Going OutLife&StyleTravelTrends

Litoralul românesc între “Da” și „Nu”!

IFTu de ce mergi la Marea Neagră „românească”? Să te odihnești, să te bronzezi și să te bălăcești, să te distrezi sau “all-in-one”? Noi am “gustat”deja din litoralul autohton și încercăm acum să facem un review sau mai bine zis vrem să vă spunem cum am simțit pe pielea noastră soarele de Mamaia. În câteva cuvinte vă putem spune sec: ne-a ars (și) la buzunare.

Prima zi a mini-vacanței de 3 zile a început cu o oprire scurtă la o benzinărie de pe A2 unde două cafele, un pachet de tutun și două croissante ne-au scos din buzunar vreo 40 de lei. Mult, puțin… eram încă în buget. Drumul către Marea Neagră a continuat apoi lin, iar în circa 2 ore si 30 de minute eram în pragul hotelului de la intrarea în așa-zisa perlă a stațiunilor românești, Mamaia. De 4 stele, dar și cu unele camere catalogate la 3 stele, hotelierii ne-au întâmpinat cu un tarif de 65 de euro/noapte o camera dublă. Mică și înghesuită, fără fițe, dar și fără feon și cu doar un prosop în cameră, camera era printre ultimele disponibile în hotel, iar 1 august  urmează să scoată din buzunarele turiștilor alți 10 euro în plus pentru că tarifele pe litoral mai cresc puțin.

Dar, pentru că am ajuns prea devreme, iar cazarea se face după ora 14 am ales să ieșim direct pe plaja din Mamaia. O plajă amenajată în care maidanezii sunt la ei acasă și mișună ca în București (dar parcă sunt mai prietenoși), iar o parte din turiști aleg să ia prânzul direct pe cearșaf. Dacă vă întrebați care sunt bunătățile din care se înfruptau, recunosc că am tras cu ochiul și am văzut o delicioasă salată de roșii cu ceapă asezonată cu brânză, conserve de carne, pate de Sibiu și, bineînțeles, tradiționalele mezeluri românești. Zece metri mai departe, terasele îi ademeneau pe turiști cu hamsii (4-5 lei/100g) și bere la pahar (3-5 lei/paharul).

Trebuie să vă mai spun că înghesuiala prezentată de colegii de la TV nu seaman deloc cu cea de pe plajă. Camerele de televiziune surprind doar cele mai bune unghiuri … poate pentru ca audiențele să bubuie :) ! Iar apa mării, deși caldă, aruncă pe mal, aproape zi de zi, “celebrele” alge de Mamaia. Cu mirosul de putrefacție te obișnuiești repede, însă mai greu este când iei și câteva alge la pachet. Dacă vrei să te respecți îți iei și un șezlong 15-20 lei. Însă, am observat că nu mulți se respectau!

Prăjitul pe plajă continua până pe la 7 seara, când oamenii se înțolesc frumos și ies puhoi pe străzi pentru a-și etala cele mai bune haine și pentru a alege un loc la una din sutele de terase. Aglomerația durează 2-3 ore, timp în care trebuie doar să ai grijă la buzunare. Cei care și-au luat țeapă și nu au mai prins locuri libere la fitze se mulțumesc să “bată” magazinele cu haine sau cu tradiționala shaorma și clătita “d-un cot”! Cam în acest fel își petrec românii o zi pe litoral.

Oboseala își spune, într-un final, cuvântul, iar somnul de 65 de euro pe noapte a fost minunat. Doar o nuntă/petrecere în restaurantul hotelului ne mai animă visele din când în când. Micul dejun, inclus în prețul camerei, a acoperit golul din stomac după ce am refăcut calculele primei zile de pe litoralul nostru! Nici mult, nici prea puțin.

Azi, sâmbătă, am îndrăznit, însă, să ne răsfățăm și am ales o plajă privată. Patru sezlonguri cu umbreluță – 150 de lei. Un pic mai curat și fără romi. Un pas înainte, zic. Bodyguard-ul și-a facut datoria. De câteva ori. Berea nu scade sub 10 lei la 0,33l, dar muzica urlă în șase boxe! În fiecare se aude o altă melodie. Nebunie curată și lume multă. … Slatina, Bacău, Vaslui și București … toți sunt aici!

Animatoarele își încordează pieptul pentru a atrage tot mai mulți clienți, iar chelenerițele sunt … la locul lor. Toți așteaptă, însă, petrecerea care urmează zilei de plajă, iar clubul își face temele pentru a-și prezenta oferta turiștilor. Carele alegorice de la Mamaia se pornesc și se întrec pe bulevard, iar blitzurile nu mai contenesc. Petrecerile încep după miezul nopții, însă vântul și nisipul care fuge de pe plajă le cam dă bătăi de cap organizatorilor și fetelor cu tocuri cui. Cine nu are chef de club poate alege să înalțe un lampion. Cu 5 lei ești în trend, iar prietena te iubește mai mult.

Duminică dimineața am ales să părăsim hotelul la prima oră pentru o zi plină de plajă. Furtuna din seara precedentă a fost însă neprietenoasă, iar salvamarii au arborat steagul roșu. Valurile mari și vântul nu au fost pe gustul multor turiști care au ales să mai doarmă, poate-poate vremea se va îndrepta. La 10 dimineața, litoralul părea pustiu, iar la 12 era foarte puțin animat. Și asta într-o zi de duminică.

DJ-ii se bat încă în “dă muzica mai tare”! Apa e caldă, dar agitată în continuare. Teribiliști se găsesc. Salvamarii își fac datoria, însă păcat că amenzile lipsesc cu desăvârșire! Astăzi, nu se văd pitzipoancele…. (n.red. – in cele 3 zile la Mamaia am fost și “spionul” vedetelor! Pregătim deja o galerie foto… cu stil și vedete) Am ales să plecăm undeva pe la ora 15, iar drumul, destul de aglomerat, către București l-am parcurs în 2h30 – 3h. Dacă am uitat ceva, promit că adaug și pe Facebook.

Concluzia: 130 euro/cazare/2 nopți (hotel de 4 stele, camera de 3 stele) – 100 euro/mâncare și răcoritoare – 50 euro/șezlong-uri … Nu merită J! Dincolo e mai ieftin și … mai bine!

Ce mai poți face pe litoral:

– excursii: cetatea Histria, Farrul Genovez, peșterile de la Cheile Dobrogei și de la Limanu, dunele maritime de la Agigea…

– plimbări: cu telegondoloa, cu o caleașcă, autobuzele supraetajate,  skyjet, vaporaș, velier, yaht …

– sporturi extreme

-shopping

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button