BusinessInterviuri

Interviu la cafea – Maria Chelemen, MOL Romania: Ritualul meu implica cel putin doua cafele de dimineata!

Pe Maria Chelemen am cunoscut-o anul acesta. La o cafea intr-una din statiile MOL. Am aflat din vorba-n vorba ca este, printre altele, o fina bautoare de cafea. De cafea buna, bineinteles. În prezent, Maria este Marketing&Digital Manager si coordoneaza direct departamentele de Marketing, Loyalty si Digital Transformation in cadrul diviziei de Retail a MOL Romania. Lucreaza in MOL de 8 ani de zile, timp in care a facut parte din echipa care a implementat conceptul Fresh Corner, acest next level in modalitatea de servire a clientilor MOL. Iar astazi, vom afla cateva din secretele ei legate de …. cafea!

TheTrends: Acasa, iti bei cafeaua in pijama cand te trezesti sau (pe fuga) inainte de a iesi pe usa spre munca?

Maria Chelemen: Depinde de ora la care ma trezesc. In general, incerc sa fiu constanta si sa am suficient timp pentru a bea cafeaua acasa. Este si primul lucru pe care il fac dupa ce ma trezesc. Imi place sa “absorb” linistea din casa, sa petrec cateva minute doar eu cu mine si sa-mi fac planuri pentru ziua ce tocmai incepe.

Alteori, insa, fug pur si simplu pentru a ajunge la timp. Atunci, ma opresc sa iau o cafea de undeva. De preferat, dintr-o statie Fresh Corner, de langa birou.

TheTrends: Exista un ritual al cafelei?

Maria Chelemen: Ritualul meu implica cel putin doua cafele de dimineata, prima dintre ele fiind intotdeauna un espresso scurt, care ma trezeste rapid. A doua este o cafea lunga cu lapte, un latte sau un cappuccino. Si, da… ma bucur sa gasesc aceste tipuri de cafea preferate de mine chiar in statiile noastre MOL.

TheTrends: De ce cafea?

Maria Chelemen: Cafeaua, bauta in cantitati rezonabile, este un bun antioxidant, deci as putea invoca aceste proprietati benefice pentru organism. Cred, totusi, ca aroma, gustul, mirosul cafelei sunt motivele principale pentru alegerea de a bea cafea in locul altei licori calde. Plus, nu mai vorbesc de calitatea cafelei de a aduce oamenii impreuna.

TheTrends: Cand ai baut prima cafea si ce ai simtit?

Maria Chelemen: Cred ca aveam undeva pe la 16 ani, iar prima cafea bauta a fost una la ibric. Intr-o cescuta mica, mica. Nu mai retin exact ce am simtit, cert este ca am inceput apoi sa o consum in fiecare dimineata. Ma ajuta cu siguranta in diminetile in care trebuia sa ma trezesc la 6 sau chiar mai devreme. Efectiv ma punea pe picioare, cum se zice.

TheTrends: In copilaria ta, cafeaua era ceva interzis? Cum te pacaleau parintii sa nu bei cafea?

Maria Chelemen: In copilarie nu pot sa zic ca m-a tentat sa incerc cafeaua. Stiam ca este o bautura pentru oameni mari si pentru mine era suficient. Mama mea bea destul de multa cafea. Si are si ea un ritual de dimineata: isi prepara o cana mare de cafea cu lapte. Tin minte si acum ca asta era primul lucru pe care il facea si ea inclusiv cand eram eu copil. Si acum, atunci cand merg sa o vizitez, sunt trezita tot de mirosul de cafea. Am putea concluziona ca pasiunea pentru cafea se mosteneste.

Ah, si mai tin minte cafeaua cu frisca, aceea intr-adevar ma tenta. O ceasca aburinda de cafea cu frisca de lapte dulce. Mmm….

TheTrends: Cum arata ceasca ta de cafea? O schimbi odata pe luna sau o ai … de cand lumea?

Maria Chelemen: Am o ceasca de cafea la birou si una acasa. Nu pot sa zic ca le schimb prea des, nu am o pasiune pentru lucruri, in general. Pot sa spun, insa, ca am canile din care imi beau zilnic cafeaua de peste un an.

TheTrends: Cat crezi ca ar trebui sa coste cafeaua perfecta? Cat ai platit tu cel mai mult pe o cafea si unde?

Maria Chelemen: Cafeaua perfecta depinde de gusturile fiecaruia. Desigur, nu ma gandesc la cafeaua specialty care este evaluata de specialisti dupa diverse criterii, stabilindu-se astfel un nivel al…perfectiunii ei. Cafeaua este ceva foarte personal, unii o prefera neagra, altii cu mult zahar sau lapte. Eu prefer flat white cel mai mult, dar nu pot spune ca nu as accepta sa beau un espresso scurt mai ales daca gustul cafelei este cel potrivit pentru mine: nu foarte amar, cu o aroma subtila si cu o tarie ca o esenta pura.

In ceea ce priveste cea mai scumpa cafea…probabil ca am baut-o intr-unul din multele coffee shop-uri din Bucuresti.

TheTrends: Cat de des bei cafea?

Maria Chelemen: Zilnic, e un obicei, un tabiet chiar.

TheTrends: Cafea … dimineata sau seara?

Maria Chelemen: Doar dimineata. Seara nu ma prea lasa sa dorm.

TheTrends: Un top 3 al tarilor in care ai baut cea mai buna cafea.

Maria Chelemen: Italia, Turcia, Romania.

TheTrends: Care este extravaganta suprema in ceea ce priveste cafeaua?

Maria Chelemen: As putea spune ca, lunar, cheltui pentru cafea mult peste media unui om obisnuit. Fie ca imi iau cafea pentru acasa sau ca o beau intr-un coffee shop sau intr-o statie Fresh Corner, este un produs care trebuie sa fie de calitate deci sunt dispusa sa imi satisfac acest capriciu fara compromisuri.

TheTrends: Locul in care ai vrea sa iti bei cafeaua daca ai avea un bilet in alb catre orice destinatie?

Maria Chelemen: Ah, in Brazilia. Sper sa ajung cat mai curand. Inca nu am vazut live o plantatie de cafea, dar mi-ar placea sa savurez o ceasca de espresso direct de la sursa.

TheTrends: Espresso, latte sau capuccino?

Maria Chelemen: Toate trei, in momente diferite.

TheTrends: Cum ti se par cafenelele din Bucuresti? Le lipseste ceva? Ce ai schimba?

Maria Chelemen: In Bucuresti si in orasele mari ale Romaniei suntem norocosi. La tot pasul dai peste un loc fain unde te poti bucura de o cafea. As putea spune ca o parte dintre ele au poate prea putin spatiu in interior, cele mai populare sunt si foarte aglomerate. Si mai cred ca multe dintre ele nu au o poveste, oamenii de acolo nu iti spun prea multe despre cafeaua pe care o ai in ceasca: de unde provine, ce o face deosebita, de ce ar trebui sa platesti un pret mai mare decat pentru o cafea, sa zicem, obisnuita.

De acest lucru ne-am dat si noi seama gandindu-ne la cafea Fresh Corner si ce o face deosebita fata de cafelele pe care le gasesti in alte retele. Asta ne-a determinat sa incepem sa construim povestea cafelei, in jurul boabelor prajite dupa o reteta originala, a laptelui proaspat, a spumei generoase.

TheTrends: Desertul preferat la cafea?

Maria Chelemen: Croissantul cu zmeura de la Fresh Corner.

TheTrends: Cafeaua este mai buna vara sau iarna? Tu cum simti?

Maria Chelemen: Oricand, mai ales ca exista atatea tipuri potrivite fiecarui sezon. Vara sunt bune frappe-urile cu frisca, cremele reci de cafea sau afogatto, o specialitate de cafea cu inghetata pe care o avem si noi in statiile MOL Fresh Corner. Iarna mi se par mai potrivite cafelele lungi, care te incalzesc.

TheTrends: Cafea cu prietenii sau … singur/a cu o carte in fata?

Maria Chelemen: Si, si. Dar cu prietenii pot spune ca beau adesea cafea, mai ales cu prietenele. Fiecare intalnire incepe cu o invitatie la cafea.

TheTrends: La cafenea… sau la pachet?

Maria Chelemen: Prefer cafeaua to go pe care sa o beau in aer liber atunci cand vremea de afara e potrivita. Sau in masina, la un drum mai scurt sau mai lung.

TheTrends: Folosesti cafeaua si in ritualul tau de frumusete?

Maria Chelemen: Well, pot sa zic ca am incercat la un moment dat. Stiu ca zatul de cafea curata foarte bine porii si energizeaza pielea. Nu pot sa zic insa ca am foarte multe ritualuri de frumusete. Cel putin, nu inca.

TheTrends: Care este preparatul tau preferat pe baza de cafea?

Maria Chelemen: As zice coffee crema, acea crema de inghetata cu cafea si lapte. E un desert delicios vara.

TheTrends: Cu sau fara cofeina?

Maria Chelemen: Cu, foarte rar fara, mai mult atunci cand simt ca am depasit norma zilnica si incerc sa ii acord organismului o pauza.

TheTrends: Se zice ca o cana de cafea iti rezolva toate problemele? Adevarat sau fals?

Maria Chelemen: Depinde cu cine o bei. Cred ca da, o cafea buna, bauta cu cine trebuie, te poate ajuta mult.

TheTrends: Cum ai reactiona daca cineva ar varsa o cana de cafea pe tine in timp ce te grabeai spre un evenim. important?

Maria Chelemen: Mi s-a si intamplat. Si nu doar din vina altora ci si din vina mea. Incerc sa gasesc o solutie, nu ma concentrez pe problema. Mintea mea in general functioneaza astfel, cand intalnesc un blocaj trebuie sa gasesc o solutie rapida. Uneori imi asum si merg cu… cafeaua pe mine, depinde mult de cat de important este respectivul eveniment. Pot face haz de situatie de fata cu toata lumea, nu am o problema nici cu asta.

TheTrends: Cat de mult rezisti tentatiei… fara cafea?

Maria Chelemen: N-am incercat pana acum…beau zilnic cafea.

TheTrends: Ai facut vreodata un detox de cafea?

Maria Chelemen: Nu inca, incerc insa sa consum responsabil. Cred ca asta este cheia in general, in privinta cafelei sau a altor obiceiuri. Sa fim responsabili.

TheTrends: O ora in plus de somn sau un shot de espresso?

Maria Chelemen: As minti daca nu as zice de ora in plus de somn. Doar ca nu mi-o prea permit. Asa ca un shot de espresso e modul in care imi incep ziua.

TheTrends: Turkish coffee sau cold brew?

Maria Chelemen: Turkish coffee, dar in adevaratul sens, adica acea cafea turceasca, la nisip, nu orice cafea la ibric.

TheTrends: Ce parere ai despre cafeaua din benzinarii?

Maria Chelemen: Cu siguranta situatia sta mult diferit fata de acum cativa ani cand in toate retelele gaseai cafea instant pe care o beai mai mult de nevoie decat de placere. Acum gasesti o cafea buna in multe retele, consider insa ca la Fresh Corner avem cateva atuuri: varietatea – avem peste 21 de tipuri de cafea, de la espresso la cafele cu arome sau ciocolata calda, modalitatea de servire si preparare – consider ca posibilitatea de a-ti alege singur cafeaua si a o bea in cateva secunde sau de a comanda o cafea pregatita la un aparat profesional de tip barista, tinand cont ca este preparata din boabe proaspat rasnite, este un plus; nu in ultimul rand gustul – cafeaua Fresh Corner a fost selectata in urma unor research-uri si testari aprofundate la care au participat mii de clienti din Romania, Ungaria, Slovacia etc. Periodic reluam aceste studii pentru a valida alegerea initiala si a intelege ce schimbari trebuie sa facem pentru a avea un standard si mai ridicat.

TheTrends: Cum ti se pare conceptul fresh corner de la MOL?

Maria Chelemen: Mi se pare…o idee buna. Cea mai buna. Asta este parerea mea personala si nepartinitoare. Motivul pentru care spun asta este gustul si modalitatea de servire. In general prefer solutiile self-service, mi se pare ca sunt mult mai eficiente, eu sunt mereu pe fuga.

TheTrends: Uita-te in jur si zi-mi rapid… 3 motive pentru care sa bei o cafea la MOL?

Maria Chelemen: Ambianta placuta a statiilor si spatiilor Fresh Corner, cafeaua cu gust surprinzator de bun, varietate, zambetul personalului. Si mai sunt…

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button