BusinessCompaniiInterviuri

Loredana Butnaru, Miele: Transilvania este cea mai bună regiune pentru noi

Pe o piață locală a produselor electrocasnice premium estimată la 7 milioane de euro, producătorul german Miele, una dintre principalele companii de profil prezente în România, câștigă tot mai multă notorietate, iar produsele din portofoliul companiei încep să se regăsească în tot mai multe case.

“Deși suntem de 7 ani pe piață, îndrăznesc să spun că abia de vreun an jumătate am devenit mai vizibili. Am schimbat imaginea brandului, precum și strategiile de vânzări și marketing. Avem un brand awareness mic, dar într-o creștere rapidă”, a declarat Loredana Butnaru, sales manager Miele România.

Iar strategia pe care compania a adoptat-o a dat roade. Deja, în primele luni din 2015, Miele a raportat cea mai mare creștere trimestrială a vânzărilor, peste 80%.

“Inițial, ne-am planificat un plus de 30% pentru întreg anul 2015. Acum suntem la 60% creștere în primele 5 luni și sperăm ca media finală a acestui an să fie de 35%”, a precizat pentru The Trends managerul Miele România. În 2014, Miele a realizat o cifră de afaceri anuală de aproximativ 10 milioane de lei pe piața locală.

Miele aduce în România singurul cuptor din lume cu aburi și microunde. Iar noi l-am vazut în acțiune!

Însă, care a fost, concret, strategia câștigătoare pentru nemții de la Miele? Potrivit Loredanei Butnaru, compania a mizat atât pe o creștere extensivă, cât și intensivă. Astfel, Miele și-a extins rețeaua de magazine și parteneri (produsele se regăsesc în oferta unor retaileri de mobilier precum Rovere, în cadrul unor magazine independente, dar și în cadrul unora dintre cele mai importante rețele de eletro-retail: Domo, Flanco), a decis relocarea showroom-ului din Otopeni în Piața Presei, la parterul unuia dinte turnurile City Gate, precum și deschiderea unui showroom online de electrocasnice premium pe platforma eMAG Marketplace (acesta listează întreaga gamă de produse disponibile în showroom-ul offline din București, precum și la partenerii din țară).  Însă, o altă decizie importantă a fost consolidarea prezenței brandului în Transilvania. Miele DGM 6800 (1)

Extindere planificată

În prezent, Miele România are o rețea de 30 parteneri și 55 de magazine, care se înscriu în trei categorii: parteneri Miele exclusiv, precum Miele Boutique Cluj și Miele Boutique Brașov, care vând exclusiv produsele brandului; rețele de magazine specializate în vânzările de mobilier de lux, dar și rețele și magazine independente de electroIT.

Miele România, cea mai mare creștere trimestrială a vânzărilor

“Vom deschide în curând magazinul Miele exclusive de la Sibiu. Am crescut foarte mult pe zona Transilvaniei, iar în acest moment este cea mai bună zonă de vânzări pentru noi”, a adăugat Butnaru. Motivele sunt lesne de înțeles: veniturile consumatorilor sunt destul de mari pentru a putea achiziționa produsele Miele, au contact mai mare cu ceea ce se întâmplă ân afara granițelor și sunt la curent cu trendurile din piața, dar, mai ales, cunosc atât brandul cât și renumele său. “Este o populație cu puternice rădăcini germane”, precizează managerul Miele.

Însă chiar dacă businessul local al companiei este în plin proces de dezvoltare, România este încă sub piața din Ungaria, de exemplu.

“Aparținem de zona Balcanilor și suntem un jucător mic, totuși. În 2014 am vândut 2.000 de produse la nivel local, dintre care 1.000 au fost aspiratoare. De altfel, acestea aduc 20% din venituri, dar reprezintă jumătate din numărul de unități vândute. Suntem încă sub Ungaria, unde compania are un rulaj de circa 7-10 milioane de euro anual”, mai spune Loredana Butnaru.

România, importantă în strategia de dezvoltare

Asta nu înseamnă, totuși, că pentru compania germane țara noastră nu este un pion important. Miele are o fabrică de componente în Brașov, o investiție strategică, după cum spune Butnaru. “Avem destui locuitori, deci o piață cu un potențial destul de mare, o situație economică bună și o localizare geografică foarte bună”.

Online trends: Miele își face showroom premium de electrocasnice pe eMAG Marketplace

Așă nu e de mirare faptul că limba română se află în meniul electronic al tuturor electrocasnicelor produse de Miele, iar pentru cel mai recent produs adus de companie la nivel local, cuptorul cu microunde și aburi DGM 6800, divizia de cercetare și dezvoltare a companiei a dorit să afle care sunt mâncărurile tradițional românești pentru a le putea include pe lista preparatelor care se pot găti cu ajutorul acestui “gadget” minune.

În ceea ce privește cele mai cumpărate produse Miele la nivel local, topul acestora este condus de aspiratoare, categorie urmată de cea a mașinilor de spălat și a uscătoarelor. “Deja am observat o triplare a numărului de aspiratoare vândute în aceste luni comparativ cu perioada similară a anului trecut, și o dublare a vânzărilor de mașini de spălat. Vindem cel mai bine produse din categorii cu care este cel mai ușor să intri într-o casă”, adaugă reprezentantul Miele România.

Miele_Knock2Open_Foto1

Smart, smart, dar și smart home

Clienții producătorului sunt oameni educați, cu venituri peste medie și care se informează foarte bine înainte de a lua decizia de cumpărare. “Cea mai mare provocare pentru noi este de a-i face pe oameni să înțeleagă că e nevoie și de o mașină de spălat performantă pentru a putea curăța acea cămașă de 100 de euro pe care sunt dispuși să o cumpere”, precizează Loredana Butnaru.

Și pentru că românilor le place să țină pasul cu tehnologia, am vrut să aflăm și dacă vom avea în curând pe piața din România gadgeturi Miele ce pot fi controlate de la distanță prin smartphone-uri, o categorie de produse pe care compania o dezvoltă și pe care a prezentat-o și anul trecut în cadrul târgului IFA Berlin 2014.

“Momentan este un concept testat în țări precum Germania, Franța, Austria, Elveția. Electrocasnicele prezente în portofoliul local nu au încă integrat modulul de acces de la distanță. În acest moment îmi e greu să estimez când vor fi prezente și la noi produsele interconectate pentru casa smart. Însă toate electrocasnicele noastre sunt deja smart, în sensul că pot fi programate pentru a porni sau efectua diverse funcții în prealabil”, a mai spus Loredana Butnaru.

Gama de produse Miele include: aspiratoare, echipamente de întreţinere a rufelor; maşini de spălat vase, plite, seturi combi, hote de aragaz, cuptoare, cuptoare cu aburi, cuptoare cu microunde, cafetiere, echipamente frigorifice, răcitoare de vinuri. În plus, gama Miele Professional (divizia de echipamente comerciale) oferă sisteme de întreţinere a rufelor şi maşini de spălat vase pentru uz profesional, dar şi aparatură pentru sterilizarea instrumentelor medicale şi de laborator.

Masina de spalat Miele W1_QuickPowerWash

Fondată în 1899, compania Miele a fost de la bun început o afacere de familie, aparţinând familiilor Miele şi Zinkann – aflate astăzi la a patra generaţie. Miele a devenit cel mai mare producător independent de echipamente electrocasnice din lume, cu peste 17.660 de angajaţi, prezent în 47 de țări prin subsidiarele proprii de vânzări şi în 50 de ţări prin intermediul distribuitorilor şi importatorilor. În anul financiar 2013/2014 a obţinut vânzări în valoare totală de 3,22 de miliarde de euro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button