BusinessInvestitii

Investițiile în hoteluri au crescut cu 56% în România și cu 70% în Europa în 2024

Investitorii în proprietăți comerciale iau în calcul din ce în ce mai des și piața spațiilor de cazare, atât în marile orașe, cât și în stațiunile montane și pe litoral. În România, volumul investițiilor în hoteluri a cumulat 69,3 milioane de euro în 2024, mai mare cu 56% față de 2023, potrivit monitorizării realizate de compania Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

La nivel european, industria hotelieră a atras 20,5 miliarde de euro, în creștere cu 70% față de 2023, fiind considerată cea mai bună clasă de active după evoluția anuală, conform ultimului raport de investiții al BNP Paribas Real Estate.

„România se încadrează în trendul european de diversificare a investițiilor în clase de active comerciale, un mare câștigător fiind sectorul de proprietăți hoteliere. În 2024, s-a încheiat și cea mai mare tranzacție din ultimii 3 ani, prin achiziția de către austriecii de la Julius Meinl a Hotelului Ambasador din București. În ultimii trei ani, în România investitorii au cumpărat 19 hoteluri, în valoare totală de 179,95 milioane de euro, din care zece hoteluri sunt situate în stațiuni montane și de pe litoral, cu o valoare totală de 71 milioane euro, ceea ce reprezintă 39% din valoarea totală a investițiilor în spații de cazare”, a declarat Ștefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Hotel Orizont, din Predeal a fost in 2024 obiectul celei mai mari tranzacții imobiliare pe segmentul hotelurilor de vacanță, prețul plătit de N.S.&Sons Gloal Investments fiind de 10,5 milioane de euro. Hotelul are 139 camere, piscină acoperită, Spa &Welness și un centru de conferințe.

La mare, Hotelul Pam Beach, fostul Muntenia, din Olimp s-a vândut cu puțin sub 10 milioane de euro, fiind cea mai mare tranzacție de pe litoral. Hotelul are 210 camere și piscină și va funcționa în rețeaua Steaua de Mare, în regim All-Inclusive.

Hotelurile din orașe au atras investiții de 108,95 milioane euro

În ultimii trei ani, investitorii români și străini au cumpărat 14 hoteluri în orașe, in București, Cluj-Napoca, Oradea, Târgu-Mureș, Brașov și Constanța. Interesul pentru astfel de proprietăți a crescut o dată cu dezvoltarea turismului de business și de city break.

„Centrele regionale cu turism de business și cultural performează foarte bine și estimăm că acest segment de piață se va dezvolta cel mai mult în următorii ani. Orașe precum Cluj-Napoca și Iași oferă oportunități în acest sens, localități în care putem oferi proiecte concrete pentru cei interesați”, a declarat Ștefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button