“Am început să mai ocup mai riguros de creșterea acestei colecții abia după ce m-am documentat mai bine. Aș spune că pasiunea a crescut constant în ultimii 4 ani”, ne-a povestit aseară, în cadrul unei întâlniri cu presa, curatorul expoziției „IA: Semne și Poveste”, Iulia Gorneanu.
Cu o valoare de patrimoniu inestimabilă, colecția de ii a Iuliei Gorneanu cuprinde veșminte autentice, cusute sau țesute manual din toate zonele țării. Una dintre cele mai vechi piese ale expoziției este o ie de la 1900.
“Interesul meu nu a fost doar în colecționarea unor piese din zone specifice din România. Pur și simplu am vrut să reconstitui povestea femeilor care le-au purtat”, a precizat pentru TheTrends.ro Iulia Gorneanu.
Curatorul expoziției a vorbit despre semnificațiile purtate de ia românească și despre importanța pe care aceste obiecte o aveau în viața femeilor din comunitatea tradițională. Fiecare dintre iile expuse are o poveste, unele dintre ele fiind țesute pentru momente importante din viața femei care o purta.
“Sunt ii de lucru, care erau purtate în fiecare zi, ii de duminică, ii de sărbătoare, de mare praznic și ii ceremoniale, pentru nuntă, botez, pentru moașe”, ne-a povestit organizatoarea expoziției. “Cele trei ii ce formează tricolorul sunt din zona mea, din Țara Făgărașului. Cea galbenă este o ie de mireasă din Sâmbăta de Sus (o am și pe cea a mirelui), iar celelalte două sunt din satul meu, Viștea de Sus. Sunt singurele ii țesute din expoziție, celelalte fiind cusute, pe pânză țesută în casă, desigur. Toate trei sunt din perioada anilor 30-40”, a adăugat Iulia.
În filozofia țărănească, iile aveau și un puternic rol de integrare, credința populară spunea că doar femeile îmbrăcate în ie pe ultimul drum vor fi recunoscute de neam și vor putea fi primite în lumea strămoșilor. Aceasta este povestea aflată de către curator de la o femeie din Țara Lăpușului, care i-a dăruit una dintre iile din cadrul expoziției. “De la lelea Năstăcuță am aflat că femeile din satul ei își pregătesc din vreme ia pe care o vor purta pe ultimul drum. A plecat purtând-o pe cea mai frumoasă iar acum, din lumea de dincolo, se bucură văzând că una dintre iile cusute de ea duce povestea mai departe”, povestește Iulia.
Este binecunoscut faptul că ia a depășit încă de acum mult timp granițele României, a inspirat mari pictori și a fost purtată de către celebrități precum Kate Moss, Halle Berry sau Emma Stone. Din păcate, potrivit Iuliei Gorneanu, ia nu mai este în acest moment un exponent al satului românesc, o parte dintre zonele în care acest veșmânt era privit ca unul tradițional, pierzând din importanța portului popular. “Ia este prezentă acum mai mult în viața urbană. Printre zonele unde ritualul a fost pierdut se numără Bistrița, Țara Oașului, însă vedem că s-a păstrat mai degrabă în sudul țării și în Bucovina”, a mai spus Iulia Gorneanu.
Expoziția din mall Promenada își propune să apropie femeile de acest veșmânt, semnalizând dimensiunea culturală a iei românești și încurajând totodată integrarea ei, cu creativitate, în ținute urbane.
Expoziția „IA: Semne și Poveste”, un proiect sustinut de V for Vintage, se află la nivelul 1 din mall Promenada și poate fi vizitată gratuit până pe 26 aprilie.
Proiectul in sine este o poveste a povestilor! Desfatare in traditie, terapie prin culoare si frumos. Felicitari pentru acest demers!