde autoritatile comuniste au ingropat pe furis si fara posibilitati de identificare detinutii morti sau executati. Din brazi a fost conturata harta Romaniei, un altar cenotaf marcand locul Sighetului. Aici au fost depuse urne cu pamant adus de la inchisori, lagare, centre de deportare sau locuri de executie. In exterior, in dreptul granitei estice, au fost amplasate placi de andezit pe care sunt sculptate numele cetatenilor romani morti in deportarile din Uniunea Sovietica.
Pe langa Cimitirul Vesel, la Sapanta se mai poate vizita Manastirea Peri, aflata la o aruncatura de bat de granita cu Ucraina. Biserica de lemn a fost ridicata pentru a reinnoda traditia istorica a urmasilor lui Dragos Voda care au ctitorit o biserica de piatra care timp de peste 300 de ani a fost sediul Episcopiei Romane a Maramuresului. Biserica manastirii Peri este cel mai inalt lacas de cult din lemn din lume, turnul atingand 78 m, intrecand multe alte edificii din zidarie.
Aveti multe motive sa vizitati Romania. Poate ca partea mediatizata si-a pierdut din farmec, dar va asigur intodeauna exista si o varianta altfel.




















Interesant articol Maramureș … altfel, chiar in Maramures.
Cazare Maramures