Oricine are un smartphone, un grup de prieteni și o viață socială activă se află, probabil, printre cei cărora Lifebox le poate spori bucuria fotografiilor cu cei dragi. Suntem tot mai mult cronicarii propriilor noastre experiențe precum și a celor apropiați, în căutarea unor metode de a surprinde cât mai fidel acele clipe și trăiri care ne definesc.
Este firesc ca în 2015 să ne colecționăm momentele semnificative prin fotografii urcate în Cloud. Ne bucurăm apoi când le revedem alături de cei dragi – dar tocmai acest circuit al imaginilor între prieteni a rămas, până acum, destul de greoi. Așadar, ce este Lifebox? Un serviciu web care permite distribuirea imediată a unor calupuri de poze cu prietenii, direct din smartphone – aducând toate pozele grupului la un loc, aproape instant, utilizatorii nefiind obligați să aibă un cont sau să își descarce vreo aplicație.
E nevoie de încă un serviciu de photo-sharing?
În 2014 s-au făcut 880 de miliarde de poze – ceea ce înseamnă 25% din toate fotografiile care s-au făcut vreodată. “Având dispozitive tot mai deștepte la dispoziția noastră, facem tot mai multe poze, devine tot mai simplu, însă vrem și acces rapid la toate pozele făcute cu prietenii noștri într-un anumit moment. În acest context, problema photo-sharing-ului este încă nerezolvată. Nu există vreun serviciu care să te ajute să share-uiești albume întregi cu prietenii tăi, imediat. Și aici am apărut noi”, povestește Radu Oprea, fondator Lifebox.
Ideea i-a venit lui Radu în momentul în care a primit un ultimatum privind trimiterea pozelor din cea mai recentă vacanță. De la idee la curajul de a lansa un start-up, pe o piață atât de competitivă, a fost nevoie de perseverență, de încredere în forțele proprii și de puterea de a o lua de la capăt.
Lansarea, realitatea consumatorilor și schimbarea strategiei
Echipa de trei, Radu Oprea, Dragoș Bardac și Ovidiu Naclad (doi programatori și un designer) și-a dezvoltat modelul de business în cadrul programului Innovation Labs, unde tinerii care doresc să își lanseze propriile afaceri au șansa să le dezvolte, de la idee până la planul de business. Radu Oprea: “Innovation Labs ne-a ajutat foarte mult pe partea de business, care era o noutate pentru noi. Acolo ne-am dat seama ce piață ar trebui să abordăm, cu ajutorul unor întrebări foarte bine puse de către mentorii programului: am decis să abordăm zona tinerilor sub 20 de ani care vor să capitalizeze cel mai mult pe imaginea lor. Iar al doilea segment de useri să fie părinții “proaspeți” care le fac foarte multe poze celor mici, poze pe care le share-uiesc foarte mult.”
Tinerii cu idei revoluționare sau pur și simplu „outside the box“, chemați la Innovation Labs
Nu numai că au intrat pe o piață foarte competitivă, dar, după lansare, echipa Lifebox s-a confruntat cu unul dintre primele paradoxuri ale antreprenoriatului: de multe ori lansezi un business doar pentru a afla ce își dorește de fapt consumatorul, iar apoi începi de la capăt.
Radu Oprea: “Tocmai am pivotat, ne-am schimbat strategia. Așa cum am gândit serviciul în Innovation Labs, trebuia să fie o aplicație foarte intuitivă care să îți sugereze, dacă ai făcut poze cu prietenii tăi, să le share-uiești instant cu ei. Problema, la această variantă, a fost că lumea nu mai voia să își descarce încă o aplicație de poze.
Ne-am gândit atunci la cum să facem ca mecanismul de sharing să fie într-adevăr cât mai simplu, noi în fond asta ne-am și propus, așa că am decis să facem un website – unul care să nu îți ceară să îți faci cont, sau să descarci ceva. Mai mult, i-am dat o latură bidirecțională: nu e un serviciu de trimis poze, ci de sharing – odată ce link-ul tău de transfer ajunge la un prieten, el poate interacționa cu platforma și își poate urca propriile poze acolo”.
Când știi că ești pe drumul cel bun
În ciuda previziunilor sumbre oferite de alți antreprenori, tinerii de la Lifebox și-au continuat dezvoltarea în Marea Britanie și urmează să lanseze versiunea finală a platformei lifebox.mobi. Oricum aceasta crește constant, fără vreun efort din partea lor. Radu Oprea: “Cel mai mândri ne-am simțit când am prezentat versiunea nouă Lifebox prietenilor și i-am încurajat să o folosească. Au share-uit niște poze în seara aceea, iar în perioada următoare, fără să le mai spunem ceva, au făcut fiecare, cu prietenii lor, zeci de albume. Pornind de atunci, de la ei, Lifebox a crescut în mod natural și continuă creșterea.”
Dacă îl întrebi de obiective de viitor, Radu va spune că își propun să ajungă în product feed, iar, pe termen lung, că vor ca Lifebox să fie serviciul acela despre care ai auzit “de la un prieten”.
Privind în urmă – lecții și sfaturi
Dacă ar putea oferi îndrumare celor care visează la propria lor afacere, fondatorul Lifebox ar începe cu “dă-ți demisia, pune-te într-un context complet nou, iar apoi, când ai în sfârșit ideea, testeaz-o. Apoi testează obligatoriu și soluția, altfel riști să dezvolți un produs care nu îți vinde suficient de bine ideea”.
Dar cel mai bun sfat pe care l-ar putea oferi cuiva ar fi să lase deoparte rezervele și teama. Radu Oprea: “Când ești la început, toată lumea îți spune “o să fie greu”. Ne întâlneam cu antreprenori, le povesteam ideea noastră și răspunsul lor era “Doamne, cât de greu e ce v-ați propus să faceți! Dar nu îi crezi, și foarte bine, pentru că dacă i-ai crede, te-ai speria și ai rămâne în loc.”
Sursa foto: yoda.ro